PCȘtiri ITTECH

Microsoft Build 2018 – prima zi

Microsoft a fost gazda primei conferințe din cadrul Build 2018, un eveniment pe care Microsoft îl organizează anual și în care anunță direcția produselor sale pentru următorul an.

În ultimii câțiva ani, am văzut compania din Redmond evidențiind tehnologiile și platformele viitoare, pe care speră că dezvoltatorii le vor viza, de la roboți la asistenți personali. 2018 însă este un an diferit și avem ocazia să vedem un alt Microsoft decât cel cu care ne-am obișnuit. Odată cu retrogradarea recentă a EVP pentru Windows și dispozitive, Terry Myerson, vedem un impuls al companiei de a dezvolta în jurul Windows-ului, mai degrabă decât pentru el. De fapt, Windows abia dacă a fost menționat în prima zi a conferinței.

Noua mantra Microsoft este „Inteligent Cloud și Intelligent Edge”, care se concentrează pe accentul pus pe utilizarea de cloud computing pentru majoritatea nevoilor noastre de acum, dar și cu accentul pus pe IoT care alimentează Intelligent Edge. Nu există nicio îndoială că Microsoft a fost prea lent pentru a reacționa la trecerea către smartphone, dar sunt hotărâți să nu rateze IoT și este greu să îi învinovățești. Microsoft speră că vor exista 20 de miliarde de dispozitive inteligente în întreaga lume până în 2020. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, Microsoft a declarat că au atins nivelul de 700 milioane de dispozitive active pe care rulează Windows 10, o cifră care este sub țintele lor inițiale, dar totuși un număr foarte mare, dar infim în comparație cu ce va aduce IoT.

Microsoft au anunțat că vor deschide accesul la Azure IoT Edge Runtime, care va face tranziția la open source, permițând clienților săi să „modifice, să depaneze și să aibă mai multă transparență și control pentru aplicațiile edge”. Ei au fost un mare susținător al open-source-ului în ultimii ani, deci în acest moment nu ar trebui să fie o surpriză prea mare, dar cu siguranță realizează potențialul acestei piețe și doresc să se asigure că vor acapara un segment semnificativ de aici.

De asemenea, au anunțat că Custom Vision va rula pe Azure IoT edge, astfel încât dispozitivele de pe edge să poată folosi vederea pentru a lua decizii și a acționa fără o conexiune la cloud. E de așteptat ca Microsoft să aducă mai multe servicii cognitive Azure la IoT în următoarele câteva luni.

Pe lângă asta, compania a încheiat un parteneriat cu Qualcomm pentru a crea un kit de dezvoltare pentru Vision AI care rulează pe Azure IoT Edge, pentru a facilita dezvoltarea produselor IoT care se bazează pe camera video. Ei sunt, de asemenea, în parteneriat cu DJI, care este cea mai mare companie de drone din lume, pentru a crea un nou SDK pentru PC-uri cu Windows 10.

De cealaltă parte avem Cloud Intelligent, unde Microsoft promovează noi caracteristici care vin la Azure, cum ar fi Project Kinect pentru Azure, care pune laolaltă mai mulți senzori, inclusiv noua lor cameră de profunzime. Există un nou set SDK pentru dispozitive Speech care se bazează pe ceea ce vedeți în Cortana pentru recunoașterea vorbirii și acestea prezintă o previzualizare pentru Project Brainwave, o arhitectură pentru prelucrarea de rețele neuronale, care este acum disponibilă pe Azure și pe edge.

În timp ce o mare parte din ceea ce au discutat nu are prea mult de-a face cu partea de PC pentru consumatori, există totuși câteva informații interesante pentru Windows 10 și PC. Microsoft dezvoltă o experiență „Your Phone”, care vă va permite să accesați date de pe telefonul vostru de pe PC, astfel încât să puteți accesa mesajele text sau să extrageți rapid o fotografie de pe telefon pe PC. Acesta este un lucru pe care au încercat să-l atingă cu Windows Phone, dar dezvoltarea acestuia fiind de scurtă durată, nu au ajuns niciodată prea departe în această categorie.

Microsoft Launcher, un Android launcher, va sprijini acum clienții Enterprise pentru accesul la aplicațiile LOB prin Intune, iar utilizatorii Microsoft Launcher pe Android vor putea utiliza noua funcție Windows Timeline pentru a accesa datele utilizate recent de pe telefonul vostru pe PC. Acest lucru va veni, de asemenea, într-o formă mai limitată la iOS dacă utilizați Microsoft Edge pe iOS, care bănuiesc că are un procent destul de mic de utilizatori pe această platformă.

Windows 10 va primi și un nume oficial pentru noile aplicații cu taburi pe care le-am văzut în programul Windows Insider. Sets vă va permite să deschideți mai multe instanțe ale aplicațiilor voastre în file, în același mod în care faceți același lucru într-un browser. Aceasta pare a fi o idee minunată și este ciudat că nu a fost implementată până acum, dar teoretic va fi în următoarea actualizare pentru Windows 10 din toamna aceasta.

Acesta este noul Microsoft. Ei au văzut un mare succes cu produsele lor de tip cloud și nu se îndepărtează atât de subtil de produsele lor vechi și, din acest motiv, este mai puțin de vorbit în ceea ce privește PC-ul decât era anterior.

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button