Mobile gaming – ups and downs
Industria jocurilor de mobil este in continua crestere, iar companii precum Activision, Namco sau Capcom deja au vazut posibilitatea de a face un ban cinstit pe aceste platforme. La fel de adevarat este si faptul ca atunci cand esti o companie mare, precum Electronic Arts, vrei sa iti plasezi creatia printre cele mai bine vazute de pe AppStore sau PlayStore.. chiar daca felul in care o faci nu este chiar… de bun simt.
Cand Electronic Arts au anuntat in urma cu cateva luni ca urmeaza sa lanseze jocul de strategie clasic Dungeon Keeper pe Android si iOS, fanii au raspuns cu entuziasm dar si circumspectie. EA are o reputatie neplacuta de a scoate cat mai multi bani de la consumatori, lucru care poate distruge experienta de joc, ceea ce s-a si intamplat cu Dungeon Keeper. Jocul a fost criticat pentru micro tranzactiile scandaloase, care practic te puneau sa scoti un leu din buzunar pentru fiecare actiune, in timp ce jocul avea parte numai de review-uri pozitive pentru varianta de Android. Ce s-a intamplat? Asemenea multor jocuri, Dungeon Keeper iti cere un review dupa tutorial, iar versiunea de Android prezinta doua butoane – unul pentru ‘1-4 stele’ si unul pentru ‘5 stele’. Selectarea butonului de ‘5 stele’ posteaza review-ul de 5 stele pe Google Play in timp ce selectarea butonului de ‘1-4’ stele face cu totul altceva – iti cere sa trimiti un email catre EA. In versiunea de iOS aceasta chichita nu exista, aplicatia lasandu-te sa postezi review-ul in mod normal. Prin redirectionarea utilizatorilor, jocul filtreaza de fapt reviewurile neplacute de pe Google Play, desi indicatiile pentru developeri de la Google interzic acest tip de comportament in mod expres, spunand: ‘Nu incercati sa manipulati ratingurile’. EA au utilizat notele mari obtinute pe Google Play pentru a-si apara microtranzactiile din joc, care il poate costa pe jucator ceva dolari pentru a sari perioade incredibil de lungi de asteptare – 12-24 ore – pentru a termina de realizat diferite actiuni.
Daca pana acum nu ai auzit de Flappy Bird, este posibil sa nu ai un telefon cu android sau ios. Jocul a declansat o adevarata nebunie in randul tinerilor si adultilor, fiind unul dintre cele mai populare jocuri de mobil. Din pacate, lucrurile par sa aiba un final mai putin fericit, creatorul jocului facand un anunt care a socat fanii titlului.
Flappy Bird a trecut de la un joc obscur la un succes de top aproape peste noapte, dar acest lucru urmeaza s-a terminat. Dupa 50 de milioane de downloaduri, developerul Dong Nguyen a declarat via Twitter, ca isi retrage jocul…dar nu pentru motivele la care v-ati gandi. Nu are legatura nici cu presiuni legale, nici nu a fost vandut pe o suma serioasa de bani si nu e nici pentru ca s-a plictisit sa faca jocuri. Creatorul a spus ca da jos Flappy Bird pentru ca pur si simplu nu mai poate suporta. Ce anume nu mai poate suporta? Atentia, s-ar parea sa fie raspunsul la aceasta intrebare. Miscarea brusca a facut multe voci sa se intrebe daca nu cumva a spus lucrurile pentru publicitate din moment ce in urma cu ceva timp declarase ca se gandeste la un sequel pentru Flappy Bird si ca se lucreaza la o versiunea oficiala pentru Windows Phone. Asta, si faptul ca e ciudat sa-ti imaginezi cum oricine ar vrea sa renunte la aproximativ 50 de mii de dolari pe zi, obtinuti din reclamele din joc.
Zilele in care Nintendo domina autoritar piata consolelor portabile au apus acum muuult timp. Oferta s-a diversificat, utilizatorii avand o plaja larga de alegere. Totusi, Sony vine pe aceasta piata cu un update, mai usor si mai ieftin pentru Playstation Vita… Varianta 2.0, in martie si pentru inceput in Statele unite.
Pe o piata dominata autoritar de telefoanele inteligente, prezenta unei console dedicate gaming-ului pare sa fie un risc extrem de mare. Un risc pe care Sony si-l asuma cu Playstation Vita. Aceasta a primit recent un update la versiunea 2.0… sau mai exact o involutie am putea spune, avand in vedere ca noua consola de 199 de dolari vine doar in varianta Wi-Fi, iar ecranul trece de la AMOLED la un LED de 5 inchi. Nu toate vestile sunt rele, avand in vedere ca Sony a plecat urechea la comunitatea online si a inclus in pachet un card de 8 giga, ai acum sase ore de baterie, consola s-a subtiat cu 20%, coborand si greutatea cu 15%. Pe langa toate astea, consola vine la pachet cu jocul Borderlands al celor de la GearBox, ce contine aproape toate DLC-urile, lucru care o sa ii bucure atat pe fanii jocului, dar mai ales pe detinatorii consolei. Exista zvonuri cum ca aceasta versiune va ajunge dupa State si in Marea Britanie, dar pana in acest moment cei de la Playstation nu au confirmat. Pachetul pare interesant, iar pretul in Europa ar putea sa fie in jur de 199 de euro.