PCTECH

Nanobox, un PC cât o pisică

Ultima lună a fost cam haos pe la noi pe aici. Am avut Comic Con, am avut extrem de multă muncă și pe partea de producție de clipuri – asta ca să putem pleca o săptămână în țările (mai) calde – dar a fost și o lună care ne-a deschis ochii din multe puncte de vedere. Am învățat multe lucruri și ne-am reamintit, în unele cazuri, aspecte pe care le uitasem. Și da, mă uit la voi, comunitatea noastră, care ne-ați reamintit că diferențiatorul dintre ZONA și alții este pasiunea.

Bunăoară, PC-urile pe care le facem, le facem în primul rând din mâncărimea aia de tip Frankenstein, de a pune piesele laolaltă și a trezi la viață un calculator, apoi altul și altul. Și trebuie să recunosc că în ultima vreme, nu prea v-am mai delectat cu aventuri din lumea PC building-ului, chiar dacă noi le facem și suntem mândri de ele. Așa că am decretat: de acum încolo, vom face cel puțin un build pe lună, îl vom prezenta aici, de la început și până la punerea în funcțiune, vă vom arăta cum se comportă în teste și, la final, îl vom pune și pe magazinul nostru zona.store.

Build-ul respectiv va fi unul repetabil, deci dacă mai mulți dintre voi vreți build-ul respectiv, îl vom reproduce în cele mai mici detalii. Totuși, de cele mai multe ori, seria va fi una limitată, pentru că (și aici vine partea mișto), vom încerca să facem bulid-uri cât mai ieșite din comun: fie prin performanțe, fie prin aspect, fie prin poziționarea față de gamele noastre Gamebox și Workbox. Bineînțeles, vom sta geană pe comentariile voastre pentru inspirație și sugestii, deci nu ezitați să vă dați cu părerea despre ce ar trebui să construim în continuare.

Debutăm, deci, această serie de build-uri cu un PC care a fost solicitat în multe rânduri chiar de voi, dar care ne-a atras și pe noi dintotdeauna. PC-urile ultracompacte, bazate pe plăci de bază mini-ITX, sunt de cele mai multe ori dispozitive de nișă, care prin limitările date de dimensiuni implică o serie de compromisuri. Totuși, pentru cei cu spațiu limitat în zona de lucru (sau de joacă), un build mini-ITX este foarte util. Așa că (drumrolls), doamnelor și domnilor, iată și cel mai mic PC frumos (sau cel mai frumos PC mic) pe care l-am construit până acum: Nanobox!

Nanobox – construcție și specificații

Am stat destul de mult să evaluăm diferite carcase mini-ITX, dar în final am considerat că aspectul este esențial la un astfel de build. Cutii dreptunghiulare vezi peste tot, dar un mini-PC pe care îl poți pune de exemplu la vedere, pe birou, la recepție sau într-un spațiu modern, mai greu. Așa că pentru Nanobox am mers pe o carcasă nWin B1, cu un volum intern de doar 7 litri. InWin B1 are un design cu adevărat unic și arată bine și în poziție orizontală, dar și vertical, pusă pe acest stand inclus în pachet.

Piciorușele aferente poziționării pe orizontală se pot scoate, astfel încât carcasa să arate cum trebuie în ambele variante. Mai mult decât atât, InWin are câteva variante cât se poate de diferite pentru carcasa asta: cea neagră cu mesh, în care am asamblat acest sistem, dar și cea pe alb, cu panou superior din lemn. Cât despre specificații, carcasa are un USB 3.0 frontal, un jack audio combo, iar la interior regăsim un ventilator de 80mm și un filtru de praf.

Ce am pus în această carcasă? Voi începe cu piesa cea mai importantă, și anume procesorul. Am ezitat să facem PC-uri foarte mici până acum dintr-un motiv destul de important: nu exista un APU (adică un procesor cu grafică integrată) care să aibă suficientă putere pe partea de iGPU pentru pretențiile noastre. Dacă tot făceam un build mini-ITX, nu voiam să mergem pe tradiționalul „procesare cât cuprinde, grafică pauză”, dar nici să îngrămădim într-un șasiu minuscul un procesor și o placă video, cu rezultate termice previzibile. Noile APU-uri de la AMD din seria 8000 au venit însă și au umplut acest gol.

La momentul recenziei procesoarelor din seria 8000, concluzia a fost chiar asta, și citez din articol: „atât Ryzen 7 8700G, cât și Ryzen 5 8600G pot fi variante pentru gamerii care nu și-au bugetat și placă video sau pentru utilizatorii care doresc să își construiască un sistem mai accesibil sau ultra-compact.” am încheiat citatul. Și uite așa s-a rezolvat cea mai importantă provocare pentru Nanobox. Am mers, deci, pe un procesor AMD Ryzen 5 8600G, un mid-range cu șase nuclee, 12 fire de execuție și un TDP de 65W.

Următoarea provocare a fost răcirea pentru procesor. Deși puteam să mergem pe coolerul box, inclus în pachetul procesorului, am vrut să avem un spațiu cât mai mare între panoul lateral și ventilator, pentru un airflow cât mai puțin restricționat. Așa că pentru Nanobox am apelat la excelenta soluție de la Noctua, pe numele ei NH-L9a Chromax Black. Acest cooler are o înălțime totală de doar 37 mm, astfel că nu depășește nivelul memoriilor în plan orizontal, și face asta păstrând temperaturile într-o zonă relaxată pentru procesoarele din seria 8000.

Placa de bază a fost poate cea mai simplă alegere, pentru că sunt foarte puține variante care să îndeplinească cerințele noastre. Gigabyte B650I AX reușește să adune într-un format minuscul (17 pe 17 cm) un etaj de alimentare de 5+2+1 faze, un slot M.2 PCIE 4.0 x4, 3 headere pentru ventilatoare și două sloturi pentru memorie DDR5. Placa excelează pe partea de conectivitate, având o placă de rețea de 2.5 Gbps, Bluetooth 5.0 și o placă WiFi 6e.

În zona de IO găsim un port HDMI, unul DisplayPort, 3 USB-uri 2.0, 1 USB 3.2 Gen 1, 1 USB 3.2 Gen 2 și un USB-C 3.2 Gen 1, pe lângă punctele de conectare pentru antenele Wi-Fi și cele trei mufe regulamentare pentru audio. Aici mai regăsim și un mic buton pentru funcția Q-Flash Plus, o funcție foarte importantă dacă plănuiești și tu un build cu procesoarele din seria 8000, pentru că trebuie să actualizezi BIOS-ul la ultima versiune dacă vrei ca sistemul tău să booteze.

La memorie nu am prea multe de zis, am mers pe un kit Corsair Vengeance RGB de 32 GB la 6000 MT/s, dar cu siguranță și 16 GB ar fi suficienți pentru un astfel de build, care nu va vedea încărcare masivă pe RAM decât în cazuri foarte rare. De reținut că iGPU-ul utilizează memoria RAM pentru stocarea buffer-ului grafic, deci o memorie rapidă va avea un impact mai mare decât în cazul altor sisteme.

La stocare am mers pe deja tradiționalul (pentru noi) și fiabilul 980 Pro de la Samsung, și cu asta încheiem foarte rapid lista de specificații. A, da, era să uit, sursa este de 200W și are certificare 80+ Gold, iar pentru un procesor care nu trece de 90W în full load, 200W sunt mai mult decât suficienți.

Nanobox – rezultate în teste

Să trecem în revistă și câteva rezultate în teste, ca să vă faceți o idee ce poate acest liliputan. Astfel, în testele sintetice, Nanobox a obținut următoarele scoruri:

Test Ryzen 5 8600G
Cinebench R23 MC 13066
Cinebench R23 SC 1610
3DMark Time Spy 2909
  Graphics 2605
  CPU 8616
3DMark Fire Strike 6742
  Graphics 7262
  Physics 20739
  Combined 2646
Superposition 4K Optimized 1877

Cum se traduc scorurile astea? Mai multe detalii găsiți în recenzia noastră detaliată pentru CPU-urile din seria 8000, dar pe scurt, performanțele pe partea de procesare sunt similare cu cele ale unui i5 14400 sau Ryzen 5 5700X și doar puțin sub procesorul similar din seria 7000, adică Ryzen 5 7600. Pe partea grafică, rezultatele sunt semnificativ mai bune (cam de trei-patru ori mai bune) față de cele ale unui procesor normal cu grafică integrată și aproape duble față de Ryzen 5 5600G, APU-ul similar din generația superioară.

Deși Nanobox nu este neapărat făcut pentru gaming, nu puteam să neglijăm jocurile, așa că am testat câteva titluri e-sports și mai light, ca să vă faceți o idee despre performanțe. Evident, testele au fost făcute la rezoluție 1080p și cu setările grafice date la minim. Astfel, în DOTA 2 am obținut o medie de peste 160 de cadre pe secundă, în CS GO am oscilat între 100 și 120 fps, în Forza Horizon 5 am avut 57 fps iar în Red Dead Redemption 2 am scos 50 de cadre pe secundă.

FC24 merge ca uns pe Medium, la aproximativ 80 fps, Fortnite trece de 100 fps pe Low, PUBG urcă la 80fps iar jocuri mai vechi, cum e GTA 5, merg și ele foarte bine, cu  medie de peste 100 fps la 1080p. Rezultatele astea pot crește ușor prin activarea funcției HYPR RX, care combină o serie de optimizări (inclusiv FSR). În Forza Horizon 5, de exemplu, prin activarea HYPR RX am urcat de la 57 la 67 fps, dar să nu te aștepți ca grafica să arate fenomenal în aceste condiții. Concluzionând, rezultatele sunt comparabile cu ale unui Steam Deck sau ale unui ROG Ally, deci gaming-ul casual este perfect posibil pe acest sistem.

Ca paranteză, suntem în probe în acest moment și cu fratele mai mare al lui 8600G, Ryzen 7 8700G, care în testele noastre a avut rezultate clar mai bune pe partea grafică. Mai exact, testăm ca temperaturile să fie ok și cu procesorul mai puternic în carcasa asta.

Și pentru că tot am menționat temperaturile, în testele noastre, procesorul nu a depășit 86 de grade nici în cele mai solicitante teste, temperatură care este lejer în limitele specificate de producător. Procesoarele din seria 8000 au un TjMax de 95 de grade, aceasta fiind temperatura la care procesoarele încep să facă throttling. Coolerul Noctua reușește, deci, să țină procesorul departe de valoarea asta, în condițiile în care, chiar și în full load susținut, zgomotul produs nu devine niciodată deranjant.

Nanobox – concluzii și preț

Noi am imaginat câteva scenarii în care acest Nanobox va fi în apele lui. Primul ar fi cel de media center de sufragerie, care să nu strice aspectul unui living room modern, dar care să fie capabil și de light gaming (pentru că titluri mai vechi merg foarte bine pe el). Apoi, ne-am imaginat sistemul la vedere, la recepția unui salon de cosmetică sau a unui birou de design interior, acolo unde contează diferența dintre un calculator de ascuns sub birou și o piesă de design.

Pentru gaming-ul casual, Nanobox este absolut suficient, deci dacă știi că joci jocuri indie, eSports sau titluri mai vechi, nu mai ai nevoie de ditamai sistemul cu placă video dedicată. Dacă spațiul în zona de lucru este redus, sistemul este fix ce trebuie, iar dacă cumva vrei să muți sistemul dintr-o cameră în alta sau chiar vrei să îl iei după tine la un LAN party, greutatea și dimensiunile reprezintă un avantaj. Sigur, aici deja intrăm pe teritoriul laptopurilor, dar versatilitatea PC-ului este mai mare și nivelul de zgomot în full load clar mai mic decât la laptopurile similare ca performanțe.

Așa cum am menționat inițial, sistemul Nanobox este deja disponibil pe zona.store, într-o configurație care începe de la 8500G cu 16GB RAM, pentru utilizarea în mediul office, și ajunge (după ce finalizăm testele) la 8700G cu 32GB RAM, pentru un calculator care poate și gaming, poate și sarcini mai serioase de procesare. Ca și în cazul Gamebox, și Workbox, puteți să cumpărați acest PC și în rate. Cu un preț de pornire de 4000 lei, Nanobox este cel mai accesibil, dar și cel mai frumușel PC din line-up-ul nostru.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button