După ce luna trecută Motorola a scos pe piață modelul Edge 50 Pro, un flagship killer cu multe dintre funcțiile prezente pe un telefon de top, la un preț mai mic, acum a venit vremea să discutăm mai multe despre Motorola Edge 50 Ultra, vârful gamei și totodată smartphone-ul cu cele mai mari pretenții din catalogul producătorului. Are un ecran superb, un set de camere demne de un flagship și multe dintre surlele și trâmbițele prezente pe un flagship tradițional.
Pentru asta au trebuit făcute și niște mici sacrificii despre care vom vorbi imediat, așa că dacă sunteți în căutare de un telefon premium nou, rămâneți cu mine pe mai departe ca să vedem dacă merită sau nu să vă cumpărați un Motorola Edge 50 Ultra.
Un nou chipset… kinda
Din punctul meu de vedere, noutatea cea mai importantă are legătură cu chipset-ul folosit. Și dacă am mai văzut în trecut modelul Snapdragon 8 Gen 3 sub capotele flagship-urilor care se respectă, aici avem un chip brand new pe nume Snapdragon 8s Gen 3, un văr mai puțin puternic decât 8 Gen 3-ul normal pe hârtie, dar care vine la pachet cu și mai multe capabilități îndreptate către AI. Mai multe despre inteligența artificială îndesată de Motorola în telefonul ăsta mai târziu.
Până atunci, am fost extrem de curios să văd cum se descurcă noul chipset în teste, și am instalat rapid Geekbench 6 și 3DMark din Play Store. Atât Snapdragon 8s Gen 3 cât și 8 Gen 3 sunt chipset-uri cu opt nuclee, dar configurația lor e diferită. Nucleul cel mai mare este tactat ceva mai jos pe 8s, de la 3.3GhZ la 3.0GhZ, așa cum sunt și restul core-urilor mai mici. Totodată, 8s are și mai puțină memorie L3 Cache, de la 8MB la 12MB, lucru care ar putea afecta serios rezultatele testelor sintetice.
Și, în mod previzibil, cifrele obținute în Geekbench 6 spun o poveste clară: puțin peste 2.000 de puncte în Single-Core și 5.220 de puncte în Multi-Core nu sunt scoruri slabe deloc, dar sunt categoric mai mici decât cele 2.200 și aproape 7.000 de puncte reușite de Honor Magic6 Pro în același test respectiv. Nu vreau să vă faceți o idee proastă cum că Motorola Edge 50 Pro ar fi un telefon încet, nici pe departe, vreau doar să stabilim de la început segmentul de performanță în care noul chipset se încadrează.
De fapt, Snapdragon 8s Gen 3 este mai similar ca performanțe pe parte de CPU cu 8 Gen 2 de anul trecut, un lucru deloc rău ținând cont de cât de puternic a fost chip-ul ăla la vremea lui. Astea fiind zise, nu avem aici the latest and the greatest în materie de putere de procesare, dar cu siguranță este mai mult decât suficient pentru majoritatea oamenilor. Task-urile uzuale se petrec fără probleme, iar interfața extrem de curată implementată de Motorola pe toate modelele lor nu agață nici măcar o secundă.
În esență, Snapdragon 8s Gen 3 este un 8 Gen 2 de anul trecut cu un plus imens atunci când vine vorba de capabilitățile AI, lucru care sună foarte bine… până când realizezi faptul că Motorola nu prea are cine știe ce AI implementat în telefoanele lor. Sigur, telefonul poate genera un wallpaper bazat pe outfit-ul tău, iar pozele sunt, în teorie cel puțin, procesate mai eficient și cu un nivel de calitate mai bun, dar în mare cam aici se opresc artificiile alimentate de inteligența artificială. Dacă o suită mai completă de funcții AI vor veni sau nu în viitor și pe telefonul ăsta nu știu, dar cred că ar fi păcat ca toată această putere dedicată pentru AI să fie degeaba.
Situația nu stă mai bine nici atunci când vine vorba de GPU, și în testul WildLife Extreme, Edge 50 Ultra a obținut 3.306 puncte, o valoare mult sub cele peste 5.000 de puncte reușite de S24 Ultra de pildă. Asta înseamnă că, deși vorbim de o diferență sesizabilă de performanță, mai toate jocurile se vor mișca foarte ok. Am instalat Call of Duty Warzone Mobile, cam cel mai demanding titlu de pe Android în momentul ăsta, și telefonul s-a descurcat onorabil la detalii mari, fără sughițuri și frame drop-uri. Nu este un telefon de gaming categoric, dar nu vei întâmpina mari bătăi de cap dacă alegi să te mai joci câte ceva din când în când.
Ecran, design și configurație de top
Acum haideți să trecem în revistă și caracteristicile de bază ale telefonului, zonă unde Motorola Edge 50 Ultra nu stă rău deloc. Și voi începe cu ecranul, care este un super panou P-OLED de 6,7 inch, cu o rezoluție de 1220 x 2712 pixeli, rată de refresh la 144Hz, suport pentru HDR10+ și o strălucire maximă de 2.500 de niți. Astea sunt valori foarte bune, aliniate more or less cu restul flagship-urilor similare. În practică, display-ul arată superb, cu niște culori extrem de vii și de plăcute, alături de contrastul imens specific unui panou OLED. Rata de refresh de 144Hz este și ea binevenită, și overall ecranul se mișcă și arată exemplar.
Ce o să-i reproșez totuși lui Moto Edge 50 Ultra este că marginile ecranului sunt atât de curbate încât există diferențe vizibile de ton și luminozitate pe acele margini. Nu e un capăt de țară, dar părerea mea este că e deranjant să vezi tot timpul acele inconsistențe, și am aplaudat în trecut trend-ul ecranelor plate la care tot mai mulți producători se alătură. Nu este cazul și aici, și Motorola a ales să curbeze simțitor marginile, dar e o chestie de preferințe până la urmă.
Avantajul unei astfel de abordări este că telefonul se simte mai subțire în mână decât este el de fapt, iar dacă asta contează mult pentru tine, atunci vei fi fericit cu ecranul de aici. Și dacă tot am menționat de asta, pe lângă faptul că se simte destul de subțire în mână, Moto Edge 50 Ultra a părut și destul de ușor la prima vedere. Când am căutat puțin am aflat că bănuielile mele erau fondate, iar la 197 de grame este unul dintre cele mai ușoare flagship-uri la ora actuală. E o plăcere să ții telefonul ăsta în mână, indiferent că te joci sau dai scroll la infinit pe Insta.
Ca să terminăm discuția despre ecran, mai merită punctat și faptul că display-ul este acoperit de o bucată de sticlă Gorilla Glass Victus, rama este făcută din aluminiu, dar spatele este locul unde începe distracția. Motorola Edge 50 Ultra este disponibil în trei variante de culoare și două opțiuni de materiale: modelele Nordic Wood și Peach Fuzz au spatele acoperit de piele ecologică în timp ce varianta pe care am primit-o în teste, pe numele ei Forest Gray, are spatele făcut din… lemn!
Da, ai auzit bine. Spatele acestui telefon, pe lângă că arată a lemn, chiar este lemn, și trebuie să recunosc că se simte extrem de mișto la atingere. Poți simți fiecare cută și imperfecțiune foarte ușor, și deși aspectul în sine e o chestiune de gust, mie unul îmi place la nebunie. Sunt curios cum se va păstra în timp acest spate din lemn, în special dacă alegi să porți telefonul fără o husă de protecție. Speaking of which, în pachet regăsim și o astfel de husă din plastic tare, dar la cât de bine arată și se simte telefonul așa, mie mi-ar părea rău să o folosesc.
Tot în cutie am dat și peste încărcătorul de 125W inclus, o caracteristică mai rară pe flagship-urile moderne dar mă bucur că Motorola încă mai insistă să arunce acolo și așa ceva. Puterea mare înseamnă că vei putea încărca acumulatorul relativ modest de 4.500mAh într-un timp foarte scurt, undeva pe la 20 de minute, iar pe wireless te vei bucura de 50W cu un charger compatibil. Telefonul ăsta știe și reverse wireless charging la 10W, deci îți poți încărca diferite accesorii precum căștile wireless cu ușurință.
Motorola Edge 50 Ultra nu este un battery champ, și vă spun sincer că mi-ar fi plăcut să văd un acumulator de 5.000mAh complet, așa cum avem pe majoritatea telefoanelor de top. That being said, aici este o zonă unde capabilitățile AI se fac remarcate mai mult, iar optimizările pe care telefonul le face în spate pentru a salva cât mai mult juice asigură că Edge 50 Ultra rezistă fără probleme în fața oricărei zi, indiferent de cât de grea e ziua aia. Două zile complete sunt cam ieșite din discuție, dar cred că majoritatea dintre noi oricum ne punem telefoanele la încărcat seara, lângă pat, deci nu cred că e o problemă așa mare.
Astea fiind zise, în timp ce scotoceam prin cutie am remarcat ceva care m-a dezamăgit. Cutia telefonului ăsta nu miroase frumos! Cei care au mai interacționat cu brand-ul în trecut, fie că vorbim despre vizionat clipuri pe net sau chiar în carne și oase, vor știi că telefoanele Motorola veneau în cutii parfumate, care din punctul meu de vedere adăuga un plus important experienței de unboxing și era un aspect care ajuta telefonul să facă o primă impresie mai bună. Dintr-un motiv sau altul, nu este cazul și aici din păcate, iar cutia lui Edge 50 Ultra miroase a carton și nimic mai mult.
O veste bună are legătură cu configurația, pentru că este doar una disponibilă în România: 16GB RAM cu a whopping 1TB stocare. Asta înseamnă că Motorola Edge 50 Ultra este perfect pentru cineva care nu are încredere în serviciile de stocare în cloud sau, din varii motive, preferă să își țină datele stocate local, pe telefon. Mai există și alte telefoane premium disponibile cu o cantitate atât de mare de stocare, dar este primul dispozitiv testat de noi care oferă asta din cutie, standard. Asta este în același timp și o sabie cu două tăișuri, dat fiind faptul că o configurație așa generoasă trage după sine un cost mai mare, și parcă mi-ar fi plăcut să văd o variantă cu 256GB stocare, să zicem, la un preț ceva mai mic.
Motorola Edge 50 Ultra vine out of the box cu Android 14, cea mai recentă versiune a sistemului de operare, deci nu am de ce să mă plâng. Am săpat puțin pe net și, din ce am reușit să găsesc, se pare că suportul software se va extinde până la 3 ani de Android cu 4 ani de update-uri de securitate, valori mai bune decât gama de anul trecut care trebuia să se mulțumească cu două update-uri de Android și trei de securitate, dar nu putem ignora faptul că Google și Samsung oferă șapte update-uri de Android pe Pixel 8 și pe seria S24 respectiv. You can do better, Motorola!
Camere
Începem discuția despre camere, un subiect extrem de important pentru orice flagship care se respectă și un capitol unde Motorola nu au făcut rabat. Dar înainte să comentăm pozele, hai să vedem cu ce hardware lucrăm, și avem așa: o principală de 50MP cu f/1.6 stabilizată optic și cu autofocus laser, alături de un telefoto periscop de 64MP cu f/2.4 și zoom optic 3x, tot stabilizată optic, și un ultrawide baban de 50MP cu f/2.0 și un unghi de vizualizare de 122 de grade.
În practică, Motorola Edge 50 Ultra se descurcă foarte bine, în special atunci când vine vorba de camera principală și cea tele, care au oferit imagini detaliate și vibrante. De menționat aici este că Motorola Edge 50 Ultra, alături de fratele mai mic Edge 50 Pro, sunt primele telefoane din lume validate de Pantone atât pentru cameră cât și pentru display, ceea ce înseamnă că tonul culorilor este calibrat în așa fel încât să fie cât mai aproape de viața reală, și eu zic că le reușește.
Nuanțele din cadru sunt naturale și nu exagerate, așa cum vedem de multe ori pe alte telefoane. La finalul zilei, asta e o chestie de preferințe, pentru că o poză cu niște culori mai vii arată mai bine în ochii multora, chiar dacă acele culori nu mai sunt în linie cu realitatea. Dar majoritatea fotografilor care se respectă vor prefera un ton mai natural, iar Edge 50 Ultra oferă fix așa ceva.
Telefonul a reușit să livreze imagini extrem de clare cu lentila de zoom 3x, cu un nivel surprinzător de detalii și o gamă dinamică largă. Zonele întunecate din cadru sunt redate bine, fără o pierdere prea mare a detaliilor fine, totul în timp ce zonele luminoase nu sunt supraexpuse sau arse. Când treci de 3x zoom însă, calitatea începe să scadă vizibil, așa cum era de așteptat.
Pozele cu lentila ultrawide sunt și ele ok, iar senzorul generos de 50MP asigură faptul că imaginile nu duc lipsă de detalii, așa cum se mai întâmplă cu alte modele care se încăpățânează să rămână la vechiul standard de 12MP. Tot ce am spus de bine despre nuanțe și gamă dinamică se aplică și aici, iar Edge 50 Ultra este unul dintre puținele telefoane de pe piață care păstrează un ton al culorilor relativ consistent pe toate cele trei lentilele, un plus important dacă vrei ca pozele tale din vacanță să arate omogen.
Cât despre video, aici am un mic semn de întrebare. Calitatea în sine este foarte ok, cu o stabilizare a imaginii peste medie aș zice, dar lipsește cu desăvârșire suportul pentru înregistrare 8K. Motivul? Chipset-ul de sub capotă nu este compatibil cu asta, lucru care m-a făcut să mă întreb: de ce? Snapdragon 8 Gen 2 de anul trecut, care rivalizează cu 8s Gen 3-ul de aici ca performanță, putea înregistra bine-mersi în 8K, deci nu înțeleg de ce funcția asta lipsește de aici.
Camera selfie de 50MP cu diafragmă f/1.9 are un as important în mânecă însă, și anume că are autofocus. Asta e un lucru notabil, pentru că astfel toate pozele cu tine vor arăta cât mai sharp și mai curat cu putință, cel puțin pe hârtie, și pot confirma că așa stau lucrurile și în practică. Moto Edge 50 Ultra este unul dintre cele mai bune telefoane pentru selfie-uri, deci dacă ai în plan să te pozezi mult, merită clar să treci telefonul ăsta pe listă.
În ceea ce privește inteligența artificială, există câteva caracteristici care complimentează performanța camerei. În primul rând intră în discuție Action Shot, o funcție extrem de deșteaptă care ajustează viteza obturatorului și ISO în medii cu iluminare scăzută pentru a capta cât mai multă lumină posibil. În continuare avem Auto Focus Tracking, care ajută la menținerea clarității subiecților care se mișcă rapid în cadru atunci când înregistrezi video. O altă caracteristică ce ține de video, și cea mai importantă după părerea mea, este Adaptive Stabilization, care, așa cum îi spune și numele, ajustează stabilizarea în funcție de modul în care ții telefonul și de mișcările tale.
În cele din urmă avem funcția Auto Enhance, o funcție luată direct de la Google. Motorola a decis să încorporeze această Auto Enhance în aplicația camerei de pe Edge 50 Ultra, ceea ce îți permite să alegi între look-ul natural al pozelor și o variantă mai strălucitoare și mai colorată. Dacă arată mai bine sau nu, asta e la latitudinea fiecăruia, voi menționa doar că funcția asta distruge orice urmă de naturalețe a culorilor, deci dacă o poză ți se pare cam monotonă, cu un simplu tap o poți transforma în ceva care arată mai plăcut din punct de vedere estetic.
Concluzie
Înainte să dăm o concluzie, e important să vă spun și prețul. În unica configurație în care Edge 50 Ultra este disponibil, adică cu 16GB RAM și 1TB stocare, prețul este redus de la 5.000 de lei la de 4.500 de lei, unul care poate părea puțin mare ținând cont de ce oferă acest telefon.
Astea fiind zise, fără nici o ofertă activă și la prețul întreg de 5.000 de lei, cred că există variante mai bune decât Motorola Edge 50 Ultra. Pentru vreo 500 de lei în plus poți pune mâna pe un OnePlus 12 sau pe un Honor Magic6 Pro, două telefoane care, pe lângă sisteme robuste de camere, ecrane superbe și o construcție exemplară mai vin și cu ultimul și cel mai puternic chipset disponibil, nu cu un model cut-down care este la aceleași performanțe cu flagship-ul de anul trecut. Sau, la aceeași bani îți poți lua un S24+, un telefon mult mai capabil pe parte de AI și cu un suport software pe termen lung net superior.
Nu mă așteptam ca prețul de 5.000 de lei să rămână în picioare prea mult, așa cum este cazul adesea cu telefoanele Motorola, și eventualele reduceri cum ar fi aceasta îndulcesc propunerea. În plus, așa cum spunea un clasic în viață, nu există un produs prost, ci un preț prea mare. Și ca să nu credeți că descalific total telefonul voi spune că, dacă prețul este corect, atunci sunt multe motive pentru care ai opta pentru un Edge 50 Ultra.
Experiența software este una foarte bună, și sunt un mare fan al Android-ului curat prezent aici. Performanța camerelor nu este nici ea de lepădat, iar spatele ăsta din lemn pe mine m-a cucerit. Este un telefon corect din aproape toate privințele, construit cu simț de răspundere și elegant.