RSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

Microsoft încetează războiul brevetelor cu Linux

Pentru câteva decenii, Microsoft s-a folosit de brevetele sale software pentru a justifica orice soi de mânărie din încercarea sa de a distruge Linux. Fostul CEO al corporației, Steve Ballmer, chiar era celebru pentru ura sa față de sistemul de operare și creatorul kernel-ului Linux. Dar acea eră pare că a luat sfârșit.

Microsoft anunță că s-a alăturat inițiativei Open Invention Network, o grupare care acoperă în jur de 2650 de companii care au ajuns la un acord prin care vor oferi acces liber și gratuit la brevetele software pentru sisteme Linux. Din moment ce lucrează în industrie încă de la începutul său, Microsoft deține cam 60 de mii de astfel de brevete care sunt acum utilizabile fără licențiere, și fără teama de a fi dat în judecată, pentru GNU/Linux, aplicațiile de GNU/Linux și chiar Android, din moment ce este bazat pe Linux.

Această mișcare este una foarte benefică pentru industrie, fiind eliminate taxe de licențiere care trebuiau plătite pentru Android. De asemenea, Microsoft era oarecum celebru pentru numeroasele sale brevete de tipul „n-are șapcă” pe care le tot folosea pentru a demonstra cum orice nu este Windows nu are drept să existe.

Poate astfel reputația companiei va fi îmbunătățită, iar acest pas spre îmbrățișarea comunității open source este unul autentic… nu de alta, dar Microsoft are o directivă internă numită „Embrace, Extend, Extinguish”, care de-a lungul deceniilor n-a fost tocmai benefică pentru lucrurile pe care Microsoft le-a îmbrățișat.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button