MORE

Miliarde de dolari murdari, spălați în Europa prin criptomonede

Conform Europol, trei până la patru miliarde de lire sterline de bani din activități ilicite din Europa sunt spălați prin criptomonede. Directorul agenției, Rob Wainwright, a declarat pentru Panorama BBC că autoritățile de reglementare și liderii industriei trebuie să colaboreze pentru a rezolva problema.

Avertismentul vine după ce valoarea Bitcoin a scăzut la jumătate față de nivelurile record din decembrie. Poliția britanică nu a avut niciun comentariu.

Domnul Wainwright a spus că Europol, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Domeniul Legii, estimează că aproximativ 3-4% din cele 100 miliarde de lire sterline din veniturile ilicite din Europa sunt spălate prin criptomonede. Există multe tipuri diferite de criptomonede, dar cea mai cunoscută este Bitcoin. Acestea intenționează să fie o alternativă digitală la lire sterline, dolari sau euro. Totuși, spre deosebire de monedele tradiționale, acestea nu sunt tipărite de guverne și bănci tradiționale, nici nu sunt controlate sau reglementate de acestea. În schimb, monedele digitale sunt create de computerele care rulează ecuații matematice complexe, proces cunoscut sub numele de „minerit”. O rețea de computere din întreaga lume păstrează apoi evidența tranzacțiilor care utilizează adrese virtuale, ascunzând identitățile individuale.

Natura anonimă și nereglementată a monedelor virtuale atrage infractorii, ceea ce face greu polițiștilor să le urmărească, deoarece este dificil să se identifice cine plătește plățile.

Domnul Wainwright a declarat:

Nu sunt bănci și nu sunt guvernate de o autoritate centrală, astfel încât poliția nu poate monitoriza aceste tranzacții. Și dacă sunt identificați drept criminali, nu au cum să înghețe activele, spre deosebire de sistemul bancar obișnuit.

O altă problemă identificată de Europol implică metoda pe care criminali o folosesc pentru spălarea banilor. Încasările din activități criminale sunt convertite în bitcoins, împărțite în cantități mai mici și date persoanelor care nu sunt asociate cu criminali, dar care acționează drept „purtători de bani”.

Aceștia convertesc apoi bitcoinii înapoi în bani cash înainte de a îi returna criminalilor. El a spus că poliția a văzut de asemenea o tendință în care banii „în miliarde” proveniți din vânzările de stradă de medicamente din întreaga Europă sunt convertiți în bitcoins.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. Poate sunt eu mai de moda veche dar nu am auzit pana acuma cuvintele urmatoare: computere (calculatore personael) , bitcoinii (bitcoins sau monede virtuale), activele(activitati) si ilicite (ilegale). Daca tot vreti sa fortati englezisme precum bani cash (valuta), macar sa o faceti corect. Aveam niste pretenti la voi din zona IT dar ma dezamagiti. Macar invatati sa traduceti cum trebuie inainte sa postati. Nu pretind ca aceste monede virtuale sunt un lucru bun sau rau pentru societate dar timpul ne va spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button