
Vestea bună ar fi că tasta Windows folosită de obicei pentru activarea Start Menu nu va dispărea. În schimb, Microsoft dorește convertirea tastei Menu în Copilot AI, dezvoltatorul Windows trimițând deja această cerință producătorilor de accesorii pentru PC și fabricanții de laptopuri. Cert este că includerea unei taste dedicate pentru activarea serviciului bazat pe AI generativ este ca și obligatorie pentru viitoarele generații de PC-uri.
În timp ce Start Menu rămâne la locul lui, funcționalitatea sa va trece prin transformări majore în următoarea perioadă, Copilot și inteligența artificială luând un rol tot mai important în viitoarea experiență Windows.
Prezentă de la începuturile Windows, tasta Menu este ignorată cam de toată lumea, cu excepția persoanelor cu deficiențe locomotorii care din motive obiective nu pot folosi un mouse. Pe cale să fie „deturnată” pentru a îndeplini un rol cu totul nou, tasta Menu ar putea deveni din nou populară deservind serviciul de asistență Microsoft Copilot, bazat pe tehnologii avansate de AI generativ.
Poziționat strategic pe partea dreaptă a tastaturii, noul buton Copilot ar putea complementa Start Menu. Practic, în loc să apeși butonul Start (de la Start Menu) și să-ți vezi de treabă căutând manual aplicația sau funcția Windows de care ai nevoie, vei putea face asta (și mult mai multe) activând noul asistent bazat pe inteligență artificială. Apeși și spui ce ai nevoie, AI-ul ocupându-se de restul: căutat fișiere, aducerea pe ecran sau ajustarea directă a unei setări Windows pe care o cunoști după nume, sau pur și simplu pornirea aplicației pentru editare imagine pe care ai folosit-o și ieri.
Microsoft dorește ca partenerii săi OEM să ofere o combinație de hardware și software pentru ideea sa de PC AI. Aceasta include un sistem care vine cu o unitate de procesare neuronală (NPU), cele mai recente procesoare și GPU-uri și acces la Copilot. De asemenea, va trebui să aibă noua tastă Copilot pe care Microsoft a anunțat-o la începutul acestui an.
Potrivit șefului Microsoft, Satya Nadella:
„Copilot este ca butonul Start”. „Devine punctul de pornire al tuturor experiențelor tale în aplicații. De exemplu, spui doar ce vrei să faci și ești direcționat la aplicația relevantă. Iar în lipsă de alternative, Windows Copilot te îndrumă către o aplicație sau serviciu web potrivit.”
Funcția principală a tastei Copilot va fi de a activa asistentul AI generativ Copilot în Windows 11/12, cu condiția ca PC-ul să aibă Copilot instalat și conectat la un cont Microsoft. În caz contrar, pe computerele fără acces la Copilot, tasta va deschide Windows Search, oglindind în mare măsură funcționalitatea existentă a tastei Windows astăzi.
Rămâne de văzut cum va fi implementată tasta Copilot pe tastaturile desktop tradiționale. Cu formatul de bază ANSI 104 deja complet ocupat, singura variantă la îndemână este ca tasta Menu să fie pur și simplu reatribuită funcției Copilot, pierzând funcționalitatea pentru care a fost concepută inițial. Probabil că utilizatorii care doresc (sau au nevoie) să o folosească în combinație cu tastele direcționale pentru accesarea meniurilor din aplicații vor putea restabili vechea funcționalitate ajustând o setare Windows nou adăugată.
Dincolo de cerințele AI PC, Intel își extinde și programul de accelerare AI PC pe care l-a lansat în octombrie 2023. Este conceput pentru a-i determina pe dezvoltatorii de software să fie interesați de includerea funcțiilor bazate pe inteligența artificială în aplicațiile lor, iar acum este extins pentru a ajunge la dezvoltatorii mai mici printr-un program de dezvoltare pentru PC AI. Intel va găzdui evenimente pe tot parcursul anului, încercând să ajute dezvoltatorii să se obișnuiască cu folosirea modelelor și instrumentelor AI, existând chiar și un kit de dezvoltare hardware pentru PC AI, care este în esență un ASUS NUC Pro 14 încărcat cu software, drivere și instrumente preinstalate pentru dezvoltatori.