PCȘtiri ITTECH

Microsoft dezvăluie Windows Sandbox, o mașină virtuală pentru Windows 10

Cu câteva luni în urmă, Microsoft a strecurat o nouă caracteristică în Windows 10, numită la vremea respectivă InPrivate Desktop. Acesta era varianta incipientă a unei mașini virtuale, concepută pentru a rula aplicații nesigure în medii izolate. Acum, Microsoft a anunțat oficial această funcție sub un nume nou, Windows Sandbox.

Windows 10 utilizează deja mașini virtuale pentru a spori gradul de izolare dintre anumite componente și pentru a proteja sistemul de operare. De la lansarea inițială a sistemului de operare, anumite rutine au fost configurate să folosească o mică mașină virtuală care rulează în paralel cu sistemul principal de operare pentru a găzdui porțiuni din LSASS. LSASS este un subsistem critic din Windows care, printre altele, cunoaște diferite secrete, cum ar fi hash-uri de parole, chei de criptare și tichete Kerberos. Aici, o mașină virtuală este folosită pentru a proteja LSASS de instrumente de hacking, astfel încât, chiar dacă sistemul de operare de bază este compromis, aceste secrete critice ar putea fi păstrate în siguranță.

Pe de altă parte, Microsoft a adăugat opțiunea de a rula paginile Edge într-o mașină virtuală pentru a reduce riscul de compromis atunci când este vizitat un site web ostil. Metoda de funcționare este aici opusă sistemului virtual LSASS, fiind concepută pentru a opri orice program periculos să iasă dintr-o mașina virtuală și să contamineze sistemul principal de operare.

Windows Sandbox este similar cu mașina virtuală Edge, fiind conceput însă pentru aplicații arbitrare. Nu este ceva complet nou ca un software să fie rulat mai întâi într-o mașină virtuală și apoi integrat în sistemul principal de operare, programele companiei VMware făcând deja acest lucru pe Windows de ani buni. Windows Sandbox folosește însă o serie de tehnici pentru a reduce consumul de resurse al mașinii virtuale, maximizând în același timp performanța software-ului care rulează în mașina virtuală, fără a compromite izolarea pe care aceasta o oferă.

Windows Sandbox va fi disponibil abonaților Windows Insider care dețin Windows 10 Pro și Enterprise odată cu build-ul 18305.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button