TECH

Microsoft Edge are acum variante de iOS și Android

Microsoft tocmai ce a lansat variante beta ale browser-ului Edge pentru iOS și Android. Aceste versiuni au fost menite să acopere o lacună a experienței în utilizarea lui Edge: ținând cont că Windows Mobile este acum aproape inexistent, folosirea lui Edge se restrânge exclusiv la PC. Pentru cei care folosesc browser-ul celor de la Microsoft, nu există un mod facil de a trece de la citirea unui site de pe PC pe mobil sau invers. Noile versiuni mobile ale lui Edge se vor ocupa de acest lucru.

Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în cazul browserelor pe mobil, noile variante sunt Edge doar cu numele. Ele oferă o interfață care arată destul de asemănătoare cu cea de pe PC, și se sincronizează prin contul Microsoft, dar nu folosesc motorul din spatele versiunii de PC a lui Edge. Astfel, pe iOS acesta folosește motorul de navigare WebKit de la Safari; de altfel, nici nu se putea altfel: regulile Apple exclud dezvoltarea programelor de navigare web dezvoltate de terți. În ceea ce privește Android, unde acest lucru este permis, Edge este construit având la bază Chromium, varianta open source a lui Chrome.

Momentan se poate sincroniza doar lista de favorite și articolele de la reading list. Se lucrează la sincronizarea filelor și istoricul browser-ului, dar pentru aceste funcții va trebui să așteptăm mai mult până vor fi disponibile.

Pe Android, Microsoft este în cursul unui proces de reînnoire a imaginii, aplicația Arrow devenind acum Microsoft Launcher. Arrow și-a început existența ca un proiect experimental produs în Microsoft Garage, un fel de incubator pentru aplicații noi. Odată cu procesul de rebranding, urmează să devină un proiect mai mare, mai amplu, și care va primi mai multă susținere și suport de la Microsoft. Funcțiile esențiale din Launcher pe care le promovează Microsoft sunt posibilitatea de a fixa contactele pe ecranul principal și un mod mai fistichiu de a vizualiza pe scurt lista de întâlniri, documente folosite recent, știri și aplicații utilizate frecvent.

La fel ca în cazul lui Edge, partea importantă la Launcher este experiența de la un dispozitiv la altul. Documentele și pozele au o opțiune intitulată „continue on PC” care le va deschide pe un calculator, facilitând trecerea de la o platformă la alta.

Atât funcția de sincronizare a lui Edge cât și „continue on PC” de pe Launcher necesită un calculator pe care să fie instalată următoarea actualizare majoră de sistem pentru Windows 10, Fall Creators Update. Ecranul de setări în noua versiune de Windows are o secțiune care permite împerecherea dintre Windows și telefoanele Android și iOS.

Launcher și Edge pentru Android sunt ambele disponibile pe Google Play Store. Edge pentru iOS este momentan în beta, și folosește sistemul de testare Testflight, ceea ce înseamnă că momentan nu este disponibil pentru majoritatea utilizatorilor de iOS, dar vă puteți înscrie aici.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button