Microsoft va trece pe streaming de jocuri peste 3 ani

Într-un interviu acordat celor de la Bloomberg, Phil Spencer (șeful Xbox) a decarat că Microsoft își întoarce atenția asupra software-ului și serviciilor Xbox.
Ambiția inițială a companiei pentru Xbox One nu s-a rezumat doar jocuri, ci și la o gamă largă de capabilități TV și media, împreună cu un model de distribuție bazat pe descărcare de tip Steam. Sony, în schimb, s-a concentrat direct pe jocuri și a avut pe deasupra și hardware-ul mai puternic. Reacția comunității de jocuri la planurile Microsoft a fost una ostilă, iar în timp ce compania s-a retras atât din segmentul media cât și din mediul de distribuție fizic, Xbox One a continuat să se plaseze pe locul doi în vânzări, după PlayStation 4.
Poziția Microsoft a fost slăbită în continuare de lipsa titlurilor exclusive, produse intern. Așa cum a demonstrat Nintendo de-a lungul anilor, o bază solidă de titluri produse intern poate contribui destul de mult la depășirea deficiențelor hardware. Dar, decât să-și extindă eforturile de dezvoltare, Microsoft a făcut invers: anul trecut a închis studioul britanic Lionhead și studioul danez Press Play.
Cu lansarea lui Xbox One X, problema de hardware este rezolvată în mod clar în favoarea Microsoft; noua consola este semnificativ mai puternică atât față de predecesorul său, cât și față de competitorul său principal. Odată ce această problemă a fost eliminată, a sosit acum timpul și pentru software.
Spencer a spus că compania intenționează să-și sporească investiția în dezvoltarea titlurilor dezvoltate intern, atât pentru crearea de noi studiouri, cât și pentru achiziționarea celor deja existente pentru a scrie jocuri Xbox. Dar acesta nu este singurul lucru planificat, Microsoft intenționând să dezvolte și un set mai bogat de servicii. În special, Spencer a spus că este probabil ca Microsoft să ajungă ofere un fel de serviciu de streaming pentru jocuri în următorii 3 ani.
Microsoft a mai avut genul acesta de ambiții în trecut. Compania a luat în considerare achiziționarea serviciului cloud-gaming OnLive – deși în cele din urmă Sony a facut acest lucru – și, în 2013, a testat intern o versiune transmisă prin cloud a lui Halo 4. Spencer a spus că preocupările legate de costuri și calitate împiedicaseră Microsoft să ofere un astfel de serviciu în trecut, dar extinderea masivă în Azure, cu noi centre de date fiind construite în întreaga lume, a schimbat echilibrul pentru a face un serviciu de streaming viabil.