
Viitorul transportului aerian tocmai a devenit mult mai promițător după ce un motor cu reacție pe hidrogen creat de Rolls-Royce și easyJet a trecut cu succes de primele teste. Vestea asta este importantă deoarece ar putea schimba percepția oamenilor cu privire la impactul pe care-l au avioanele asupra mediului și ar putea ajuta întreaga industrie să rezolve problema emisiilor de gaz.
Avioanele sunt unele dintre cele mai poluante mijloace de transport, iar tranziția acestora către un viitor full electric este mult mai grea decât în cazul mașinilor. Bateriile care ar putea alimenta un asemenea monolit sunt mult prea mari pentru a putea fi înghesuite la bordul unui avion, iar panourile solare necesare reîncărcării nu sunt destul de eficiente, plus că adaugă extra greutate. În acest fel, producătorii de motoare caută soluții prin care să adopte combustibili curați, precum hidrogenul. Acesta produce vapori de apă, nu dioxid de carbon, astfel impactul asupra mediului este minim.
Hidrogenul verde este încă o piedică pentru industria aeronautică
Motorul cu reacție alimentat pe hidrogen este un Rolls-Royce AE 2100-A care a fost modificat pentru a funcționa cu noul combustibil. Hidrogenul folosit pentru acest test a fost produs la Centrul European de Energie Marină folosind energia mareelor și a vântului, așa că poate fi considerat combustibil verde. Din păcate producția acestui combustibil este dificilă, iar majoritatea hidrogenului este generat tot cu ajutorul gazului.
Asta este și partea grea; hidrogenul este la fel de verde ca și tehnologia cu ajutorul căruia a fost generat. Provocarea pe care o au în față cei de la Rolls-Royce și easyJet este să găsească metode prin intermediul cărora să poată produce tot combustibilul folosind metode cât mai curate pentru mediu. Și odată rezolvată această problemă, cele două companii vor trebui să-și îndrepte atenția și spre avioane. Spre exemplu, pentru a converti un Boeing 747 la hidrogen ar fi nevoie de rezervoare noi mai mari decât cele pe care le folosește avionul acum. Ca idee, capacitatea de combustibil ar trebui să urce de la 250.000 de litri la un milion de litri pentru aceeași autonomie.
Ținând cont de aceste limitări, s-ar părea că motoarele cu reacție pe hidrogen vor fi utile pe distanțe mici; cel puțin în primă instanță. Un raport al Uniunii Europene estimează că primele avioane care vor folosi acest tip de combustibil vor ajunge pe piață undeva în 2035. Chiar dacă este o operațiune de lungă durată, interesul este mare, cu companii precum Boeing și Airbus fiind interesate de această alternativă.