SecuritateTECHTech&IT

Microsoft si Armata Statelor Unite duc HoloLens pe campul de lupta

Microsoft a castigat un contract militar de 480 de milioane de dolari, urmand sa livreze mai mult de 100.000 de unitati bazate pe HoloLens.

Vizorul de realitate augmentata dezvoltat de Microsoft urmeaza sa fie folosit in lupta si la pregatirea militara a Armatei Americane. Denumit Sistem Integrat de Augmentare Vizuala (IVAS), scopul proiectului este de a dezvolta o serie de casti care sa ofere soldatilor – atat in ​​pregatire, cat si in lupta – o crestere a „letalitatii, mobilitatii si orientarii.“ Ambitiile pentru proiect sunt ridicate. Autoritatile doresc sa dezvolte un sistem de forma ochelarilor sau a unui vizor – nimic montat pe o casca – cu un afisaj 3D integrat, camere digitale, laser balistic si protectie pentru auz.

Sistemul ar trebui sa asigure vizualizarea de la distanta a obiectivelor armate pentru micsorarea riscurilor in operatiunile militare, o identificare rapida a tintei, asistare automata la tragere, sa integreze camerele de viziune termica si de noapte, sa monitorizeze semne vitale ale soldatului cum ar fi batalile inimii si frecventa respiratiei, si sa detecteze comotii. Pe parcursul dezvoltarii IVAS, Armata va comanda un prim set de 2.550 de prototipuri, cu o proiectie ulterioara ce ar putea depasi 100.000 de dispozitive.

Nu este pentru prima oara cand Armata Americana foloseste HoloLens pentru instruire. Pana acum insa, setul cu casca al celor Microsoft era prea voluminos si oferea un camp de vedere insuficient, insa cu siguranta era o tehnologie precursor importanta. O noua versiune a setului cu casca este asteptata sa fie prezentata anul viitor.

Parteneriatul curent dintre Microsoft si Armata Americana vine pe fondul unor critici din ce in ce mai vocale din partea angajatilor Microsoft, care se declara impotriva unora dintre clientii cu care compania a decis sa colaboreze. Un caz similar s-a inregistrat in luna iunie a acesui an, cand mai multi angajati au inaintat o scrisoare deschisa prin care cereau rezilierea contractului cu Politia de Emigrari si Vama, pe fondul politicii de separare a familiilor conduse de aceasta.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button