PCTelefoane

Microsoft pregătește compatibilitate x86 pentru procesoarele ARM

Un dezavantaj foarte mare pe care îl au platformele mobile Windows este numărul limitat de aplicații pe care le pot rula. Chiar dacă Windows poate rula în esență fiecare program făcut vreodată, pe mobile există o problemă, și anume că acele aplicații au fost făcute pentru un procesor x86, nu ARM.

Se pare că Microsoft va adresa această problemă, dar nu prin modul în care dorea să o facă până acum. Nu prin aplicații UWP menite să funcționeze doar pe Windows 10, ci prin implementarea unui mod de compatibilitate cu aplicații x86 pentru ARM. Proiectul pentru această emulare se numește Cobalt.

Această funcție va fi integrată în Windows 10 cu ocazia update-ului Redstone 3 din toamna lui 2017 și va permite aplicațiilor compilate pentru procesoarele pe care le folosim pe desktop să funcționeze pe tablete și telefoane cu Windows 10 chiar dacă acestea nu folosesc procesoare Intel Atom.

Desigur, această compatibilitate ar fi fost utilă atunci când Windows RT încă mai exista, dar din moment ce Microsoft încearcă să transforme Continuum (abilitatea de-a folosi un telefon pe post de PC prin conectarea la un dock) în următorul mare lucru, abilitatea de-a rula aplicații de tot felul este vitală.

Aplicațiile viitoare chiar se pot folosi de această funcție de emulare pentru a rula atât cod ARM cât și x86 la un loc, ducând la lucruri noi și potențial interesante.

Mai important, probabil vei putea juca toată biblioteca ta de pe GOG pe un telefon mobil, fără să fii nevoit să ma apelezi la configurarea propriului DosBOX.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button