
Un raport al Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) publicat ieri, 4 aprilie, susține că atât China cât și Coreea de Nord și-au intensificat eforturile de a influența politicile și procesul electoral din SUA, prin intermediul tehnologiilor digitale.
Recent, o investigație a Consiliului de Revizuire a Siguranței Cibernetice din SUA a dezvăluit că Microsoft ar fi putut preveni o încălcare a securității atribuită hackerilor chinezi. Raportul CSRB a criticat Microsoft pentru neprotejarea corespunzătoare a unei chei criptografice sensibile, care a permis hackerilor să se autentifice de la distanță în conturile Outlook ale țintelor lor. În urma acestui incident, hackerii au descărcat aproximativ 60.000 de e-mailuri de la Departamentul de Stat. În noiembrie 2023, Microsoft a anunțat că își va consolida practicile de securitate pentru a-și proteja mai bine utilizatorii.
Detalii din raportul Microsoft Threat Analysis Center
Raportul MTAC a dezvăluit că persoane afiliate Partidului Comunist Chinez (CCP) au utilizat conturi false pe rețele sociale pentru a pune întrebări controversate cetățenilor americani, în încercarea de a înțelege mai bine și de a exploata diviziunile din interiorul societății americane.
Mai mult, China a crescut folosirea conținutului generat prin inteligență artificială (AI) pentru a-și avansa obiectivele pe plan global, făcând referire la evenimente cum ar fi deraierea unui tren în Kentucky sau incendiile din Maui. Mesajele propagandistice s-au concentrat pe crearea și amplificarea unor teorii ale conspirației, cum ar fi acuzațiile la adresa guvernului SUA că otrăvește rezervele de apă sau că testează arme meteorologice.
Nici Coreea de Nord nu este străină de terenul luptei digitale. Este cunoscută pentru furtul de criptomonede și atacurile asupra lanțurilor de aprovizionare pentru a-și finanța și avansa obiectivele militare și de culegere de informații. Utilizând LLM-uri bazate pe AI, regimul a sporit eficiența și eficacitatea operațiunilor sale cibernetice.
Raportul Microsoft arată și o tendință îngrijorătoare de creștere a operațiunilor de influență din partea Chinei, care își dublează țintele și complexitatea atacurilor. În timp ce prioritățile geopolitice ale Chinei rămân neschimbate – insulele din Pacificul de Sud, regiunea Mării Chinei de Sud și baza industrială de apărare a SUA – metodele sale de a acționa devin tot mai rafinate.
Microsoft a identificat utilizarea intensivă a conținutului generat prin inteligență artificială (AI) de către actori statali, cum ar fi China, în încercarea de a influența alegerile prezidențiale din Taiwan, din ianuarie 2024. Încercarea marchează o evoluție semnificativă în tehnici de influență și reprezintă un mod de a manipula percepția publică și dezbaterile politice.
Grupul denumit Storm-1376, cunoscut și sub numele de Spamouflage sau Dragonbridge, a fost implicat într-o operațiune de influență în ziua alegerilor prezidențiale din Taiwan, din ianuarie 2024. Acesta a creat și distribuit conținut fals generat de AI, care îl prezenta pe omul de afaceri Terry Gou, un candidat care anterior se retrăsese din cursa electorală, făcând o declarație de susținere pentru alt candidat.
Incidentul evidențiază utilizarea tehnologiei AI pentru a fabrica conținut menit să influențeze percepțiile publice și procesul electoral, evidențiind o tactică de manipulare sofisticată. Conținutul a fost rapid identificat și eliminat de pe YouTube, împiedicându-l să ajungă la un public mai larg și să aibă un impact semnificativ.
Pe măsură ce ne așteptăm la alegeri majore în întreaga lume, în special în India, Coreea de Sud și SUA, se anticipează că China va crea și va amplifica conținut generat de AI pentru a-și satisface interesele, mai spune raportul. Chiar dacă acum probabilitatea ca acest conținut să influențeze rezultatele alegerilor este redusă, experiența în creștere a Chinei în acest domeniu este de așteptat să crească în eficiență. Între timp, nord-coreenii vor continua să fure criptomonede pentru a-și finanța programele de rachete, precum și pentru a lansa atacuri asupra lanțurilor de aprovizionare din sectorul apărării.
În 2016, Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA cu scopul de a sabota campania prezidențială a candidatului Hillary Clinton, de a-l susține pe Donald Trump și de a crește disensiunile politice și sociale din Statele Unite. Această intervenție ar fi fost autorizată de președintele rus Vladimir Putin.
În contextul acestor acuzații, o întrebare inevitabilă pe care și-o pune fiecare dintre noi ar putea fi: Există cu adevărat vreo campanie electorală care să se desfășoare în totalitate fără a fi influențată sau manipulată prin intervenții externe?