PCTECHTech&IT

Microsoft plătește oameni să te asculte

Iar presa străină nu e mulțumită de cum sunt plătiți

Atunci când instalați Windows 10, puteți bifa opțiunea care să îi permită Cortanei să vă analizeze vocea pentru a se putea descurca mai bine la a vă îndeplini dorințele și a deschide o fereastră de căutare în Bing atunci când îi spuneți să lanseze o aplicație.

Numai că analiza nu o prea face Cortana în sine,d in moment ce ea este în mare parte inutilă. Săptămâna trecută a ieșit la iveală că Microsoft înmânează înregistrările voastre unor contractori, ce le analizează și le prelucrează. Datele sunt transcrise, sunt catalogate și sunt folosite pentru a face sistemul de recunoaștere vocală și „AI” să fie mai performant. Însă Microsoft nu face asta doar cu Cortana. Acolo se poate argumenta că utilizatorul era înștiințat prin partea de „colectare” că cineva urma să asculte tot ce spune. Doar că Microsoft face același lucru și cu Skype.

Știu că o să vi se pară „șocant” faptul că Skype, o aplicație ce era complet securizată înainte de a fi cumpărată de Microsoft, vă poate înregistra acum convorbirile, dar încercați să vă țineți în frâu uimirea. Componenta de traducere în timp real a mesajelor vocale din Skype necesită folosirea acelorași contractori pentru a îmbunătăți calitatea traducerilor. La partea asta, Microsoft nu pare să fi oferit suficientă claritate, și probabil va trebui să adreseze problema. Deși, unele publicații, precum The Verge, par a fi concentrate mai mult pe faptul că acei contractori câștigă doar între 12 și 14 dolari pe oră din această meserie, nu că una din companiile ce a ajutat la crearea sistemului PRISM tot n-a înțeles ce face greșit.

Microsoft nu este singura companie a cărui sistem de AI super-inteligent necesită foarte multă asistență din partea unor operatori umani ce sunt nevoiți să asculte tot ce faceți. Toată lumea pare să aibă aceeași problemă, Google, Amazon, Facebook, până și minunatul Apple, ce era în mod repetat lăudat ca fiind un bastion al dreptului la viața privată și intimitate.

Doresc să mă folosesc de această ocazie pentru a vă prezenta acest clip din emisiunea Computer Chronicles, din 1994.

Puteți vedea la minutul 13 o demonstrație a unui sistem capabil să recunoască comenzi vocale și să execute diverse acțiuni (mai multe decât putea Cortana la lansarea lui Windows 10) pe anticul OS/2 Warp, un sistem de operare ce rula pe un PC care nu are suficientă putere în acest moment încât să afișeze pagina pe care se află articolul pe care îl vedeți acum.

[Engadget]

 

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button