Niște cercetători au creat un minicalculator alimentat prin fotosinteză
Deși ne despart ani mulți de întâmplările alea super fascinante din romanele SF cu tente de biohacking, să dezvolți un minicomputer care se alimentează prin fotosinteză înseamnă, totuși, ceva. Asta este reușita unor cercetători de la Universitatea din Cambridge. Echipa a reușit să înghesuie o colonie de alge într-un recipient de dimensiunea unei baterii AA. Odată pus la punct ansamblul, algele au făcut uz de fotosinteză, iar micul curent electric generat a reușit să alimenteze un chip ARM Cortex-M0+.
Evident, este vorba doar despre un proiect la scară super mică, deci nu vă așteptați ca algele să vă alimenteze și tabloul electric sau să țină în priză routerul de la Digi. Chiar și așa, echipa de la Universitatea din Cambridge speră că modelul ăsta va fi în cele din urmă adoptat, adaptat și utilizat pentru a crea astfel de chip-uri ce vor fi folosite în interiorul dispozitivelor IoT. Oamenii de știință sunt de părere că metoda asta este una mult mai prietenoasă cu mediul comparativ cu bateriile tradiționale și că are șanse să asigure o alimentare constantă.
Cum s-a comportat acest minicalculator fotovoltaic?
După un origin story care sună mai degrabă a poveste de început pentru cine știe ce supererou gen Omul Algă, micul chip ARM alimentat de buruienile subacvatice a fost capabil să realizeze niște calcule extrem de simple, timp în care a consumat un total de 0.3 microwați pe oră, potrivit surselor. Și deși consumul computerelor variază în funcție de workload și configurații, este lesne de înțeles că ăștia 0.3 microwați nu-i ajung nici pe o măsea unui PC obișnuit destul de flămând. De exemplu, dacă un desktop normal consumă 100 de wați pe oră, ar fi nevoie de puterea combinată a 333 de milioane de astfel de baterii-alge pentru a-i susține funcționarea.
Echipa din spatele acestui minicalculator consideră că avantajele unei astfel de surse alternative de energie sunt foarte practice și anunță un viitor optimist. În plus, algele au reușit să producă niște curent chiar și pe timp de noapte, în baza energiei acumulate pe durata zilei. Și ghici ce, minicalculatorul a funcționat neîntrerupt vreme de șase luni, grație acestei improvizații de fotovoltaice.
Experimentul ăsta nu este neapărat singura instanță în care plantele au fost studiate cu privire la implementarea unei surse de energie mai eco-friendly și mai sustenabile. Este o mișcare prin care oamenii de știință studiază noua disciplină a biovoltaicelor. Scopul ideii este acela de a capta energia generată de microorganismele care convertesc natural lumina în electricitate prin fotosinteză.
Deși întregul proces este extrem de ineficient din momment ce plantele absorb doar 0.25% din energia solară (față de cele 20 de procente care le revin panourilor solare), entuziaștii susțin că sistemele astea biovoltaice ar avea costuri de producție mai mici și vor fi mai prietenoase cu mediul. O fi adevărat, dar nu pot să nu mă gândesc fără să râd la idei din acelea nebune în care îmi plantez o panseluță-monstru modificată genetic pe acoperișul casei dacă vreau să-mi pot deschide PC-ul ca să rulez Cyberpunk 2077 cu ray tracing pe Ultra.