MORE

Microsoft vrea stocare pe ADN

Acum cateva luni va informam despre experimente efectuate pe cristale speciale, care permit stocarea unei cantitati masive de de date pentru foarte multi ani. Dar cui ii trebuie cristale cand ai ADN?

Microsoft asa pare sa gandeasca, pentru ca a inceput sa experimenteze cu posibilitatea de-a coda date in ADN care apoi sa poata fi citite oricand. Suna ca ceva scos din Man of Steel, un film fundamental jalnic, dar este un concept foarte real. Pentru a il pune in practica, Microsoft a luat legatura cu o companie specializata in domeniu, numita Twist Bioscience.

Obiectivul final este de-a face stocarea pe ADN viabila pe termen lung intr-un mod care sa nu necesite 1000 de dolari pentru a citi datele stocate. Iar cand asta se va intampla, modul in care informatiile sunt depozitate pe termen lung s-ar putea schimba fundamental. De ce? Pentru ca un singur gram de ADN poate stoca un miliard de terabytes de date. Adica un Zettabyte.

Pentru a va oferi ceva perspectiva supra situatiei, NSA a cheltuit 1.2 miliarde de dolari pentru a construi un centru, PRISM, in care sa stocheze 5 ZB cu date furate de la populatia globului prin acte de spionaj. Serverele ocazional chiar iau foc, fiind vorba de foarte mult spatiu de stocare convetional.

Cu siguranta va fi nevoie de cateva decenii pentru dezvoltarea tehnologiei, dar cand va fi gata pentru uz comercial. Fix la timp pentru aparitia primelor filme Hiper Mega Ultra Extra Super HD, pe rezolutie de 640K, pe 360 de grade si in 4D. Asa ca atunci cand vei cumpara un „thumb drive” ar putea fi un deget adevarat!

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button