PC&Consoles

MetaCritic folosesc date agregate… de altii!

Credem ca este improbabil sa nu fi auzit de MetaCritic – site-ul extrem de cunoscut ce se specializeaza in review-uri agregate, centralizand review-urile facute de critici independenti, precum si cele ale utilizatorilor.

Incidental, nu sunt singurul site de acest gen – in ultimul an o noua platforma numita OpenCritic remarcandu-se prin experienta de utilizare mai fluida si abilitatea de a urmari criticii favoriti.

Intr-o scrisoare deschisa publicata in 25 mai, fondatorul Matthew Enthoven ofera detalii ce par sa ii prinda pe cei de la MetaCritic cu pisica-n sac. Se pare ca MetaCritic au preluat direct informatiile de pe OpenCritic pentru review-uri ale The Witcher 3: Blood and Wine.

OpenCritic s-au sesizat intrucat folosesc un sistem proprietar de modificare a informatiilor denumit intern „horsemen”, ce le permite sa efectueze modificari subtile, irelevante pentru utilizator, dar care, daca nu sunt sesizate de cineva ce le foloseste informatia, le ofera posibilitatea de a detecta daca alte publicatii (in acest caz MetaCritic) preiau informatii si link-uri fara a-i credita.

Bineinteles, nu se poate pune problema de drepturi de autor, dar creditarea sursei este un principiu firesc – sau licentierea API-ului proprietar al OpenCritic.

Deci ce-au facut pana la ora actuala Metacritic? Pai, au eliminat detaliile incriminatorii de pe pagina respectiva, ceea ce nu serveste decat sa le sublinieze greseala, intrucat arhiva paginii e inca bine-mersi pe net.

Metacritic arhiva vs live 1 metacritic arhiva vs live 2

[Techraptor]

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button