Business

Microsoft a primit o „scrisoare de dragoste” de la fiscul american în valoare de 28,9 miliarde de dolari

Microsoft (MSFT) a dezvăluit ieri că Internal Revenue Service (IRS) – fiscul american îi somează să plătească un impozit suplimentar de 28,9 miliarde de dolari, inclusiv dobânzi și penalități, pentru perioada cuprinsă între anii 2004 și 2013.

Conform Microsoft, agenția guvernamentală a trimis companiei o notificare pe 26 septembrie, în principal referitor la modalitățile de transfer și alocare ale profiturilor între țări și jurisdicții. Cifra de aproape de 29 de miliarde de dolari este uriașă, mai mare decât tot bugetul NASA spre exemplu, și reprezintă aproximativ 40% din tot profitul realizat anul trecut.

Puțin probabil ca Microsoft să plătească o asemenea sumă fără o “luptă” prealabilă cu Unchiul Sam, compania declarând că o va contesta în mod energic prin contestații administrative și în instanță dacă va fi cazul, și cel mai probabil deznodământul final va veni peste câțiva ani. Tocmai de aceea cotația Microsoft nu a suferit vreo corecție majoră în urma acestei știri pentru că nu are un impact momentan.

Microsoft a plătit taxe de peste 67 de miliarde de dolari în ultimii douăzeci de ani

Microsoft a precizat că timp de un deceniu colaborează cu IRS pentru a aborda modul în care alocă veniturile și cheltuielile pentru perioada respectivă, și că și-a schimbat structura și practicile corporative în ultimii ani tocmai pentru a evita apariția unor astfel de neplăceri. Totodată, Microsoft a precizat că nu a încercat niciodată să eludeze legea, plătind în ultimii douăzeci de ani taxe în valoare de peste 67 de miliarde de dolari în Statele Unite și că va continua să colaboreze cu fiscul pentru o rezolvare legală a situației.

Multinaționalele practică în mod curent politica de împărțire a costurilor de dezvoltare a anumitor proprietăți intelectuale, reflectând natura globală a afacerilor, și totodată, și cotă parte din profiturile aferente.

În urma acestei știri, cotația corectează cu 0,7% la 330 de dolari în pre-trading. Cum datele despre inflația lunii septembrie au venit astăzi în linie cu așteptările, cel mai probabil piața își va continua creșterea lentă începută zilele trecute, dar o evoluție mai susținută într-o direcție sau alta va fi dată de rezultatele financiare ale trimestrului al treilea și de previziunile companiilor pentru finalul de an.

Pentru Microsoft, dacă va reveni peste linia de trend ascendent a ultimului an sub care a căzut în septembrie și care acum acționează ca rezistență, cel mai probabil va merge spre maximul de la 366 din iulie – 24 octombrie este data rezultatelor financiare. Până atunci, joc de glezne.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button