GamingPC&ConsolesȘtiri IT

Jocurile MMO și On-line antice pot trăi din nou în muzee

Industria jocurilor este o namilă sinistră atunci când este adusă în discuție posibilitatea ca titluri abandonate, de tipul MMO sau care funcționează doar prin internet, să fie înviate de comunitate sau măcar pentru prezervarea lor ca exponate.

Efortul depus de diversele companii din industrie, și organizațiile care o reprezintă, este impresionant. Rare ori vezi cum cineva cheltuiește atât de mulți bani pentru a se asigura că nu mai poate accesa nimeni un produs/serviciu scos din uz. Dar recent a fost făcut un pas în SUA pentru a mai tempera din acest comportament.

Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii anunță că a aprobat o nouă excepție la Digital Millennium Copyright Act pentru prezervarea jocurilor on-line care au fost abandonate. Acestea pot fi restaurate la funcționalitatea lor completă, cu scopul păstrării lor intacte pentru posteritate.

Din păcate, asta nu înseamnă că veți putea juca din nou Tabula Rasa, pentru că această excepție la DMCA a fost făcută cu ceva feedback de la ESA, entitatea semi-malefică ce reprezintă o mare parte din industria jocurilor. Așa că nu include deocamdată posibilitatea ca jocurile respective să fie accesate din afara muzeului sau a instituției în care sunt expuse.

Mai mult de atât, pot fi restaurate numai și numai dacă se face pe baza codului original pentru servere, obținut legal de la entitatea care deține drepturile asupra sa. Asta înseamnă că restaurarea lor prin emularea unui server continuă să fie ilegală. Din moment ce obținerea acelui software tinde să fie un proces dificil sau chiar imposibil, probabil nu se va întâmpla prea des să vedeți MMO-uri mai recente sau jocuri on-line restaurate, nici măcar într-un muzeu.

Cel puțin nu deocamdată. Se speră că această măsură va ajuta, totuși, la erodarea DMCA-ului pas cu pas, până la punctul la care, atunci când o companie abandonează un joc, nu va mai avea autoritatea de-a interzice celor care au cumpărat acel joc să îl mai poată juca. Până când asta se va întâmpla, companii ca NCsoft pot în orice zi să zdrobească eforturile comunității de a reînvia un MMO abandonat.

Noua excepție este însă destul de bună la restaurarea jocurilor ceva mai antice, din erele primitive ale internetului.

[Ars Technica]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button