MIT găsește un mod de-a face Wi-Fi de trei ori mai rapid în condiții aglomerare

Rețelele wireless sunt în acest moment la fiecare pas, nu doar cele pe care le avem în casă, de la router-ul Wi-Fi, dar și cele pentru telefonie mobilă care sunt presărate peste tot. Aceasta au devenit o parte necesară din viața cu zi cu zi, dar tot au probleme de eficiență, în special atunci când sunt utilizate de un număr mare de oameni și când sunt îngrămădite la un loc. Din fericire, MIT a găsit o soluție pentru asta.
O echipă de cercetători, condusă de profesorul Dina Katabi de la celebrul institut tehnologic, a realizat un sistem numit Mega Multi-In Multi-Out 2.0, sau MegaMIMO 2.0 pe scurt. Acesta schimbă modul în care diverse surse de semnal funcționează atunci când sunt în proximitate. În loc să lanseze semnale pe același spectru în mod alternativ, pentru a nu se suprapune, sistemul implementat de echipa de cercetare permite semnalelor să funcționeze în paralel, pe aceleași frecvențe.
Asta a necesitat implementarea unui algoritm care sincronizează semnalele în așa fel încât să poată să ajungă la destinație simultan, pe același segment din spectru, scăzând cu mult întârzierile care erau prezente în mod normal. Asta a dus la creșterea vitezei aproape de trei ori și chiar dublarea razei, din moment ce interferența a scăzut cu mult.
Având deja exemple funcționale ale tehnologiei, cercetătorii se așteaptă ca această soluție să devină disponibil comercial în viitorul apropiat. Când asta se va întâmpla, dacă doriți să luați un router nou probabil va trebui să vă convingeți și vecinii, din moment ce nu știu sigur pe cât de bine ar funcționa un router de acest fel de unul singur, dacă cele vechi tot vor împrăștia semnal peste tot. Dar dacă își poate strecura oricum semnalul prin zgomotul provocat de celelalte dispozitive, atunci chiar reprezintă o inovație foarte importantă pentru comunicațiile wireless.
[MIT]
Daca bine am retinut, e o chestie care se poate implementa software, deci teoretic n-ar fi necesara inlocuirea routerului.