
Moto Z a ajuns la a treia generație de telefoane modulare. Seria Z este cea cu care Moto a revenit pe piață cu ceva inovator, si practic primele telefoane comerciale la care putem atașa module. Astfel avem astăzi la test Moto Z3 Play alături de o imprimanta Polariod Insta–Share si un gamepad.
Moto Z3 Play reprezinta varianta de „buget” a lui Moto Z3, adica este ceva mai slab ca performante, el încadrându-se ca un mid spre high-end. Z3 Play are un design foarte asemănător cu cel al generației anterioare, dar cu câteva mici schimbări aproape insesizabile. Construcția a rămas la fel de rigida si ferma. Avem parte de un cadru realizat din Aluminiu 6000, iar pe fata si pe spate avem protecție din sticla Gorilla Glass 3. Pe spate nu mai sunt vizibile acele urme de plastic sub care se ascundeau antenele, acestea fiind mascate pe marginea din aluminiu.
Grosimea telefonului a crescut de la 6mm înapoi la aproape 7mm, dar la fel ca in cazul lui Moto Z Play din prima generație, aceasta creștere in grosime nu a insemnat si marirea capacitatii bateriei, ea rămânând la 3000mAh, din păcate. Adica telefonul din prima generație avea puțin peste 3500mAh, iar grosimea sa era justificata.
Cititorul de amprente de aceasta data este amplasat pe partea laterala, sub butoanele de volum, asemănător cu cel pe de seria Xperia de la Sony. Prețul pentru Z3 Play este de 1900Lei, macar este mai ieftin decât era Z2 Play in aceeasi perioada, însa acela a ajuns acum in magazine 1000Lei. Ecranul are o diagonală de 6.01 inch cu aspect 18:9 si rezoluție de 2160 x 1080 pixeli. Spre deosebire de modelele actuale ale altor producători, acesta nu a intrat in trendul telefoanelor cu breton, dar totuși ecranul este mare.
Butoanele de volum se regăsesc pe partea dreapta, iar in stânga avem un buton de power striat. In partea inferioara avem o mufa USB Type C, si da, lipsește mufa jack de 3.5mm. Sunetul este bun, dar a rămas mono, telefonul folosindu-se doar de un difuzor frontal, deși era loc suficient pentru a implementa unul si in partea inferioara. Oricum cine are nevoie de un sunet mai puternic, poate achiziționa separat un modul pentru muzica.
Pe spate avem acum doua camere, una de 12MP si una de 5MP pentru efectul e bokeh. Camera are un senzor identic cu cel de pe modelul precedent. Adică are expunere f/1.7 cu focalizare dual pixel si o dimensiune a senzorului de 1/2.55″. In setări avem la dispoziție o mulțime de moduri interesante, printre care modul care permite decuparea fundalului si adăugarea altuia, așadar va puteti face o poză portret după care puteti sa adaugați ce fundal doriți. Din păcate nu avem un mod care sa ne permită fotografiera in RAW, însa avem un mod Pro care ne oferă acces la toate setările manuale pentru foto.
De performante se ocupa un procesor Snapdragon 636 si 4GB RAM. In jocuri se descurca bine iar PUBG merge fără probleme pe Medium. Din păcate Gamepad-ul nu funcționează in PUBG si nu am găsit nici o solutie pentru a-l face sa mearga. Dar functioneaza perfect in Asphalt 8 si 9, fiind recunoscut nativ in setari.
Polariod Insta–Share este un accesoriu amuzant, care printeaza pozele instant, insa din pacate culorile nu sunt cele mai precise, nici macar dupa calibrare. Costa 600 RON. Per total cel mai mult ne-a placut telefonul alaturi de gamepad. Si putem oarecum considera prin prisma acestui accesoriu ca este un telefon de gaming, alaturi de BlackShark si Razer Phone, chiar daca nu are Snapdragon 845.