MORE

Modificările aduse de abțibilduri sau mâzgăleli pe semnele de circulație ar putea induce în eroare mașinile autonome

Progresul în domeniul vederii mașinilor este unul dintre cei mai importanți factori când vine vorba de mașinile care se conduc singure. Un vehicul autonom trebuie să fie capabil să perceapă mediul înconjurător și să reacționeze pe măsură. Distanțele și spațiul liber trebuiesc calculate, obiectele solide necesită a fi ocolite, iar toate instrucțiunile prezente sub forma de marcaje sau indicatoare trebuiesc respectate.

Rețelele neurale s-au dovedit a fi suficient de bune când vine vorba de identificat imagini, dar merită menționat faptul că procesul este unul total diferit de cel care are loc la oameni, chiar dacă rezultatul final este unul similar. De exemplu, o simplă mâzgălitură pe un semn de STOP pentru orice individ ar fi percepută drept o formă de artă stradală, fără a afecta în vreun fel semnificația indicatorului rutier. Pentru o mașinărie însă, modificarea ar putea schimba total semnificația acestuia.

Ivan Evtimov, un student de la Universitatea din Washington, împreună cu alți câțiva colegi de-ai săi, au efectuat un experiment. Mai întâi au programat o rețea neurală să recunoască diferite semne de circulație. Apoi au creat un algoritm care aduce modificări indicatoarelor pe care oamenii le consideră inofensive, dar care au schimbat sensul indicatorului când acesta a fost citit de inteligența artificială pe care au programat-o. Ce trebuie reținut, aceste informații dovedesc doar că acest lucru se poate întâmpla. Nu a fost folosit niciun sistem existent pe vreo mașină autonomă.

Evtimov și colegii săi au propus două moduri diferite de a modifica indicatoarele, fie prin listarea unei copii modificate cu care apoi se acoperă semnul, fie doar prin efectuarea de mici modificări cu abțibilduri. Rezultatele au fost destul de interesante. Unul dintre teste a determinat mașina să interpreteze un semn de stop ca fiind o limitare de viteză, iar altul a dus la interpretarea unui indicator de curbă la dreapta ca fiind un semn de stop sau de bandă adăugată.

Din nou, aceste teste nu au fost folosite pentru a păcăli un sistem de vedere al unei mașini reale, iar semnele alterate pe care le veți putea vedea mai jos nu ar putea înșela niciuna dintre mașinile autonome aflate în circulație astăzi. Dar totuși demonstrează că așa ceva s-ar putea întâmpla, dacă cineva ar avea acces la setul de instrucțiuni și la sistemul pe care intenționează să-l atace.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button