ReviewsTelefoane

Motorola Edge 30 aduce funcții și performanțe superioare la un preț neașteptat de mic (review)

Hello Moto! reloaded

Motorola a anunțat pe finalul lunii trecute un nou model din seria Edge, adică seria lor de top. Dacă Edge 30 Pro, adică modelul de vârf, a fost anunțat undeva pe la începutul acestui an și l-au adus la raft cândva prin martie, Motorola Edge 30 simplu este cel mai nou și mai… accesibil model, ca să zic așa. Este un Edge 30 Pro nițel diferit, care păstrează vibe-ul Pro-ului, dar la bani mai puțini.

Un ecran excepțional și un design elegant

Și prima chestie care îți sare în ochi la acest Motorola Edge 30, și îți sare în ochi și la propriu și la figurat, este ecranul de 144Hz, adică unul dintre cele mai rapide disponibile în clipa asta pe orice telefon. Un splendid AMOLED DCI-P3 10 bit, un miliard de culori și nuanțe, HDR10+ de 6.5 inch FullHD+. Recunosc că am o mare slăbiciune pentru ecrane, mi se par componenta cea mai importantă, chiar dacă ar putea să nu fie așa, dar pentru mine dacă display-ul nu este suficient de fluid, de rapid și de strălucitor este un deal breaker. Pentru că dincolo de procesor, de putere brută, de diverse funcții, interacțiunea cu ecranul este pentru mine de paramount importance. Desigur, ai posibilitatea din setări să-l treci pe 60Hz sau pe auto, adică să lași AI-ul telefonului să ajusteze frecvența în funcție de conținut, dar ar fi păcat. Știu că se consumă mai repede bateria și că poate deveni obositor, dar este unul dintre cele mai frumoase și mai rapide ecrane pe care am pus mâna vreodată.

Motorola Edge 30

Am instalat bineînțeles Real Racing 3, care se vede vis pe display-ul ăsta și m-am jucat câteva ore bune. Ecranul lui Motorola Edge 30 este plat, are ceva margini negre, dar nu atât cât să mă deranjeze, are și o perforație centrală care adăpostește camera frontală și, de fapt, întregul telefon este un sandwich plat, sobru și elegant de doar 6.79mm grosime, pentru că și spatele este la fel de flat ca ecranul. De fapt este probabil unul dintre cele mai slim telefoane din piata in acest moment. Singurele protuberanțe care întrerup oarecum armonia sunt modulul de trei camere de pe spate și butoanele de power și volum finuțe, cam prea finuțe de altfel, de pe dreapta.

Motorola Edge 30

Senzorul de amprentă este încorporat în ecran și merge foarte bine, la fel și deblocarea facială, dar parcă asta este un pic mai lentă. Revenind la ecran și construcție, noul model se distanțează suficient de versiunea Pro, fără însă a face compromisuri prea mari. Ce vreau să zic: de exemplu la capitolul ecran, Edge 30 Pro este peste cel de față, are un OLED tot la 144Hz, dar e mai mare, la 6.7 inch, marginile telefonului sunt elegant rotunjite, e și mai greu, aproape 200g vs puțin peste 150 cât are Motorola Edge 30, dar părarea mea sinceră este că se păstrează calitatea constructivă și pe Motorola Edge 30, chiar dacă spre deosebire de Pro, unde spatele este din sticlă Gorilla Glass 5, aici avem PMMA, polimetil metacrilat, un polimer termoplastic transparent, foarte rezistent la zgârieturi și cunoscut uneori și ca sticlă acrilică.

Oricum, de arătat, Motorola Edge 30 arată foarte bine, adună într-adevăr ceva amprente, dar grație acestei soluții constructive telefonul este mai ușor și se simte foarte fin, elegant și compact. Deci îmi place cum se simte în mâna, iar abordarea asta minimalistă și plată îl face destul de clasic, chiar un pic pătrățos. Atenție însă că alunecă precum un peste ud, și așezat pe suprafețe lucioase și netede tinde să aibă o voință proprie și s-o ia din loc din proprie inițiativă. Dar dacă îți plac telefoanele ultra-subțiri și finuțe, Motorola Edge 30 este modelul pe care îl cauți și de fapt este fără îndoială unul dintre cele mai subțiri smartphone-uri pe care am pus mâna în ultima multă vreme ,la nici 7mm grosime!

Motorola Edge 30

Modulul de camere scoate rezultate onorabile

A doua chestie interesantă la Motorola Edge 30 este partea de camere. Ai o principală bună de 50MP care trage cu pixel binning, adică grupează câte 4 pixeli pentru mai multă lumină, dar care poate fi folosită și la intreaga rezoluție a senzorului, grație opțiunii ultra-res din secțiunea More a aplicației de cameră, și mai are stabilizare optică și expunere f1.8. Pozele arată bine, la fel și clipurile video, are și un mod numit night vision pentru lumina slabă care n-arată rău deloc, singură chestie care mă frustrează este că la filmare trage în rezoluție 4K cu doar 30 de cadre pe secundă maxim, și mi-aș fi dorit 60FPS. Motorola Edge 30 mai are tot felul de gimmick-uri și opțiuni suplimentare în secțiunea more, gen dual capture, acel mod în care poți trage simultam cu camera de pe spate și cu cea frontală, sau o chestie foarte haioasă care se numește spot color și care îți permite să selectezi o singură culoare care va fi păstrată și evidențiată, în timp ce fotografia iese alb-negru. Asta din urmă funcție chiar îmi place.

Motorola Edge 30

Principala asta bunicică este secondată de un ultrawide care dublează și ca macro. Magnificarea este cam 4x și pozele rezultate arată foarte curat. Te poți apropia până la 2 cm jumătate de obiect, și nu este un macro de umplutură, știți, obiectivele alea de 2 sau 5 megapixeli așa cum sunt majoritatea pe telefoanele ieftine de pe piață. Ultrawide-ul de pe Motorola Edge 30 are un senzor solid de 50MP, doar că puțin mai mic fizic decât cel de pe principală. Îmi place alegerea asta cu doi senzori de rezoluție mare, nu este o prosteală, chiar te poți folosi de ambii cu rezultate foarte bune. Apreciez seriozitatea și alegerea unei soluții care nu este de formă. Ansamblul lui Motorola Edge 30 este completat de o cameră de adâncime de 2MP și de o frontală serioasă de 32MP, care și ea poate fi folosită atât cu pixel binning grupând câte 4 cu rezultat de 8MP, sau la rezoluție full, chestie ce poate fi stabilită din setări.

Motorola Edge 30

Din punct de vedere al camerelor, nu pierzi mare lucru față de versiunea Pro a acestui telefon, setup-ul de pe spate este absolut identic, ceea ce diferă este doar camera de selfie care pe Pro are un monstruos senzor de 60MP și care evident, grație procesorului de top de la Qualcomm, acel Snapdragon 8 Gen 1, are inclusiv capabilități 8K sau 4K 60.

Motorola Edge 30

Dotări hardware

Și pentru că tot am pomenit procesorul, Motorola Edge 30 vine cu un mai modest dar fâșneț 778G+ 5G, tot de la Qualcomm și care s-a apropiat periculos de barieră celor 3000 de puncte în Geekbench 5, 2840 mai exact, ceea ce este un scor foarte bun, care indică o implementare la fel de bună a procesorului. Mai c-aș zice că-l prefer pe asta. De rapid este suficient de rapid cât să te poți juca mai mult decât decent pe cei 144Hz ai ecranului, doar că se încălzește și consumă mult mai puțin decât the bigger and more power hungry brother.

Motorola Edge 30

Acest 778G+ 5G este secondat de doar două configurații de stocare, 128GB sau 256GB cu 8GB RAM. Motorola Edge 30 e un telefon foarte echilibrat, și recunosc că pe măsură ce l-am testat am devenit tot mai încântat de el. Bateria este puțin peste 4000mAh, suficientă pentru telefonul ăsta, cu încărcare rapidă la 33W, mai mică decât cea de aproape 5000 de pe Pro, care mai are și fast charging la 68W. Dar, și e un dar important, mi se pare mai echilibrată soluția asta de pe Edge 30, dacă nu ai pretenții și așteptări de flagship. Procesorul consumă mai puțin și se încălzește mai puțin, iar autonomia este la fel de bună ca pe Pro, dacă nu chiar mai bună, plus că Motorola Edge 30 este mai subțire, mai ușor și nu în ultimul rând mult mai ieftin, dar ajungem și acolo.

Motorola Edge 30

Remarcabilă mi s-a părut și partea de conectivitate. Am fost extrem de încântat să descopăr că Motorola Edge 30 nu este doar foarte actual, în sensul în care are 5G, Bluetooth 5.2, cel mai nou și mai capabil standard Bluetooth, sau Wi-Fi 6 ci până și Wi-Fi 6E, lucru mai rar întâlnit pe vreun telefon în general, darămite pe un mid-range accesibil. La toate aceste bunătăți se adaugă și acea funcție ready for de pe telefoanele Motorola, adică ecosistemul lor care îți permite să le conectezi foarte ușor la diverse alte dispozitive gen PC sau display-uri externe sau să transferi la fel de ușor fișiere.

Motorola Edge 30

Tot acest ansamblu este completat de difuzoare stereo care se aud destul de tare și clar, mă enervează doar că au ales să pună pe ele un fel de efect din ăsta spațial, probabil pentru amplificare, că să sune mai mare, dar care nu face decât să îi imprime sunetului prea mult ecou. Sau asta se întâmplă poate de la faptul că au ales să le tuneze Dolby Atmos, ceea ce mi se pare o exagerare, sunt totuși niște difuzoare stereo de telefon. Deci per ansamblu, din punct de vedere constructiv, de design și al dotărilor, mie personal Motorola Edge 30 mi se pare una dintre cele mai echilibrate și mai bune Motorole de multă vreme încoace.

Motorola Edge 30

Sistem de operare și interfață

Și acum, înainte de a discuta despre preț, hai să vorbim un pic despre soft și despre anumite aspecte care în ultima vreme capătă din ce în ce mai multă importanță. Motorola Edge 30 vine cu Android 12 direct din pachet, este cât se poate de curat și de simplu în aparență, probabil Motorola menține această simplitate a Androidului încă de pe vremea când erau în parohia Google, dar tot aici sunt și chestiunile pe care aș vrea să le discut. Motorola anunță două actualizări ale sistemului de operare și 3 ani de update-uri de securitate.

Dar peisajul s-a mai schimbat în ultima vreme, pe măsură ce oamenii devin tot mai consienti de faptul că poate n-ar fi totuși cazul să schimbi telefonul odată la doi ani, în condițiile în care alde Samsung pe Android încep să ofere 4 ani de suport, de Apple nici nu mai zic, și tot mai mulți extind aceste perioade. Pixel 6 de la Google promite nu mai puțîn de o uimitoare perioada de 5 ani de suport, iar alții și alții par să le urmeze exemplul. Telefoanele sunt din ce în ce mai puternice, mai solide, mai bune, și din ce în ce mai puțini văd sensul unui upgrade după doi sau 3 ani și de principiu ai vrea că telefonul să continue să primească suport din partea producătorului și după această perioadă.

Motorola Edge 30

Aceste update-uri sunt importante. Rezolvă buguri, îmbunătățesc securitatea, introduc funcții noi, și în felul asta oamenii își păstrează același telefon mai mult și trendul arată că vor să facă asta. Dar ce înseamnă upgrade și ce înseamnă update? Păi primul ar fi atunci când telefonul trece la o nouă versiune a sistemului de operare, gen de la 11 la 12 sau în viitor de la 12 la 13. Și uite că Samsung și alții au anunțat multiple astfel de upgrade-uri. Update-urile se referă la diversele îmbunătățiri ale respectivului OS, dar mai ales la patch-uri de securitate pe care Motorola zice că le vei oferi bilunar. Oricum, partea asta de suport la Motorola a mai fost îmbunătățită și sper eu că în curând va ajunge la nivelul competitorilor mai darnici cu astfel de upgrade-uri, așa încât userii să-și poată păstra telefoanele mai multă vreme dacă își doresc asta.

Motorola Edge 30 – Preț și concluzie

Bun, și acum hai să vorbim despre nota de plată pentru Motorola Edge 30. Niciunul dintre cele două modele noi, apropo, există zvonuri cu privire și la un al treilea care ar purta numele de ultra, nu mi se pare exagerat de scump. Pro-ul este 3500 de lei, ceea ce este decent mai ales în contextul actual pentru un telefon cu Snapdragon 8 Gen 1, adică cel mai de vârf procesor al actualei generații și cu un ecran OLED la 144Hz superb. Dar mai echilibrat și mai tentant mi se pare acest Motorola Edge 30 simplu pe care il poti gasi si la 2000 de lei.

Există într-adevăr competiție acerbă pe segmentul ăsta, dar la 2000 de lei, Motorola Edge 30 mi se pare unul dintre cele mai robuste, mai interesante și mai bine făcute telefoane din acest bracket. Are un ecran AMOLED 10 bit la 144Hz superb, are un procesor foarte capabil  și în același timp foarte frugal când vine vorba despre consum și temperatură, o autonomie bună și un set-up de camere nu doar decent, ci chiar bun. Cei doi senzori de 50MP fac ca ambele camere de pe spate să presteze bine, iar camera babană de selfie de 32MP este și ea o adiție semnificativă. Este 5G, are o grămadă de posibilități de conectare și are inclusiv Wi-Fi 6E, deci este future-proof. Iarăși un lucru bun este că au mai prelungit un pic suportul față de anii precedenți, deci vei putea păstra liniștit Motorola Edge 30 cam 3 ani de acum încolo.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button