Știri IT

Microsoft Teams – Școala de acasă… în echipă

O alternativa profi, solida, bine integrata si mai ales sigura

Pandemia de coronavirus a adus cu sine noi provocari in mai multe domenii de activitate. In cazul educatiei, din 11 martie, de cand s-a decis inchiderea scolilor, profesorii si elevii s-au adaptat la noua realitate din mers. In prima faza, cine a vrut. Mai nou, odata cu introducerea obligativitatii acestor cursuri online, incet-incet, toti profesorii, indiferent de varsta si pregatire, vor trebui sa se adapteze si sa fie pregatiti sa-si faca meseria in fata calculatoarelor.

Acolo unde se vrea, se poate, spun parintii ai caror copii nu au mai facut scoala de cateva luni bune. Asa sa fie? E o chestiune de bunavointa sau de cat de tehnic esti? De ce ai nevoie de fapt ca profesor sa-ti tii clasele cat mai aproape de normalitate? Cat de usor este sa te adaptezi unei astfel de platforme de predare? Care sunt variantele existente? Si care sunt avantajele acestora?

Despre experienta de a preda din fata calculatorului ne povesteste Dorel Toduț – profesor de engleza la Colegiul National Ioan Slavici din Satu Mare.

Inclusă în Office 365 gratuit pentru Educație, aplicația Microsoft Teams este un hub digital care integrează conversațiile, conținutul și aplicațiile de care o școală are nevoie. O platformă care permite oricui, fără să aibă cunoștințe avansate să se conecteze la distanță.

Cum functioneaza? Profesorul creează din contul său o clasă virtuală și le trimite elevilor un link, prin care se pot conecta de pe orice dispozitiv – telefon, tabletă sau laptop. Ca să aibă acces la lecțiile online, elevii au nevoie de o conexiune de internet și o adresă de e-mail.

Platforma Microsoft Teams permite conectarea a 250 de persoane în același timp, iar profesorul își poate ține ora de acasă din fața unui laptop. Cadrul didactic poate să creeze teste, la care să dea feedback ulterior sau să analizeze răspunsurile împreună cu copiii. Poate să-și partajeze desktopul, ca și când ar fi tabla de la școală. Poate să răspundă la întrebări.

Integrarea excelenta cu alte resurse gen One Note, One Drive sau Forms face din Teams o solutie educationala completa, si nu in ultimul rand robusta si stabila. Practic este un hub unde clasa se poate muta cu totul, cu profesori, elevi, materie si resurse educationale.

Usurinta in utilizare este un alt aspect cheie – controlul aplicatiei este extrem de simplu si intuitiv, la distanta unui singur click orice setare sau modificare ai dori sa faci – Partajarea ecranului, includerea sau nu a sunetului din sistem, chat-ul, contactele, documentele. Pe langa orele cu elevii, se pot organiza si sedinte cu colegii din cancelarie.

Microsoft Teams

Pe langa platforma propriu-zisa, Microsoft are pentru cadrele didactice care au nevoie de sfaturi, numeroase resurse de asistență dedicate:

 • Adresă de e-mail: educatie@microsoft.com, unde se pot transmite eventualele întrebări legate de folosirea resurselor Microsoft pentru Educație.
 • Linie telefonică gratuită:
  * 0800 672 370 – limba română, până la data de 22.05.2020, program 09.00-18.00
  * 0800 896 956 – limba engleză, pentru probleme tehnice deosebite
 • Resurse în limba română despre modul de utilizare a resurselor Microsoft pentru educație:
   https://aka.ms/GhidScoala
  –  https://aka.ms/MicrosoftTeamsEducatie
 • Webinarii susținute de echipa Microsoft România prin intermediul portalului cu resurse și instrumente digitale lansat de Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cadrelor didactice, în cadrul proiectului CRED
  • Despre utilizarea Microsoft Teams: aici și aici
  • Despre Instrumente Office365 (Forms, Whiteboard, Sway, Teams) și Paint3D: aici
  • La nivel mondial, Microsoft Teams a ajuns la 2,7 miliarde de minute de intalnire intr-o singura zi, cu o crestere de 200% de la 900 de milioane la mijlocul lunii martie. Este folosit in aproape 200 de tari, in peste 180.000 se institutii educationale.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button