Suntem obișnuiți ca tehnologia să evolueze destul de frecvent. Avem Windows 10, avem Firefox 72, ne apropiem de USB 4, avem numere din ce în ce mai mari peste tot. Dar a fost un lucru ce a rămas de aproape 40 de ani la varianta 1.0. MIDI.
Standardul de Interfață Digitală pentru Instrumente Muzicale a fost bătut în cuie în 1981, iar de atunci nu prea s-a schimbat. Asta se schimbă de astăzi, pentru că a fost stabilit în cele din urmă MIDI 2.0. O specificație nouă, în continuare compatibilă cu cea veche, ce extinde capacitatea, versatilitate și cam fiecare lucru cu putință.
MIDI 2.0 este bi-direcțional, așa că procedeu de configurare și atribuire a comenzilor va fi banal, fiindcă devine automat. Adio zilele în care „viteza”(durata) maximă cu care putea fi acționată o notă era limitată la 127 de trepte. Acum se trece la 32 biți, permițând câteva miliarde de setări posibile. Finețea acordurilor este mai precisă, fiind în esență dusă vremea la care trebuia să cauți ceva ce suna de parcă avea înălțime pe care o căutai. Acum poți găsi fix ceea ce vrei.
Ai parte de cam tot ce te-ai aștepta de la o modernizare a unui standard atât de vechi, făcut pe vremea când procesoarele pe 8 biți erau încă la putere.
Standardul va continua să fie gratuit și urmează să fie integrat de cam toată lumea în viitorul apropiat. Pentru a vă putea folosi de el din plin este nevoie de suport din partea dezvoltatorilor de sisteme de operare și a producătorilor de hardware efectiv. Momentan singura claviatură anunțată ce se folosește de noul standard este una produsă de Roland, ce încă nu este gata, și nu prea are la ce se conecta pentru a funcționa cum trebuie.
Pe scurt, viitorul sună bine în MIDI 2.0. Va avea până și o siglă nouă.