ReviewsRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

Hello Moto! Am testat noua serie Motorola Edge 20 si avem un concurs neobisnuit!

Motorola a anuntat luna trecuta trei noi modele din seria Edge: Edge 20, Edge 20 Pro si Edge 20 Lite. Ele au ajuns la noi, le-am testat si iata ce credem depre ele!

Si am sa incep cu Edge 20 simplu, care mi se pare cel mai interesant dintre ele si oarecum definitoriu pentru noua serie. Modelul acesta se plaseaza chiar in mijloc si se doreste a fi un sweet spot al acestui segment: specificatii si dotari premium, dar la preturi mai rezonabile decat ale flagshipurilor traditionale.

Dotari hardware Motorola Edge 20

Desi pretul de lansare al lui Edge 20 este unul mult mai mic decat al predecesorului sau, la 2400 de lei este in fiecare aspect cu mult peste acela.

Procesor, memorie si stocare

In primul rand procesorul: 778G-ul de la Qualcomm cu care telefonul vine dotat, lansat in luna Mai a acestui an, este de fapt o versiune temperata a excelentului Snapdragon 780G. 778 este tot un 780 doar ca pe 6nano in loc de 5 si e facut de TSMC si nu de Samsung si cu siguranta il vom mai vedea in multe dintre modelele de mijloc care urmeaza sa mai apara anul asta. A scos un mai mult decat onorabil scor de aproape 2400 de puncte in Geekbench 5, excelent pentru cat de putin pretentios este procesorul acesta, si este secondat de 8GB RAM si variante de 128 sau 256 stocare.

Motorola Edge 20 standard

Display

Ecranul lui Edge 20 este un OLED Full HD+ nou nout de 6.7 inch la 144Hz, peste cei 120 cu care piata este obisnuita in zona telefoanelor de top. Este nu doar peste ecranul de 90Hz al modelului de anul trecut, este si peste cea mai mare parte din oferta de pe piata. Deci daca focusul tau este pe fluiditatea animatiilor, a tranzitiilor, a scrollului dar si pe joculete mai solcitante care suporta aceasta frecventa, 144Hz este ceea ce cauti, mai ales ca frecventa inalta a ecranului nu incarca pretul final.

Motorola Edge 20 display

Frecventa mare a ecranului si procesorul bun fac din Edge 20 o masina de gaming capabila si a rulat cu brio cam orice am jucat spre el, de la shootere si pana la fightere sau racere. Ajuta si touch latency-ul, acea parte responsabila de viteza de reactie la atingere, pe 576Hz, deci raspunsul ecranului la atingere este instantaneu.

Inca o deosebire fata de modelele de anul trecut este ecranul plat. Nu mai avem curbe si rotunjimi, se pare ca moda aceasta a ecranelor cu cascada laterala incepe sa apuna, si odata cu ea incep sa dispara si gesturile de control legate de acea curbura a ecranului.

Motorola Edge 20 display

Conectivitate, baterie, viteza de incarcare si constructie

Edge 20 este 5G si WiFi6E si are o baterie suficienta de 4000mAh care completeaza oferta, cu incarcare rapida pe 30W si vine cu incarcator rapid in pachet. In ciuda bateriei generoase, Edge 20 reuseste sa pastreze o silueta de doar 7mm grosime. Body-ul are rama din aluminiu, de aceea telefonul se si simte robust, chiar un pic patratos si barbatesc, iar spatele este din plastic.

Camere

Sub modulul proeminent de camere, se ascunde o principala de 108Mpx, si ea un upgrade substantial fata de cea de 64 de anul trecut, care face un binning masiv de 9 pixeli in 1, pentru o dimensiune sporita a „ultra-pixelului” si pentru performate mai bune in lumina scazuta.

Si camera frontala de 32Mpx face acelasi lucru, tot binning, doar ca sunt matrici de cate 4 pixeli care formeaza unul mare, adica pozele vor avea o rezolutie de 8Mpx, dar un look serios imbunatatit. Set-up-ul de camere de pe spate este completat de un ultrawide de 16Mpx si 13mm si un telefoto de 8Mpx si 79mm.

Per ansamblu Edge 20 respecta trendurile din 2021, adica Moto au abandonat ecranele curbate, iar butonul de power de pe dreapta care dubleaza si ca senzor de amprenta, are si niste gesturi implementate.

Software Motorola Edge 20

Stim destul de bine ca pe partea asta de experienta Android stock, Motorola au stat bine mereu, asta probabil pentru ca au facut parte din familia Google. Pentru mine acesta a fost mereu un atu. Problema a fost mereu cea legata de update-uri, iar de data asta Motorola au spus-o cat se poate de raspicat ca o vor remedia. Edge 20 vine cu Android 11, dar Motorola afirma ca telefoanele vor primi doua update-uri majore de sistem de operare de-a lungul vietii lor.

Asta pe langa update-urile incrementale obisnuite despre care zic ca vor veni de doua ori pe luna. Deci in teorie cel putin, telefonul tau va fi up-to-date in permanenta pentru o lunga perioada de timp, niste ani de zile.

Software aditional si functii extra

Au mai adaugat in soft ceva nou, asa numitul ThinkShield, de provenienta Lenovo, si care este un fel de Samsung Knox, deci telefonul este potrivit inclusiv pentru taskuri business care presupun securitate avansata, adica merge folosit si in companii care plimba date confidentiale ce trebuie protejate.

Motorola Edge

Evident ca au inclus si gesturi si functii extra. De exemplu un double tap pe butonul de power, deschide o bara de shortcuturi spre diverse aplicatii pe care poti sa le pui in acel meniu: Youtube, Calendar, Calculator si altele. Sau de exemplu daca scuturi telefonul de doua ori se deschide camera foto, functii pe care au mai insistat si in trecut si pe care Motorola le vede ca diferentiatori.

Ready-for si conexiunea cu PC-ul sau monitorul

Mai exista o functie interesanta care se numeste Ready-for si este un fel de Samsung Dex. Cu alte cuvinte poti conecta direct prin fir sau wireless telefonul la un PC cu Windows 10 sau un monitor si iti apare o interfata modificata, de Desktop, din care ai acces la toate folderele, fisierele si functiile telefonului. Intentia este clara: aceea de a extinde functionalitatea telefonului dincolo de cea obisnuita, in zona de office si prezentari.

Poti sa atasezi telefonului mouse si tastatura wireless, care apropo, merg foarte bine, si printr-o simpla apasare a icon-ului Ready-for din meniul rapid, se deschid noi posibilitati… desktop. Atentie, a nu se confunda functia aceasta Ready-for cu banalul Screen Cast, adica cu proiectarea ecranului pe un display, exista si asa ceva, dar ready for e mult mai mult decat atat. Pentru PC trebuie sa descarci un soft de pe motorola.com/Ready-for si… magie! Poti sa conectezi telefonul full la PC, sa-l controlezi si sa accesezi tot continutul de pe el… de pe PC.

Motorola

Interfata care te intampina este una de desktop, poti sa muti fisiere dintr-o parte in alta, poti sa editezi documente, poti sa vezi si sa copiezi poze si tot asa. Conexiunea cu PC-ul poate fi wireless atat timp cat telefonul si PC-ul se gasesc in aceeasi retea, sau prin cablu USB si atunci stabilitatea si viteza cresc. Oricum, este foarte versatila solutia si da, este un „atac” la adresa ecosistemelor similare dezvoltate de producatori precum Samsung sau Huawei. Din pacate nu solutia nu este disponibila si pe Mac, deocamdata este Windows only, spre deosebire de DeX-ul de la Samsung care si pe Mac merge la fel de bine ca pe PC.

Ai acces si la aplicatiile Android de pe telefon, iar integrarea acestora cu Windows 10 pare chiar mai adanca decat in cazul solutiei DeX. La conectarea cu un monitor, interfata si functionalitatile sunt aceleasi, dar este orientata mai degraba spre folosirea telefonului insusi pe post de PC in regim office. Partea buna este ca ai acces printr-o interfata desktop, eventual cu mouse si tastatura, la un mediu de lucru care mareste mult functionalitatea telefonului. Observ in ultima vreme o preocupare destul de mare din partea producatorilor de a-si integra telefoanele mai strans cu PC-urile sau diversele displayuri, fie ele monitoare sau televizoare, de a crea un ecosistem in jurul lor pentru a le face mai utile, mai cuprinzatoare. Mi se par importante aceste functii si cred ca in timp ele vor incepe sa conteze din ce in ce mai mult.

Motorola

Pret si concluzie Motorola Edge 20

La 2400 de lei este greu sa nu-ti dai seama ca Edge 20 este un challenger puternic pe zona asta de mijloc, si ca telefonul este clar mai „premium” decat lasa pretul sa para. Poate Moto invata ceva din experienta chinezilor de a oferi mai mult decat media, la preturi mai mici. Evolutia Moto este sesizabila in general si cu atat mai evidenta daca ne raportam la Edge-ul de anul trecut, mai scump si mai slab decat noul Edge, iar dotarile si specificatiile bune, experienta software destul de stock, dar bogata si update-urile promise ar putea sa transforme acest brand cu pedigree si o istorie colosala in spate, din nou intr-un jucator de top.

Modelele din seria Motorole Edge 20 prin comparatie: Edge 20 Pro, Edge 20 si Edge 20 Lite

Privite in ansamblu intelegi repede ca Motorola a venit in sfarsit cu gama completa: entry, mid si high, cu 3 modele distincte. Cele 3 impartasesc co multime de similitudini, dar si destule deosebiri.

Din punct de vedere design ele seamana. Au cam aceleasi dimensiuni, cel din mijloc Edge 20 este cel mai subtire, Edge 20 Lite-ul este cel mai gros, avand si cea mai mare baterie dintre cele 3, de 5000mAh iar Edge 20 Pro-ul este undeva intre celelalte doua.

Toate 3 ecranele sunt plate si nu curbate, deci de fapt intreaga serie rupe cu traditia Motorola de pana acum si toate 3 au fix aceeasi dimensiune: 6.7 inch, OLED Full hd+. Doar ca aici apar si primele deosebiri: in vreme ce Edge 20 si Pro au ambele ecrane la 144Hz, Lite-ul are doar 90Hz, normal, pentru ca vorbim despre un telefon de 1800 de lei.

Motorola Edge

Toate 3 sunt 5G, dar si aici diferentele apar la platforma pe care fiecare dintre ele o foloseste. In vreme ce Edge 20 si Pro merg pe procesoare Qualcomm, un 870 pe Pro, respectiv 778 pe Edge 20, mezinul familiei este motorizat de un Mediatek Dimensity 720 pe 7 nano, dar tot 5G si el. Ca o paranteza, asa cum 778-ul de pe Edge 20 este o varianta temperata a lui 780, la fel si cu 870-ul de pe Pro, este un 888 mai potolit si mai putin orientat spre gaming. Dar oricum foarte bun cu aproape 3000 de puncte in Geekbench 5. In plus e mai economic si mai rece.

Toate 3 ofera fast charging la 30W si baterii bune: 4500mAh pe Pro, 4000 pe Edge 20, si cel mai subtire dintre ele, si 5000mAh pe modelul Lite. Interesanta este si comparatia pe camere: toate 3 au acea principala de 108Mpx, de la cel mai ieftin la cel mai scump, diferentele aparand la restul focalelor. In vreme ce Edge 20 si 20 Pro pastreaza si acelasi ultrawide de 16Mpx, Lite vine cu unul de 8Mpx si o camera de adancime de 2Mpx. Si intre cele doua modele superioare exista diferente: pe Edge 20 ai un telefoto clasic, in vreme ce mai puternicul Pro are un telefoto mai bun, tot de 8MP, dar este un periscop de 126mm 5x optic. E normal, vorbim totusi despre un telefon de peste 3000 de lei, 3300 ca sa fiu mai exact.

Motorola Edge Camere

Si ultima dar nu cea din urma chestie, toate 3 au aceeasi camera frontala de 32Mpx. N-ai cum sa nu observi ca seria este unitara si bine gandita, si ca cel putin pe parte de camere, de la mic la mare, oferta este bine echilibrata. Aceeasi camera principala, aceeasi camera frontala, diferentiatorii fiind dati de restul camerelor.

Preturi si concluzie finala

Nu in ultimul rand mi se pare ca in sfarsit preturile au logica: 1800, 2400, 3300 de lei, deci acopera un segment destul de intins de posibilitati de cumparare si de asteptari in materie de dotari si specificatii.

Concurs

Avem si un concurs ca niciun altul de pana acum. Au fost 3 telefoane la test si vom selecta 3 dintre voi care sa testeze fiecare cate unul… pe loc, la prima vedere, in live-ul nostru de pe canalul nostru de Youtube Playground, de Joi 9 septembrie, iar telefoanele va raman voua! Trei dintre voi vor ajunge in studioul nostru si vor testa live telefoanele! Apoi, tot voi, veti alege in comentariile de pe Live pe unul dintre cei trei testeri/revieweri ad hoc, care va avea de castigat nu doar telefonul pe care il testeaza, ci si multe alte telefoane Moto care vor mai aparea anul asta!

Care sunt criteriile dupa care vom alege cei 3 concurenti? Trebuie sa ne scrieti in sectiunea de comentarii a clipului video cuprins in acest articol, modelul pe care ati vrea sa-l testati fizic dintre cele 3 si sa sa ne spuneti de ce ati dori sa-l testati si ce aveti des spus despre el.

Motorola Edge 20

 

Fiti creativi, aveti toate informatiile in articolul de fata si rgumentati-va pozitia. Daca v-am desemnat drept castigatori, vom lua legatura cu voi. Daca nu sunteti din Bucuresti, costurile de deplasare si cazare vor fi suportate de noi in vederea live-ului de Joi 9 septembrie. Bafta!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button