MORE

Microsoft afirmă că Windows 10 nu te spionează, doar știe tot ce faci

Lansarea lui Windows 10 a fost încununată cu succes, fiind lipsită de ecrane albastre, însă nu și de controverse, referitoare la cantitatea de informații pe care sistemul de operare le extrage de pe PC-ul utilizatorului. Așa că după luni întregi de acuzații, speculații, teorii conspirative și numeroase ghiduri despre cum să dezactivezi funcțiile de adulmecare din Windows 10, Microsoft a emis un răspuns oficial.

Vice Președintele Executiv al companiei, Terry Myerson, a publicat pe blogul oficial al companiei un articol prin care încearcă să explice exact ce se întâmplă. Încercarea sa de calma spiritele și de a oferi transparență este binevenită, dar vine cu câteva luni prea târziu.

Conform spuselor sale, Windows 10 colecționează doar două tipuri de informații: cele tehnice menite să îmbunătățească sistemul de operare, și cele personale menite să muleze experiența mai bine pentru fiecare utilizator în parte.

Primul set de informații include lucruri precum un cod de identificare pentru terminal, tipul dispozitivului și datele despre un crash. Nu sunt informații pe care le poate folosi cineva pentru a identifica utilizatorul. Și chiar dacă ar fi, oricum sunt criptate și stocate în siguranță. Simplu spus, sunt acele informații pe care le puteai trimite încă de la Windows XP dacă dădeai „Send” la acele erori cu „Don’t Send”.

Al doilea set de informații este reprezentat de cele prin care Windows 10 învață ce preferi. Desigur, asta înseamnă că sistemul de operare trebuie să fie atent la ce scrii, ce cuvinte folosești, ce echipe de fotbal preferi, pentru a-ți putea oferi sugestii ce îți pot economisi timp pe viitor. Poți dezactiva colectarea acestor informații, limitând astfel și funcționalitatea sistemului.

În cele din urmă, Myerson a ținut să menționeze că, spre deosebire de alte platforme, nici Windows 10 și nici o aplicație Microsoft nu scanează conținutul fișierelor sau a e-mail-urilor pentru a vinde informații firmelor publicitare.

În nici un moment nu a spus că e-mail-urile sau fișierele nu sunt scanate și livrate agențiilor guvernamentale sau organizațiilor din industria de divertisment, aceasta fiind teama principală a utilizatorilor, de când a fost dezvăluit PRISM, iar organizații precum RIAA au început să ceară extrădări, confiscări de averi și aresturi.

Evitarea completă a subiectului nu face decât să pună paie peste focul conspirativ. La urma urmei, nu ești paranoic dacă cineva chiar te urmărește.

[Microsoft]

Related Articles

Back to top button