Știri ITTECH

Moldova IT Park – noi posibilități de business pentru companiile românești

În perioada 10 – 11 decembrie, o delegație a Republicii Moldova a organizat o serie de întâlniri strategice cu reprezentanții companiilor românești din domeniul IT și creativ, în cadrul cărora au prezentat „Moldova IT Park”, primul și singurul parc tehnologic virtual din lume. Platforma a fost lansată în Republica Moldova la începutul lui 2018, la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii, cu sprijinul partenerilor strategici USAID și guvernul Suediei.

Moldova IT Park este o inovație guvernamentală nu doar la nivel local, dar și regional, iar combinația unică de facilități fiscale, prezența virtuală, barierele birocratice diminuate, accesibilitatea crescută, precum și deschiderea către investitori și specialiști străini, au făcut oferta parcului atractivă pentru companiile mici și mari care activează în sectorul IT în diferite state. “Am lucrat intens la capitolul politici fiscale pentru sectorul IT și continuăm acest lucru. Credem că până acum am reușit să creăm un ecosistem favorabil lansării, dar și creșterii numărului companiilor care deja există în sectorul IT. Din punct de vedere al facilităților fiscale am reușit să implementăm aplicarea unui impozit unic de 7% pe veniturile din vânzări, dar nu mai puțin de o sumă minimă stabilită per angajat. Există deja o serie de firme din România care fac parte din acest proiect, mai precis 16, iar România este pe locul 2 în rândul companiilor străine care sunt înregistrate în acest parc, pe locul 1 fiind Statele Unite”, a declarat Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

moldova it park

Pentru a putea face parte din Moldova IT Park, companiile trebuie să își înființeze o firmă în Moldova, însă procedura este facilă, durând o singură zi. Astfel, sunt create toate condițiile necesare și deschiderea pieței pentru resursele calificate în domeniul IT care doresc să activeze în Moldova.

“IT Park-ul virtual este, de fapt, un nou model de business care deja își demonstrează impactul și prezintă interes pentru companiile din domeniul IT. Astfel, această platformă este doar unul dintre mecanismele pe care Republica Moldova le oferă antreprenorilor pentru a demonstra că este o destinație de dezvoltare a afacerilor. Republica Moldova este poziționată între Est și Vest și își dorește să devină acea punte pentru o externalizare a businessului. Avem deja semnate acorduri de liber schimb cu 43 de țări, inclusiv cu state din comunitatea europeană, putem vorbi de acces la o piață potențială de milioane de consumatori și posibilitatea de a avea acces la forță de muncă calificată, dar la prețuri accesibile“, a declarat Directorul general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc.

Pe baza studiilor efectuate de analiștii economici, se constată că toate companiile care deja au aderat la Moldova IT Park au înregistrat o diminuare a costurilor: “Înainte de crearea IT Park și de adoptarea legii 77, firmele din zona IT din Moldova plăteau un impozit cumulat de 12,7% din volumul vânzărilor. O dată cu stabilirea acestei taxe unice de 7%, costurile companiilor care fac parte din IT Park au scăzut cu aproximativ 45%”, a declarat Bogdan Belciu, specialist în cadrul PricewaterhouseCoopers (PWC).

moldova it park

Piața IT din Republica Moldova este în continuă expansiune: „Pe măsură ce piața IT din Republica Moldova devine din ce în ce mai stabilă, se decantează caracteristicile competitive ale acesteia în raport cu cele din regiune sau chiar la nivel global. Experiența de lucru în culturi de pe toate continentele, preocuparea pentru calitatea serviciilor și accentul pus pe mediul de lucru al angajatului fac parte din avantajele strategice de care pot beneficia companiile ce aleg să înceapă sau să extindă colaborarea lor în Republica Moldova” a declarat Răzvan Savu, Senior Research Analyst, IDC România.

Conform delegaților Republicii Moldova, România a fost și continuă să fie partenerul strategic atât în ceea ce privește exporturile, cât și importurile din diferite segmente, iar prin întâlnirile de acest fel, reprezentanții ambelor țări își doresc să dezvolte oportunitățile de business și în sectorul creativ și IT.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button