ȘtiriTech&IT

Windows 365 Link este un mini PC de 349 dolari care poate rula Windows 11 doar de pe servere Microsoft Cloud

Ce putea urma după suita Office 365, păi Windows 365 Link, un produs care livrează o experiență Windows 11 mutată cu totul în Cloud, complet dependentă de Microsoft și plata unui abonament lunar.

Cu preț de 349 dolari, mini PC-ul Windows 365 Link este proiectat pentru a funcționa exclusiv cu platforma Windows 365, oferind o experiență Windows 11 centrată pe ecosistemul de servicii Microsoft.

Trecând peste costul la nivelul unui PC convențional cu dotări entry-level, te alegi cu un mini-PC fără zgomot de ventilatoare și cu suficiente opțiuni la partea de conectivitate. Ai putea spune că achiziționezi o interfață wireless pentru un PC aflat într-o altă încăpere, sau oraș. Presupunând că ai o conexiune decentă la internet, apăsarea butonului Power va lansa o instalare de Windows 11 găzduită într-un mediu virtualizat, bine securizat împotriva amenințărilor informatice și monitorizat pentru detectarea oricăror încetiniri de performanță sau probleme de altă natură, pentru care în mod normal ai apela la ”responsabilul IT”,  sau la un prieten. Cum ar fi, mai mult un serviciu decât un produs hardware, iar pentru companii acest aranjament ar putea să fie alegerea ideală.

Windows 365 Link

Mini PC-ul Windows 365 Link  permite folosirea simultană a până la două monitoare 4K și are trei porturi USB-A, un port USB-C, o mufă audio, o mufă Ethernet, conectori DisplayPort și HDMI. De asemenea, acceptă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3.

Dimensiunile PC-ului sunt, de asemenea, liliputane, ajungând la doar 120 x 120 x 30 mm, ceea ce îl face semnificativ mai mic decât noul Mac mini. Șasiul minuscul găzduiește un procesor Intel (model neprecizat), ajutat cu 8 GB RAM și 64 GB stocare, suficient cât să poți rula în condiții decente o sesiune de tip „remote desktop” către serverele găzduite de Microsoft.

Microsoft spune că noul concept Windows 365 Link poate oferi o experiență de „înaltă fidelitate”, având nevoie de doar câteva secunde pentru a porni. Microsoft îl numește primul dintr-o nouă clasă de dispozitive concepute pentru a fi mereu online și conectate la un PC Cloud. În mod evident, fără conexiune la internet acest dispozitiv este inutilizabil. Adică, dacă lucrezi la birou și a „picat netul”, atunci chiar iei o pauză, fără posibilitatea de a mai edita documente offline în Microsoft Word sau Excel.

Windows 365 Link

 

Iar dacă tot e complet dependent de conexiunea la internet, Windows 365 Link nu are nevoie de accelerator NPU, funcțiile bazate pe Copilot rulând direct prin infrastructura Microsoft. Compania americană precizează că va actualiza Windows 365 anul viitor pentru a suporta multe dintre funcțiile Copilot+  de nivel avansat, dezvoltate pentru PC-uri și laptopuri cu Windows 11 de nouă generație. Astel, funcții precum Windows Recall, Click To Do și AI in Search vor fi disponibile și cu PC-uri Windows 365 Link.

Windows 365 Link

Cum ar fi și normal, Windows 365 Link este destinat exclusiv clienților business, în primul rând pentru că nu există (încă) un serviciu Windows 365 pentru consumatori. Deși, probabil că și asta se va schimba într-un viitor nu prea îndepărtat.

Bine de știut, companiile care aleg să înlocuiască vechile PC-uri pentru angajați cu dispozitive Windows 365 Link se aleg doar cu o experiență Windows 11 la nivel de bază, rămânând să plătească pentru abonamentul Windows 365 necesar pentru ca utilizatorii să le poată folosi în mod productiv. În anumite regiuni, Microsoft oferă deja aceste dispozitive pentru evaluare companiilor care solicită experiența Preview.

Și se pare că Microsoft are planuri mai mari cu extinderea acestui model de business în viitor. Dar ce putem spune cu certitudine acum este că dispozitivul Windows 365 Link nu stochează datele utilizatorului și nu rulează aplicații la nivel local, dar are „politici de configurare aplicabile minime” care pot fi personalizate cu Microsoft Intune. Prin urmare, este foarte ușor de gestionat pentru micile și marile companii, care pot lăsa în seama Microsoft întregul efort privind implementarea bunelor practici în materie de securitate și administrarea în mod profesionist a datelor sensibile folosite de angajați. Presupunând, desigur, că Microsoft nu va da greș tocmai la acest capitol.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button