În China, Microsoft îți ascunde profilul de LinkedIn dacă acesta menționează „Tiananmen Square”
Campaniile de cenzură din China pot fi problematice din multe puncte de vedere, iar Microsoft a avut recent de-a face cu legile stricte impuse de către guvern. După ce a greșit cenzurând imaginile legate de Tiananmen Square de pe Bing nu doar în China, ci la nivel global, Microsoft a început să ascundă din regiune toate paginile de LinkedIn care conțin astfel de mențiuni, din cauza evenimentelor tulburătoare care au avut loc în 1989 în Piața Tiananmen.
Descoperirea a fost făcută de Kevin Beaumont, un expert în securitate cibernetică. Acesta a postat pe Twitter informația, alături de un screenshot al mail-ului primit din partea LinkedIn în legătură cu această nouă politică. Aparent, înainte de a-ți salva profilul, primești o avertizare care te atenționează cu privire la menționarea respectivului loc.
OPSEC tip – if you don't want to be phished via people in China on LinkedIn, add "Tiananmen square" to your interests and your profile automatically becomes invisible in China after a few days.
— Kevin Beaumont (@GossiTheDog) July 3, 2021
Nici mențiunile pentru lucrări academice sau studii nu sunt scutite de cenzură, pentru că incidentul nu este izolat. LinkedIn te va înștiința că profilul tău va fi verificat de către experți pentru a minimiza impactul negativ în China, prin refacerea secțiunilor Skills & endorsements.
This is absolutely unbelievable – under "Education" on my LinkedIn profile, I mention in one line that my degree easy in modern Chinese history was written about the Tiananmen square massacre.
LinkedIn's response is to censor my entire profile for Chinese users. pic.twitter.com/0rMC6U59v0
— Jojje Olsson (@jojjeols) June 17, 2021
LinkedIn a devenit pentru prima oară disponibil în China în 2014, și este printre puținele aplicații occidentale care să reușească acest lucru. Din cauza regimului, multe subiecte controversate sunt ascunse, iar orice conținut care ar putea trimite la respectivele topici este ascuns. Pe acest fundal, cei de la Microsoft sunt prinși între ciocan și nicovală.
Gigantul tech este „atacat” de către China pentru că nu depune suficiente eforturi în vederea gestionării libertății exprimării politice. La polul opus, în America, republicanii își exprimă nemulțumirea cu privire la faptul că Microsoft se conformează prea ușor în fața cerințelor guvernului chinez.