TECH

Monitoare HDR TN foarte rapide sunt pe drum

După decenii de paralizie aproape completă și sentimentul că vei muri cu un monitor de 60Hz în față, incapabil să redea mai mult de 99% din sRGB în cel mai bun caz, avem în sfârșit inovație adevărată în domeniul monitoarelor, pe fronturi multiple!

Conform producătorului de monitoare AOC, AU Optronics a reușit să producă un panou nou, de tipul TN, care este capabil să redea un gamut de culoare suficient încât să poate fi calificat drept HDR. Da, ați citit corect, un panou HDR de tipul TN. Acest panou este curbat, poate funcționa la frecvențe de până la 144Hz tot în modul HDR, pe rezoluția de 2560×1440, și cu un timp de răspuns de 0.5 secunde.

Curbura chiar va fi practică la acest tip de panou, a cărui dimensiune este de 27 de inch, deoarece unghiurile de vedere sunt tot ale unui TN. Nu se pot face miracole, chiar dacă faptul că poate funcționa la 165Hz fără să arate aproape monocromatic este deja o minune.

AOC pregătește două monitoare bazate pe acest panou, ce diferă prin frecvența maximă și implementarea soluției de potrivire a imaginii de pe ecran cu ce spune placa video. Modelul echipat cu G-Sync, AG273QCG va ajunge până la 165Hz, dar nu are certificare HDR. Tot are un gamut extins de culoare, dar pentru că nu atinge 1000 candele pe metru pătrat, Nvidia nu îl consideră a fi la standardul dorit pentru HDR.

Varianta cu FeeSync este considerată HDR, AMD având standarde ce permit și monitoarelor de 400 candele pe metru pătrat să fie calificate astfel. Acest monitor va avea o viteză de doar 144Hz. Ambele vor avea același timp de răspuns de 0.5 milisecunde și vor fi disponibile din primăvara anului viitor. În ceea ce privește prețul, vor costa 700 și respectiv 600 de euro.

[PCGamesN]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button