MORE

Microsoft vrea sa faca servere submarine

In 2014, Microsoft a venit cu o idee traznita. Ce ar fi daca ar baga cateva servere intr-o capsula si le-ar scufunda in adancuri? Aparent, ar fi bine, pentru ca pe o durata de 105 zile aceste servere au functionat mai bine decat se asteptau, asa ca Microsoft extinde aceasta initiativa cu Project Natick.

Acum probabil va intrebati, de ce ar vrea cineva sa scufunde servere sub apa? Logistica este un raspuns bun. Conform spuselor celor de la Microsoft, cam jumatate din populatia globului locuieste aproape de coasta, asa ca ar avea sens sa amplasezi centrele de date in locuri unde vor fi la indemana si nu vor ocupa prea mult loc. Punerea lor in functiune ar fi chiar mai rapida decat cea a centrelor de date de pe uscat. Mai important de atat, racirea este asigurata chiar de ocean, facandu-se o economie considerabila cu mentinerea serverelor la o temperatura normala de operare.

Pe viitor, Microsoft se spera ca acest gen de centre de date sa isi poata genera chiar propria energie, folosind turbine subacvatice.

Desigur, aceste servere vor avea si cateva mici dezavantaje, sau poate unul foarte mare. In cazul in care apare o defectiune de ordin tehnic, pentru a putea fi reparat un singur server atunci trebuie scoasa intreaga capsula din adancuri. Nu se pot face revizii la locul instalarii, atat pentru ca tehnicienii de servere adesea nu sunt scafandrii, cat si pentru ca nu ai cum sa deschizi capsula fara sa scurtcircuitezi toate serverele. Dar in viitor, cine stie, poate vom avea centre de date in Marea Neagra.

[The Verge]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button