PC

Microsoft ar pregăti un Windows 10 pentru stațiile de lucru

Windows 10 funcționează în acest moment pe cam orice tip de PC cu putință, dar Microsoft pare că ar fi de părere că n-ar strica ceva specializare.

Recent și-a făcut apariția pe internet imaginea de mai sus, ce sugerează că Microsoft ar intenționa să lanseze o variantă de Windows 10 gândită special pentru stațiile de lucru. Numele său provizoriu este Windows 10 Pro for Workstations, sau Windows 10 Pro for Advanced PCs.

Ideea din spatele sistemului de operare este cea de-a oferi infrastructura software necesară pentru a putea folosi din plin hardware-ul atașat. Windows 10 Pro for Workstations ar urma să aibă suport pentru sisteme cu 4 procesoare (nu 4 nuclee, ci 4 procesoare individuale) și până la 6TB de RAM. Noul sistem de fișiere ReFS ar urma să fie activat ca standard în această variantă, în locul lui NTFS, oferind funcții precum menținerea în funcțiune a volumelor parțial corupte și suport pentru structuri de foldere și fișiere cu nume foarte lungi. Un nou protocol pentru transfer de fișiere este implementat, sub forma lui SBMDirect, care poate că nu va avea problemele de securitate ale predecesorilor săi.

Partea cea mai interesantă este menționarea unui ”Workstation Mode”, în care sistemul ar fi în stare să se folosească din plin de resursele pe care le are la dispoziție. Ce exact înseamnă asta nu prea este clar.

O ipoteză ar putea fi că această variantă de Windows 10 ar fi „NUMA Aware”, ceea ce ar însemna că sistemul de operare știe la ce memorie au acces nucleele procesorului/procesoarelor și le poate atribui sarcini ca atare. Varianta normală a sistemului de operare nu are această funcție, fapt evidențiat de Ryzen, ce prezintă latență sporită atunci când nucleele de pe o unitate trebuie să comunice direct cu cele de pe o altă unitate.

Microsoft încă nu a făcut un anunț oficial despre o variantă pentru stații de lucru a sistemului de operare.

[The Verge]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Pingback: Microsoft confirmă Windows 10 Pro pentru stațiile de lucru – Informații din tehnologia reală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button