motorola edge 40 neo – noul campion al categoriei de buget (review)
În ultimii ani, o companie care acum jumătate de deceniu era pe marginea prăpastiei la un pas de faliment, vorbesc aici despre motorola, pare să fie pe un trend ascendent, atât din perspectiva imaginii cât și a vânzărilor. La asta cu certitudine au ajutat ultimele modele de telefoane lansate sub umbrela motorola, care s-au dovedit a fi niște produse bune, cu multe calități și puncte forte. Și, după succesul seriei edge 30, atât în spațiul de flagship killer cât și în bracket-ul de buget, o continuare era previzibilă.
După ce colegul meu Tudor a testat motorola edge 40 pro în aprilie, a venit vremea să discutăm despre modelul edge 40 neo, copilul de mijloc al gamei. Varianta asta vine cu niște specificații o idee mai cuminți, dar care nu fac rabat de la lucrurile esențiale, cu un design plăcut și cu o experiență stock de Android. Și cum vorba lungă-i sărăcia omului, să analizăm mai îndeaproape telefonul de azi.
Design și construcție
Începem cu design-ul, pentru că nu este foarte schimbat față de generația trecută. În continuare telefonul este subțire la doar 7,9mm grosime, ceea ce îl face plăcut de manevrat iar modulul de camere de pe spate, deși a suferit câteva schimbări minore, este familiar și nu îmi displace deloc. Rama telefonului este făcută din plastic iar spatele din piele vegană pe modelele colorate și dintr-un policarbonat texturat pe varianta neagră. Deasupra ecranului regăsim un panou curbat de sticlă Gorilla Glass 3, un standard mai vechi dar care este binevenit aici. Mai multe despre ecranul ăsta senzațional imediat.
Până atunci, ce îmi plac la nebunie sunt culorile în care motorola edge 40 neo este disponibil. Și avem așa: o variantă pe negru (denumită Black Beauty), un albastru mișto (pe numele lui Caneel Bay) și un verzui deschis (denumit Soothing Sea). În plus, motorola au colaborat cu celebra firmă Pantone, iar numele quirky pe care le-am spus adineauri sunt nuanțe dezvoltate în exclusivitate pentru aceste modele. Pe spatele telefonului regăsim și un sticker Pantone cu numele culorii scris dedesubt, un reminder al parteneriatului dintre cele două companii.
Per total, mă declar suprins de cât de mult mi-a plăcut aspectul lui motorola edge 40 neo. Este subțire, rotunjit și pică foarte bine în mână, pielea artificială de pe spatele modelelor colorate se simte foarte mișto la atingere iar culorile în sine sunt pur și simplu superbe. Rama din plastic este un dezavantaj, dar telefonul este mai solid și mai închegat decât multe alte telefoane de buget pe care am pus mâna în ultima vreme.
Experiența în utilizare
Acum vorbim despre experiența în utilizare, și vreau să încep din capul locului cu elefantul din încăpere, și anume ecranul, pentru că este poate cel mai bun display de pe orice telefon de buget de pe piață, period! De ce spun asta? Well, din mai multe motive, iar primul reiese din fișa de specificații.
Și avem așa: o diagonală de 6.55 inch, cu rezoluție FullHD+ (adică 1920 x 2400 pixeli), cu o strălucire maximă de 1.300 de niți, pOLED la 144Hz. Da, ați auzit bine, 144Hz, nu 90 sau 120 cum mai găsim în categoria asta de preț. De fapt, există multe flagship-uri care costă și de vreo 5 ori mai mult care nu au un ecran așa rapid precum cel de pe motorola edge 40 neo. Totuși, sunt nevoit să menționez faptul că, în modul auto, ecranul ajunge până la un maxim de 120Hz, nu 144Hz. Dacă vrei să beneficiezi de toți herții disponibili trebuie să selectezi asta din setări, iar consumul bateriei va crește. Dar e bine că există opțiunea.
Iar veștile bune continuă atunci când ne uităm și la funcțiile ecranului. Am fost surprins să văd suportul pentru HDR10+, dar adevărata surpriză a fost certificarea pentru Dolby Vision, cel mai bun și mai performant standard HDR atunci când vine vorba de vizionat filme și seriale pe serviciile de streaming. Deci, pe hârtie cel puțin, ecranul lui motorola edge 40 neo se bate cu alte modele mult mai scumpe, în practică lucrurile stau încă și mai bine.
Ecranul este cât se poate de responsive, grație ratei de refresh mare. Culorile sunt bune, calde și plăcute, chiar dacă o idee cam prea saturate pentru unii, dar nimic ce nu se poate ajusta din setări. Mai mult, panoul este suficient de luminos pentru a fi folosit chiar și în lumina soarelui iar overall am fost impresionat de ce oferă motorola edge 40 neo la acest capitol.
Astea fiind zise, dacă ar fi după mine aș da o lege prin care să le interzic producătorilor să monteze panouri curbate pe telefoanele lor. Am vorbit în trecut în repetate rânduri despre cum sticla curbată de pe margine creează niște zone cu inconsistențe majore atunci când vine vorba de strălucire și ton al culorilor, iar din nefericire motorola edge 40 neo nu scapă de acest tratament. Sigur, curbura aia face telefonul să se simtă mai subțire și mai premium decât este, dar în ochii mei dezavantajele cântăresc mai mult decât avantajele.
O altă caracteristică rezervată de obicei telefoanelor mai scumpe, moto edge 40 neo vine cu rezistență la apă și praf certificată IP68, ceea ce înseamnă că nu trebuie să îți faci griji dacă ai scăpat telefonul în piscină, în vasul de toaletă sau dacă plouă pe el. Doar ține-l departe de apa sărată!
În altă ordine de idei, un topic important pe buzele multor producători de telefoane în ultima vreme este cel al sustenabilității. Apple au fost cei care au dat tonul acestui trend odată cu seria iPhone 12 care, din considerente „de mediu” nu a mai inclus și încărcătorul în cutie, dar asta nu mi se pare neapărat cea mai bună variantă. Ce vreau să spun este că producătorii care fac asta (Apple, Samsung, Google) se ascund în spatele „eco friendliness-ului” pentru a stoarce și mai mulți bani de la clienți din acel accesoriu esențial.
Dar există și o variantă mai bună și mai corectă față de consumator, iar motorola au ales, din fericire, să meargă pe calea asta. În loc să nu includă în pachet încărcătorul, cutia lui motorola edge 40 neo este făcută din carton 100% reciclat, fără urmă de plastic în ambalaj. Ba mai mult, cerneala folosită pe cutie este din soia, o alternativă sustenabilă și verde.
Dar asta nu e tot. Tot în cutie este inclusă și o husă de protecție foarte interesantă, din două motive. În primul rând, carcasa este în aceeași culoare specială cu telefonul în cazul modelelor colorate. Asta înseamnă că nu trebuie să ascunzi frumusețile astea de nuanțe cu huse din silicon transparent care în câteva luni se îngălbenesc sau cu capace de protecție inestetice.
În al doilea rând, păstrând tonul sustenabilității de mai devreme, husa este făcută din plante 100%, și are un aspect foarte plăcut, cu mici pete presărate pe toată suprafața. Este și destul de solidă, așa că dacă ești genul cu două mâini stângi și alea rare, poți sta liniștit știind că telefonul tău va fi protejat, și va arăta și bine pe deasupra.
Dar am menționat mai devreme că motorola edge 40 neo vine cu încărcător în cutie, și nu orice încărcător, ci unul fast charge la 68W, o adiție binevenită pentru un astfel de telefon prietenos cu portofelul. Asta se traduce într-o performanță bună atunci când vine vorba de timpii de încărcare, de la 0 la 50% în doar 15 minute. Și autonomia în sine este ok, iar telefonul rezistă fără probleme o zi. A doua zi pe aceeași încărcare este posibilă, dar doar dacă limitezi din setări chestii precum rata de refresh a ecranului sau strălucirea.
Motorola nu au făcut rabat nici de la conectivitate, o piesă foarte importantă din puzzle-ul unui telefon bun. Și în timp ce adiția Bluetooth 5.4, cel mai nou standard la momentul acestui review, este binevenită, suportul pentru Wi-Fi 6E mi-a atras atenția. Nu este Wi-Fi 7, dar în categoria asta de preț majoritatea competitorilor includ doar Wi-Fi 6, nu 6E, deci cu edge 40 neo poți beneficia de latența scăzută și de vitezele ceva mai mari oferite de standardul mai nou, dacă routerul tău suportă asta.
Telefonul vine în două configurații mari și late: 128GB stocare este standard, alături de 8GB RAM, iar dacă consideri că memoria sau stocarea nu sunt suficiente, poți face upgrade la 256GB stocare cu 12GB RAM. Numere de flagship, nu glumă! Nu putem trece cu vederea nici suportul pentru Dolby Atmos pe sistemul de difuzoare stereo al telefonului, difuzoare care se aud bine pentru filme și seriale, cu o spațialitate remarcabilă, și decent în muzică, unde mi-ar fi plăcut mai mult bass și unde am observat ceva distorsiuni, în special la volum maxim.
Cei mai perspicace dintre voi au sesizat deja că, până acum cel puțin, nu am discutat deloc de chipset, „creierul” oricărui telefon. Iar asta deoarece am vrut să evidențiez calitățile lui motorola edge 40 neo înainte să vorbim despre lucrurile mai puțin bune, iar chipset-ul se încadrează clar în categoria asta din urmă. În interiorul telefonului neo bate o inimă Mediatek, mai exact modelul Dimensity 7030. Acesta este un chipset obișnuit, de buget și cu nimic spectaculos, dar este unul care poate servi foarte bine pe oricine nu forjează prea tare telefonul.
Pentru utilizare normală, chipset-ul lui motorola edge 40 neo este mai mult decât suficient. Aplicațiile se deschid relativ repede, telefonul zboară prin meniuri și prin interfață și nu am întâmpinat probleme nici la scroll mai agresiv prin feed-ul de Facebook, atunci când sistemul este nevoit să încarce mai multe informații, mai repede. Astea fiind zise, să nu te aștepți ca ăsta să fie telefon de gaming.
Nu vreau să mă înțelegeți greșit și să aveți falsa impresie că nu se descurcă deloc în jocuri, nici pe departe. Ca să demonstrez asta am instalat Call of Duty: Mobile, unul dintre cele mai demanding jocuri disponibile pe Play Store, și m-am pus să mă joc vreo oră. Cu setările grafice date pe „medium” jocul a rulat bine, fără stutter-uri sau blocaje semnificative. În plus, ecranul superb de pe motorola edge 40 neo a făcut fiecare hartă să arate superb. Un alt lucru pe care l-am remarcat a fost faptul că spatele telefonului nu s-a încălzit aproape deloc, nici măcar după o oră întreagă de joacă.
De deblocare se ocupă senzorul de amprentă de sub ecran, care este destul de precis, chiar dacă o idee cam lent uneori. De menționat este faptul că senzorul în sine este amplasat cam jos pentru gusturile mele, și mi-a luat ceva să mă obișnuiesc cu el. Dacă asta e o problemă prea mare pentru tine poți recurge la deblocarea facială care merge ok, dar care nu este atât de securizată precum deblocarea prin amprentă.
Ce nu mi-a plăcut deloc este motorul de vibrație implementat pe motorola edge 40 neo. Nu este deloc precis sau sharp și îmi aduce aminte de abominațiile alea de sisteme de vibrație de pe primele smartphone-uri. By default, telefonul vibrează la fiecare tastă apăsată atunci când scrii, lucru care, pentru mine cel puțin, s-a dovedit a fi foarte enervat și am dezactivat setarea asta cu prima ocazie. Pe lângă construcția din plastic, aici este al doilea loc unde edge 40 neo trădează aparențele de telefon premium.
În schimb, despre software am numai lucruri bune de spus. Telefonul vine cu Android 13 din cutie iar experiența este în mare parte stock, cu excepția câtorva adiții utile marca motorola. Cel mai mult am apreciat cele două gesturi pentru a porni lanterna telefonului și pentru a deschide aplicația de cameră. Cei care au avut sau butonat un motorola recent știu despre ce vorbesc. Mișcarea asta de karate pentru a deschide lantera și cele două twist-uri de încheietură pentru cameră sunt foarte cool și super folositoare. Cum am și eu un motorola razr în buzunar, m-am simțit ca acasă.
Când vine vorba de suportul software pe termen lung lucrurile nu mai stau așa bine, însă. motorola promit doi ani de actualizări majore de Android cu patru ani de update-uri de securitate, ceea ce e cam puțin într-o piață în care Samsung pun la bătaie 4 ani de Android cu 5 de securitate pe modelele lor din seria A (adică A14, A34 și A54), deci consider motorola mai are ceva de lucrat la acest capitol.
Camerele
Asta ne aduce perfect în discuția despre camere, pentru că arsenalul fotografic de pe spatele lui motorola edge 40 neo nu este senzațional, dar își face treaba. Ca să dăm specificațiile tehnice la o parte, avem așa: o principală de 50MP cu f/1.8 și stabilizare optică și o focală ultrawide de 13MP cu f/2.2 și un unghi de 120 de grade.
Rezultatele sunt… ok. Telefonul reușește să scoată niște imagini respectabile cu lentila principală în condiții perfecte, adică afară în mijlocul zilei sau în studioul nostru foarte bine iluminat. Balansul de alb este corect iar în majoritatea cazurilor culorile arată foarte natural… mai puțin în momentele în care procesarea mai dă rateuri și culorile naturale se transformă în nuanțe spălăcite și neinspirate. Dar momentele astea sunt puține și nu am de ce să mă plâng prea mult. Nici gama dinamică nu este de lăudat, ceea ce înseamnă că unele detalii din zonele întunecate se pot pierde.
Lentila ultrawide reușește să impresioneze, iar motorola edge 40 neo este unul dintre puținele telefoane din această gamă de preț (dacă nu chiar singurul) care reușește să păstreze culorile, gama dinamică și look-ul overall similar între lentila principală și cea ultrawide. Asta înseamnă și că toate criticile mele legate de detaliile pierdute în zonele întunecate și de culorile mai șterse se aplică. Cu toate astea, performanțele foto sunt foarte bune pentru segmentul de buget. Telefonul nu vine cu o lentilă telefoto, ceea ce era de așteptat, dar zoom-ul digital 2x este ok și face o treabă decentă în majoritatea scenariilor.
Același lucru se aplică și la video, iar motorola edge 40 neo filmează la 1080p/60fps sau 4K/30fps, deci alegerea este a ta între un clip mai fluid și o calitate mai bună a imaginii. Oricare variantă ai alege-o, filmările arată bine și curat, cu oleacă de zgomot când apune soarele.
Ce am remarcat a fost componenta audio, iar microfoanele au reușit să capteze bine și clar vocile subiecților sau sunetele naturii în funcție de caz. Chestia asta cu sunetul este un plus mare pentru creatorii de conținut, și dacă vrei să filmezi vlog-uri sau mai știu eu ce alt tip de content cu telefonul e bine să știi că motorola au inclus un mod de dual recording, care înregistrează atât camera de pe spate cât și cea de pe față.
Și că tot am menționat de ea, camera selfie este surprinzător de bună. Cu un senzor de 32MP, imaginile rezultate sunt sharp și foarte echilibrate, în special când analizăm tonul culorii pielii. De apreciat este și opțiunea de a lărgi cadrul cu apăsarea unui buton în interfață, deci este loc suficient pentru toată lumea atunci când vrei să faci un selfie de grup.
Concluzie
Dar partea cea mai bună abia acum vine. motorola edge 40 neo, cu al său panou superb cu Dolby Vision, design colorat, baterie bună și cu încărcător în pachet pe deasupra costă… 1.600 de lei! Este un preț foarte bun, în special dacă iei în considerare că multe dintre funcțiile oferite de acest telefon nu se găsesc în banii ăștia, ci la sume ceva mai mari.
Android-ul curat este și el un plus mare, iar adițiile cu gust implementate de motorola fac pachetul încă și mai atractiv. Suportul software cam slăbuț și camerele mediocre trag puțin în jos scorul final, dar pentru un pasionat de vizionat filme în mișcare nu prea există o variantă mai bună la un preț similar. Astfel, motorola edge 40 neo pleacă de la mine cu o recomandare. Este un telefon solid, care se simte foarte bine în mână, vine echipat cu un sistem de difuzoare bun cu Dolby Atmos și se laudă cu o încărcare rapidă, deci cu siguranță este demn de un loc în buzunarul oricărui utilizator obișnuit, care vrea un dispozitiv fiabil și arătos.
Design și construcție - 8.5
Experiența în utilizare - 8.5
Camere - 7
8
motorola edge 40 neo, în ciuda prețului mic, este un telefon care oferă multe. Cu un ecran superb și suport pentru Dolby Atmos, cel mai nou telefon de buget marca motorola este o variantă foarte bună pentru cinefilii în mișcare.