Windows 11 este gratuit pentru tine dacă faci update de la o versiune suportată de Windows 10, activată folosind o cheie de licență originală. În schimb, dacă vrei să rămâi fidel Windows 10 folosind acest sistem de operare și după încheierea perioadei de suport tehnic garantat, pe 14 octombrie 2025, va trebui să scoți bani din buzunar.
Sigur, nu se aplică utilizatorilor care folosesc Windows 10 piratat, sau celor care nu se arată „intimidați” de pericolul amenințărilor cu malware, lăsat să se propage necontrolat după tăierea accesului la actualizări de securitate esențiale. Dar pentru companii și utilizatori care din motive obiective nu pot renunța în viitorul apropiat la PC-urile dezvoltate pentru Windows 10 (și fără speranță, declarate incompatibile cu Windows 11) continuarea „aventurii” Windows 10 fără riscuri majore la partea de securitate cibernetică va avea un cost deloc neglijabil, aplicabil per-PC și fără a rezolva problema de fond. Anume că PC-urile tot trebuiesc actualizate la Windows 11 sau înlocuite cu totul, achiziționând un nou PC livrat cu Windows 11.
Este vorba de programul Extended Security Updates (ESU), anunțat încă din luna decembrie 2023 și care va deveni de facto obligatoriu pentru companiile și utilizatorii care doresc să folosească în siguranță PC-uri echipate cu Windows 10, după momentul EOL (end-of-life) al sistemului de operare.
Iar acesta, programul ESU, nu este nici măcar o soluție completă, Microsoft oferind și alternativele Long-Term Servicing Branch (LTSB) respectiv Long-Term Servicing Channel (LTSC), pachete ce includ actualizări personalizate, adresând nevoile companiilor mari care folosesc anume configurații de PC-uri și software asociat. Cum ar fi echipamente medicale costisitoare (ex. Computer Tomograf), care includ componente hardware/drivere extrem de nișate, prea costisitor (sau nepractic) de adaptat pentru update la Windows 11.
Altfel spus, Microsoft va rămâne cu un grup destul de numeros de „clienți captivi”, companii mari care au investit mult pentru dezvoltarea infrastructurii informatice în jurul Windows 10, respectiv echipamente care au fost proiectate pentru acest OS și vor rămâne dependente de această platformă software până ce sunt scoase din uz. Iar dacă luăm drept exemplu Windows XP, care încă persistă pe echipamente specializate, prea valoroase/importante pentru a fi „pensionate”, probabil că vom auzi de Windows 10 și peste 10-15 ani, dacă nu mai mult.
Potrivit Statcounter Global Stats, peste 62% dintre toate sistemele Windows încă mai rulează Windows 10, în timp ce doar 33% rulează Windows 11, la trei ani după lansarea sa din octombrie 2021. Iar asta chiar ar trebui să ridice semne de întrebare, Microsoft plănuind să anunțe decesul acestei versiuni de OS în mai puțin de un an.