Microsoft Build 2022 este un eveniment dedicat dezvoltatorilor, prin intermediul căruia gigantul tech își prezintă anual cele mai noi inovații în domenii precum inteligența artificială și cloud computing. Chiar dacă domeniile astea nu sunt la fel de spectaculoase precum cele mai noi jocuri sau vreun update mare pentru Windows 11, pasionații de tech vor avea subiecte despre care să vorbească. În special după prima zi, în care am făcut cunoștință cu un mini PC cu procesor Snapdragon, am văzut noile platforme workstation în cloud de la Microsoft și am putut urmări o demonstrație scurtă în care un grup de colegi lucrează împreună la un model 3D direct din interfața Teams.
Toate aceste noutăți sunt listate mai jos, însă pot fi urmărite și pe pagina noastră de Facebook, acolo unde am găzduit live-ul celor de la Microsoft. Dar cum evenimentul nu este încă gata și mai sunt destule subiecte de discutat și posibil, niște lansări interesante pe care să le urmărim în zilele care urmează, în cadrul acestui articol am încercat să condensez informația cât mai bine. Iar pentru cei curioși să afle și mai multe detalii despre aceste eveniment, avem un mic preview realizat de Carol, în care acesta discută pe scurt despre noutățile pe care le-am putea vedea.
OneNote va primi un redesign
Microsoft a început să testeze un nou design pentru OneNote. Acesta se va potrivi cu aspectul lui Windows 11 și va include niște meniuri de navigare și un mod full-screen ale căror interfață a fost regândită. Pe partea de funcționalitate, avem parte de câteva actualizări ale modului de desenat care va include unelte similare cu cele din Word, Excel și PowerPoint.
În plus, utilizatorii primesc și suport pentru Surface Slim Pen 2. Lista de schimbări mai include și modalitatea de a sorta paginile alfabetic, ori în ordinea în care au fost create/modificate. De acum vei putea insera și poze direct prin intermediul Windows Camera.
Vei putea folosi widget-uri 3rd party pe Windows 11
În acest moment, interfața de widget-uri din Windows 11 îți permite să afișezi orice vrei dintr-o selecție de module create de Microsoft. Ai vreme, informații despre trafic, știri și multe altele, dar în curând vei putea instala și widget-uri 3rd party, create de alte companii. Asta vine la câteva luni după ce interfața overlay de la Xbox a primit suport pentru widget-uri de la companii precum Razer.
Suntem foarte încântați de feedback-ul utilizatorilor referitor la Widgets, iar lumea apreciază accesul rapid la informațiile importante fără să le întrerupă fluxul de muncă. Începând cu a doua jumătate a anului, veți putea construi Widget-uri pe post de companion pentru aplicațiile voastre Win32 si PWA pe Windows 11, cu ajutorul platformei Adaptive Cards. Panos Panay, Head of Devices, Microsoft
Microsoft Teams Live Share te lasă să lucrezi alături de colegii tăi fără să ieși din casă
Pandemia ne-a învățat că putem munci și fără să mergem la birou, iar pentru aceia care încă lucrează remote următoarea actualizare pentru Microsoft Teams va fi o veste foarte bună. Aceasta introduce funcția Live Share prin intermediul căreia poți lucra alături de colegii de echipă la proiecte în diverse softuri. Printre dezvoltatorii care au început deja să exploreze noua capabilitate a softului de la Microsoft se numără Frame.io, Hexagon, Skillsoft, MakeCode, Accenture, Parabol și Breakthru. În plus, cei de la Hexagon au creat și o aplicație care îți permite să modifici modele 3D alături de colegi.
Microsoft le mai oferă utilizatorilor și integrare Whiteboard. Aceasta include caracteristici de co-creație și co-editare similare cu cele din Live Share. Asta este posibil prin intermediul Fluid Framework, pe care producătorul a folosit-o și pentru a integra elemente Loop în Teams și Outlook. În curând, dezvoltatorii vor putea să-și dezvolte propriile elemente Loop.
Microsoft Dev Box este pentru dezvoltatori, ceea ce GeForce Now este pentru gameri
Microsoft a mai explorat posibilitatea de a le oferi utilizatorilor acces la PC-uri prin intermediul cloud-ului în cadrul Windows 365. După ce au experimentat prin intermediul acestuia, se pare că părinții lui Windows sunt gata pentru următorul pas: workstation-uri în cloud. Numele proiectului este Dev Box și este un serviciu prin intermediul căruia dezvoltatorii pot accesa extrem de rapid un workstation în cloud care este gata configurat pentru diferite softuri.
Dezvoltatorii care aleg să folosească Dev Box vor putea să controleze extrem de multe aspecte ale acestor sisteme virtuale. În acest fel își pot împărți sarcinile pe mai multe dispozitive, își pot salva acolo proiectele și pot rula fără probleme și aplicații legacy. Serviciul va fi disponibil în câteva luni, deci aveți timp să aflați mai multe dacă vă bate gândul să-l încercați.
Microsoft pregatește o versiune de Visual Studio 2022 nativă pentru ARM și un mini PC
Ce faci atunci când ai pe mână un soft super popular și o mulțime de bani? Păi îți creezi propriul hardware pe care să rulezi softul respectiv. Sau cel puțin asta pare că încearcă cei de la Microsoft care au anunțat că lucrează la o versiune nativă pentru ARM a lui Visual Studio 2022. Și ca să nu ziceți că începem cu desertul, în rolul de fel principal avem un mini PC cu procesor, ați ghicit, ARM.
Pe măsură ce dispozitivele precum Surface Pro X au devenit destul de puternice încât să emuleze Visual Studio, producătorul s-a hotărât să creeze și o versiune nativă a softului. Alături de acesta, vom mai regăsi și alte aplicații utile precum Visual C++ și Windows Terminal.
Mini PC-ul va fi dezvoltat în colaborare cu Qualcomm, iar Microsoft a ales să folosească un procesor Snapdragon alături de un chip pentru procesare neurală (NPU) pentru a le permite dezvoltatorilor să construiască aplicații AI native pentru cloud. Vizual, seamănă cu un Mac Mini, însă producătorul va face aceste PC-uri stackable. Asta înseamnă că vei putea face un sandviș din mai multe unități. Nu avem specificațiile complete, însă știm că fiecare PC va include trei porturi USB, un DisplayPort și un port Enthernet pe spate, iar pe lateral va avea două USB-uri Type-C.
Magazinul din Windows 11 primește o funcție de restaurare a aplicațiilor și reclame
Când treci la un PC nou și instalezi un Windows 11 pe curat, sistemul nu-ți oferă o opțiune de restaurare a aplicațiilor. Asta te pune în situația în care trebuie să descarci manual totul, dar asta se va schimba în curând. Microsoft Store va primi o funcție care îți permite să restaurezi aplicațiile de pe un sistem pe altul. Această funcție se va dovedi extrem de utilă pentru cei care folosesc mai multe PC-uri sau lucrează cu mașini virtuale. Acum mai rămâne doar să vedem din ce în ce mai multe aplicații pe magazinul virtual.
Planul de dezvoltare al magazinului de aplicații din Windows 11 include și introducerea unor funcții care să ajute dezvoltatorii să-și promoveze mai bine aplicațiile. Printre acestea regăsim și reclame, numai că nu vorbim despre metode clasice de promovare, ci despre campanii care se vor desfășura direct în interfața Microsoft Store. În acest fel, dezvoltatorii vor putea atinge un public țintă pentru aplicațiile lor.
Reversul medaliei este tot pozitiv, întrucât magazinul de aplicații îți va face recomandări mai bune. Îmi place direcția în care se îndreaptă Microsoft cu experiența de utilizare a lui Windows 11 și cred că magazinul va deveni o componentă importantă.
Aplicațiile web progresive devin mai bune
Aplicațiile web progresive (PWA) au devenit foarte populare în ultima perioadă. Ok, pe bună dreptate, pe măsură ce au devenit mai utile, se mișcă foarte bine și sunt extrem de ușor de rulat. Pe măsură ce internetul evoluează și conținutul devine mai complex, aplicațiile tradiționale nu mai au atât de mult sens. Mai ales când poți să-ți faci treaba liniștit din browser.
Microsoft vrea să investească în viitorul PWA-urilor, astfel au anunțat că Microsoft Edge va servi ca platformă pentru acest tip de aplicații. În acest fel, vor avea potențialul de a deveni și mai puternice decât sunt acum. Ținând cont că vorbim despre browser-ul prestabilit din Windows 11, controlul notificărilor va fi mai bun și mesajele vor veni direct de la aplicație, fără să mai trimită utilizatorii spre browser. Pe viitor, aplicațiile web progresive vor înlocui softuri mai light și cred că singurele care vor rămâne în picioare folosind metoda clasică sunt cele pentru creare de conținut și development.