ReviewsTelefoane

Motorola Edge 50 Neo – șeful categoriei de buget tocmai a devenit mai bun (review)

În ultima vreme, telefoanele celor de la motorola nu mai sunt străine pe acest canal, iar compania aflată pe marginea prăpastiei în prag de faliment acum câțiva ani a avut o întoarcere în formă fenomenală. Doar anul ăsta am testat razr 50 ultra, probabil cel mai interesant și complet pliabil clamshell de pe piață, alături de aproape întreaga serie Edge 50, iar astăzi a venit timpul să încheiem lineup-ul cu Edge 50 Neo, mezinul familiei dar totodată poate cel mai atractiv dintre toate.

Este un telefon la granița dintre buget și mid-range ca preț, dar vine cu niște funcții pe care le regăsești la telefoane mult mai scumpe cum ar fi un obiectiv telefoto pentru poze portret de foarte bună calitate. După câteva zile bune de utilizare, testare și pozare am ajuns la o concluzie clară și, ca să nu dau spoilere prea mari, ăsta s-ar putea să fie telefonul cu cel mai bun bang for the buck disponibil la ora actuală. Dar toate la timpul lor.

Camere

Vom începe discuția direct cu camerele, fără îndoială focusul principal al noului Edge 50 Neo. Și înainte să vorbim punctual pe rezultate, vreau să facem o scurtă oprire pe la fișa de specificații, ca să vedem de la început cu ce lucrăm. Astfel, avem așa: o principală de 50MP cu senzor Sony-LYTIA 700C, diafragmă f/1.8 și stabilizare optică, alături de un ultrawide de 13MP, o îmbunătățire majoră față de cei 8MP de anul trecut. Ultima dar nu cea din urmă, și indubitabil vedeta spectacolului este camera telefoto 3X de 10MP, cu f/2.0 și stabilizare optică în toată regula.

Edge 50 Neo (5)

Imaginile obținute cu focala main sunt colorate, detaliate și per total foarte ok. Gama dinamică putea fi mai largă, dar nuanțele sunt saturate cu bun simț cât să fie mai plăcute ochiului, deși mai departe de realitate, dar asta e o chestie de gusturi. Nu vei vedea urmă de zgomot nicăieri pe timp de zi, iar autofocusul își face treaba bine și asigură faptul că subiectul pe care vrei să îl pozezi va rămâne mereu clar în imagine.

Edge 50 Neo (5)

Lentila ultrawide, deși un upgrade față de Edge 40 Neo, tot nu impresionează prea tare. Este categoric decentă și te poți folosi fără probleme de ea dacă ai multe lucruri de înghesuit într-un singur cadru, dar am remarcat faptul că tonul culorilor este o idee mai șters decât ce am văzut pe principală, deci pozele tale din concediu ar putea arăta puțin diferit în funcție de focala pe care ai folosit-o. Nu e un capăt de țară însă, și sunt convins că majoritatea oamenilor vor fi mulțumiți de cum arată pozele făcute cu ultrawide-ul din dotare.

Edge 50 Neo (5)

Dar partea cea mai bună abia acum vine. Pe lângă astea două distanțe focale cu care ne-am obișnuit pe mai toate telefoanele, inclusiv pe cele ieftine, Edge 50 Neo pune la bătaie și un senzor telefoto 3X, cam singurul din categoria sa. Rezultatele nu sunt cele mai sharp poze pe care le-ai văzut vreodată, asta în mare parte din cauza rezoluției mici de doar 10MP, dar prezența unui zoom optic adevărat îmbunătățește mult experiența atunci când vine vorba de portrete, dar și dacă vrei să surprinzi lucruri mai îndepărtate.

Edge 50 Neo (5)

Edge 50 Neo (5)

Cu toate că senzorul principal al acestui telefon are o rezoluție generoasă de 50MP, un zoom digital nu se va vedea niciodată la fel de clar și de curat ca unul optic, chiar și atunci când există o diferență mare de calitate între camere. Cât despre portrete, chiar am fost mulțumit de claritate și prezență, și pozele de genul chiar arată bine, cu edge detection care își face treaba respectabil și un ton al culorilor pielii relativ apropiat de realitate. De procesare se ocupă ceva ce compania numește „moto ai”, care înseamnă practic o adunătură de algoritmi de procesare așa cum am mai văzut din totdeauna pe telefoane, dar mai deștepți și mai preciși.

Camera selfie nu este nici ea de lepădat, iar cu o rezoluție de 32MP reușește să scoată niște poze clare și detaliate. Așa cum am anticipat nu avem parte de cea mai largă gamă dinamică, și nici balansul de alb nu e neapărat ce trebuie, dar pentru selfie-uri rapide cu prietenii sau apeluri video este perfectă, fără vreun defect major de raportat.

Edge 50 Neo (5)

Dacă pozele nu sunt pentru tine și te știi mai mult cu filmatul, moto Edge 50 Neo poate înregistra fie la 4K/30fps, fie la 1080p/60fps, deci alegerea între o calitate mai bună a imaginii și un video mai fluid îți aparține. Dacă e să mă întrebați pe mine, mereu am să prefer un video la mai multe cadre pe secundă, dar asta e doar o preferință personală și știu că există oameni care jură cu mâna pe biblia videografilor că 30fps este framerate-ul corect, deci depinde doar de tine.

Display mic de zile mari

Acum că am dat la o parte camerele, haideți să vorbim despre celelalte aspecte ale lui Edge 50 Neo care îl fac cu adevărat special, iar prima oprire este la display. Spre deosebire de marea majoritate a telefoanelor din zilele noastre, care vin cu diagonale mari de 6,7 sau 6,8 inch, cei „doar” 6,4 de aici ar putea să fie perfecți pentru aceea care nu suportă paletele de ping-pong drept smartphone. Dar cu toate că dimensiunile sunt mai conservatoare, specificațiile sunt cât se poate de high-end.

Edge 50 Neo (5)

Are o rezoluție de 1220p, deci simțitor peste 1080p, cu o rată de refresh adaptivă care urcă până la 120Hz grație tehnologiei LTPO, o altă funcție rezervată în trecut doar modelelor premium, și o strălucire maximă de 3.000 niți. O să o zic pe șleau: e o plăcere să te uiți la acest ecran OLED, iar totul, de la filme și seriale la content pe YouTube și poze pe Instagram se vor vedea sublim. Față de anul trecut am pierdut certificarea Dolby Vision, dar chiar și așa tot avem suport pentru HDR10+ pentru streaming, deci nu pierzi mare lucru în materie de High Dynamic Range.

Ce se păstrează de la modelul mai vechi este certificarea Dolby Atmos, iar în combinație cu cele două difuzoare stereo, experiența audio este una foarte bună. Muzica nu se aude strălucit și lipsește bass-ul, dar dacă te găsești într-o situație în care nu ai căștile cu tine sau pur și simplu preferi să asculți filmele pe difuzoare, nu te vor dezamăgi. Vocile actorilor se aud clar și prezent și există o oarecare spațialitate pe care poți să o simți atunci când vine vorba de efectele audio pe care inginerii de sunet le-au implementat în blockbusterele de la Hollywood.

Edge 50 Neo (5)

Un lucru pe care îl apreciez mult este că, în sfârșit, avem niște margini plate ale ecranului. Hallelujah! Ca să îmi reîmprospătez memoria am aruncat un ochi pe review-ul lui 40 Neo de anul trecut și am văzut că ăsta a fost unul dintre principalele lucruri de care m-am legat la modelul vechi, deci mă bucur să văd o schimbare majoră în bine. Da, nu se mai simte la fel de subțire în mână, dar culorile și luminozitatea sunt uniforme pe toată suprafața display-ului, ceea ce duce la o experiență net superioară de vizionare.

Construcție ok, baterie excelentă

Și dacă tot am menționat de margini, rama telefonului este acum pătrată, așa cum este trend-ul în zilele noastre. Construcția este tot din plastic, dar pare-mi-se că modelul nou se simte mai rigid în mână decât cel anterior. Parcă e asamblat cu mai mult simț de răspundere, nu există urmă de flex în șasiu iar spatele este acoperit de o piele vegană fină care se simte foarte bine la atingere, în detrimentul plasticului din generația trecută care, deși nu era rău, era de o calitate mai slabă decât ce avem aici.

Edge 50 Neo (5)

Are rezistență la intemperii IP68, deci ar trebui să reziste fără probleme și dacă este scufundat în apă. Nu recomand să vă băgați telefoanele sub apă intenționat, pentru că eventualele daune cauzate de contactul cu lichidele nu sunt acoperite de garanție, dar nu ar trebui să ai probleme în cazul în care l-ai scăpat pentru o perioadă scurtă de timp în piscină sau cadă. Este și destul de ușor, la doar 171 de grame, deci nu devine obositor de ținut în mână nici după o perioadă lungă de folosire.

Fiind un telefon motorola, normal că avem și niște nuanțe nebune în colaborare cu celebrii Pantone, pentru toate gusturile. Varianta testată de noi este cea roșie, dar mai este disponibilă și o versiune albastră, una crem dar și una gri care arată mult mai interesant decât banalul negru. Și pentru că nu trebuie să alegi între aspect și protecție, hardcase-ul inclus în cutie este finisat în aceeași culoare cu telefonul, deci poți preveni daunele cauzate de scăpatul telefonului pe jos din greșeală în timp ce păstrezi look-ul pe care designerii l-au imaginat.

Edge 50 Neo (5)

Un alt atuu mare al lui Edge 50 Neo are legătură cu bateria și încărcarea. În timp ce alți producători se ascund după argumentul eco friendliness-ului și nu mai includ încărcătoare în cutiile telefoanelor lor premium, care costă mult peste mia de euro, acesta vine cu un brick baban de 68W care asigură o încărcare de la 0 la 100 în câteva zeci de minute. O noutate este că avem suport și pentru încărcare wireless până la 15W, dacă preferi o viață fără cabluri.

Acumulatorul în sine are o capacitate de 4.310mAh, potrivit pentru dimensiunile mai mici ale telefonului. Edge 50 Neo a rezistat eroic în fața unei zile pline de testat, pozat și jucat, și dacă ești un utilizator mai casual care doar face browsing pe net sau pe Facebook câteva ore atunci te poți aștepta să îl pui la încărcat pe noptieră o dată la două zile, o performanță deloc rea.

Chipset potrivit categoriei

La asta contribuie foarte mult chipset-ul MediaTek Dimensity 7300 care, deși nu este cel mai rapid din lume (ajungem imediat și acolo), pare să fie un procesor construit în primul rând pentru eficiență. Este fabricat pe o litografie de 4nm și nu este prima oară când îl vedem într-un telefon, dar este pentru prima dată când ajunge pe un terminal mai ieftin.

Edge 50 Neo (5)

Cât despre performanțele în testele sintetice, lucrurile nu stau strălucit dar nici rău. La finalul unui run de Geekbench 6, scorurile arată în felul următor: 1063 de puncte în Single-Core și 3055 în Multi-Core. Nu sunt valori care fac gaură-n nori, asta e sigur, dar în utilizarea de zi cu zi telefonul se mișcă foarte bine. Aplicațiile se deschid repede, navigatul prin meniuri se întâmplă fără lag și nu prea am multe lucruri de reproșat aici.

Singurele momente când am remarcat ceva încetiniri au fost câteva cazuri mai speciale, atunci când am închis aplicația în care fie rulam un clip 4K HDR pe YouTube, fie un joc solicitant. E cumva de înțeles ținând cont că nu avem de-a face cu un flagship, dar merită menționat. Pe parte grafică lucrurile nu mai stau așa grozav, iar scorul de doar 862 din 3DMark WildLife Extreme nu clasifică acest telefon drept unul de gaming, dar nici nu se vrea asta.

Edge 50 Neo (5)

Dar pentru că sunt curios din fire, normal că i-am dat să ruleze și niște jocuri. Asphalt 9 a mers ok, cu mici sughițuri din când în când, iar Call of Duty Warzone Mobile a rulat fără prea mari probleme pe setările cele mai joase, deci te și poți juca pe el dacă chiar dorești asta. Nici nu mai încape în discuție faptul că jocurile mai casual și mai puțin demanding merg fără probleme, deci dacă dieta ta de gaming pe telefon include titluri mai ușoare precum Hearthstone de pildă, nu vei avea bătăi de cap.

Funcții extra dar notabile

De deblocarea telefonului se ocupă un senzor de amprentă optic amplasat sub ecran care este relativ fiabil și rapid. Mai dă mici rateuri din când în când și este poziționat cam jos pentru gusturile mele, dar per total e ok. Asta cu poziționarea senzorului prea aproape de marginea de jos a fost o plângere pe care am avut-o și la modelul trecut, și nu avem o rezolvare nici aici din păcate. Poate la anul se gândesc și cei de la motorola că e natural și comod să deblochezi telefonul mai aproape de mijlocul ecranului decât de muchia de jos.

Edge 50 Neo (5)

Telefonul rulează Android 14 din cutie, așa cum era de așteptat, deci primești din prima toate boost-urile de stabilitate și de securitate pe care cea mai recentă versiune a sistemului de operare le aduce. În plus de asta, și o îmbunătățire majoră față de anul trecut, motorola pun la bătaie nu mai puțin de cinci ani de actualizări de Android garantat, un salt imens prin comparație cu cei doar doi ani de pe 40 Neo.

Cât despre implementare în sine, nu am de ce să mă plâng. Versiunea de Android inclusă aici este una foarte apropiată de stock, cu câteva widget-uri și programe specifice motorola preinstalate, deci dacă vrei o experiență cât mai apropiată de cea standard fără să îți iei un Google Pixel, nu vei fi dezamăgit de ce oferă motorola aici.

Edge 50 Neo (5)

Nici pe parte de conectică nu stăm rău, cu suport pentru Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.4. Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd inclus Wi-Fi 7, cel mai modern, mai rapid și mai stabil standard de internet wireless dar e ok și așa, mai ales în categoria asta de preț. Dar chiar, cât costă Edge 50 Neo?

Concluzie

Well, doar 2.000 de lei pentru versiunea cu 8GB RAM și 256GB stocare primești un display extrem de frumos și de luminos, alături de un arsenal de trei camere extrem de bine pus la punct, fără focale moarte gen macro. Nici vorbă boss, aici avem o principală Sony în mințile ei, un ultrawide și chiar și un obiectiv telefoto pentru poze portret reușite. În plus de asta, încărcarea se face rapid și bateria ține mult și bine, două aspecte extrem de importante pe care Edge 50 Neo le bifează cu brio.

Are și defecte? Da, și chipset-ul mai domol s-ar putea să îți pună bețe în roate dacă ești un gamer ultra-competitiv sau îți place să te joci doar titluri demanding, dar dacă îți ajustezi corect așteptările, mezinul familiei Edge 50 este un telefon care merită luat în calcul fără dar și poate. Și, ca să facă oferta încă și mai bună, cei de la motorola au o ofertă specială de precomandă.

Edge 50 Neo (5)

Pentru două săptămâni de la lansare, varianta mai babană cu 12GB RAM și 512GB stocare poate fi achiziționată cu o reducere de 400 de lei din prețul recomandat, adică de la 2.400 la 2.000 cât este cel cu mai puțin RAM și stocare. Și, sincer să vă zic, părerea mea e că upgrade-ul la RAM merită din plin, în special dacă folosești mai multe aplicații de-odată și vrei o fluiditate cât mai bună atunci când schimbi între programe.

Oricum ar fi, spun clar și răspicat că moto Edge 50 Neo a devenit prima mea recomandare pentru cei care vor un telefon de 2.000 de lei care să fie bun la toate, de la poze până la ecran, baterie, încărcare și software. Este un all-rounder foarte corect și, dacă te numeri printe cei care își caută un telefon nou în categoria asta de preț, fă-ți un serviciu și trece și modelul ăsta pe listă.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button