ȘtiriTech&IT

Microsoft face un pas în spate cu Recall, după ce a creat controverse

Există un război nevăzut între utilizatori și giganții tech pe datele personale, mijlocit de autorități

Microsoft a anunțat ieri, 13 iunie, o actualizare pentru funcția Recall destinată PC-urilor Copilot+. Inițial planificată pentru lansare pe 18 iunie 2024, funcția va fi mai întâi disponibilă pentru utilizatorii din Windows Insider Program în următoarele săptămâni, adică va fi disponibilă unui număr restrâns de utilizatori experimentați, care sunt înscriși în acest program de testare.

Ce face Recall și de ce a fost ”amânată”

Recall este o funcție care capturează periodic (la fiecare 5 secunde) ecranul utilizatorilor, stocându-le local și criptat. Aceste capturi sunt analizate cu ajutorul inteligenței artificiale integrate pentru a facilita găsirea rapidă a informațiilor vizualizate anterior pe PC.

Pentru a proteja datele utilizatorilor, Microsoft a implementat măsuri suplimentare de securitate, inclusiv decriptarea „just in time” protejată de Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS), asigurând accesul la capturi doar atunci când utilizatorul se autentifică.

uncție Microsoft Recall Windows Hello Enhanced Sign-in Security

Din fericire, utilizatorii pot opri funcția Recall. Ei au control asupra capturilor de ecran și pot dezactiva funcția, pot opri temporar capturile, pot să filtreze aplicațiile și site-urile web incluse în capturi sau să șteargă instantaneele salvate când doresc​.

De ce a apărut controversa Recall

1. Neîncredere

Microsoft a fost în trecut acuzată că strânge mai multe date de la utilizatorii Windows decât sunt necesare pentru funcționarea corectă a sistemului de operare. Aceste acuzații au dus la o erodare a încrederii utilizatorilor în companie, iar introducerea funcției Recall, care face capturi de ecran periodice și le analizează folosind AI, a amplificat aceste temeri. Ca răspuns, Microsoft a subliniat că datele de diagnostic colectate sunt folosite exclusiv pentru îmbunătățirea serviciilor și nu pentru alte scopuri​.

2. Noutatea

Ideea unei funcții care face permanent capturi de ecran și le „înțelege” datorită AI-ului este extrem de avansată și, pentru mulți utilizatori, poate părea că ține de magie. Această noutate tehnologică poate fi dificil de înțeles și acceptat, ceea ce contribuie la reticența față de adoptarea sa. Cu toții suntem adesea sceptici față de tehnologiile noi, mai ales când implică date personale sensibile.

3. Contextul războiului pe date

În ultimii 20 de ani, de la apariția Facebook s-a declanșat un război nevăzut între utilizatori și giganții tehnologici pe datele personale, intermediat de autorități. Scandaluri recente, precum cel al Adobe, au adus în discuție modul în care chiar și serviciile plătite încep să folosească datele utilizatorilor în mod discreționar. În acest context, orice nouă funcționalitate care implică colectarea de date poate fi privită cu suspiciune și reticență. În urmă cu câțiva ani discuția era că plătești cu datele ce nu plăteși cu bani, că tu ești produsul. Se pare că acum am intrat într-o nouă fază, în care plătim și cu banii, și cu datele.

4. Beneficii vs. Riscuri

La prima vedere, riscurile ca cineva să folosească aceste capturi de ecran împotriva utilizatorilor par mai mari decât beneficiile aduse de funcția Recall. Deși Microsoft susține că toate datele sunt stocate și analizate local, temerile legate de confidențialitate și securitate rămân. Utilizatorii se tem că aceste capturi ar putea fi accesate sau utilizate de către terți, compromițându-le astfel confidențialitatea​.

Realitatea e că e la fel de greu (scump) să inovezi în tehnologie pe cât de greu le e utilizatorilor să-și protejeze datele și dacă nu găsim o cale de mijloc vom suferi cu toții.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button