ȘtiriTech&IT

Meta oferă Horizon OS producătorilor de hardware terți și se deschide către dezvoltatorii de aplicații

Zuck însuși a promovat mișcarea pe Instagram

Meta a anunțat că pune la dispoziția producătorilor de hardware terți sistemul de operare Horizon OS, care rulează pe căștile de realitate virtuală Meta Quest. Primele companii care dezvoltă deja produse cu OS-ul Meta sunt ASUS și Lenovo. De asemenea, gigantul tech colaborează cu Microsoft pentru a crea o ediție limitată Meta Quest, inspirată de Xbox.

Deschiderea Horizon OS

Mișcarea Meta amintește de abordarea Microsoft cu sistemul de operare Windows, din anii ’80, versus abordarea Apple cu MacOS. Sistemul închis este și unul dintre motivele pentru care Apple este acuzat de monopol și dat în judecată de Statele Unite. Modelul de business deschis al Meta a fost anunțat voalat chiar de Mark Zuckerberg într-un clip din februarie, în care a criticat Apple Vision Pro.

„Dar realitatea este că fiecare generație de computere are un model deschis și unul închis. Și da, în categoria mobile, modelul închis al Apple a câștigat, dar nu întotdeauna este așa.” Probabil acesta este și motivul principal pentru care Mark deschide platforma, că să o ia înaintea Apple Vision Pro cu expunerea și aplicațiile.

Meta a mai anunțat și că lucrează la un nou ”spatial framework” care le permite dezvoltatorilor de aplicații mobile să le aducă pe Horizon OS. Spre exemplu, dacă cineva face aplicații pentru Android sau iOS le poate adapta la sistemul de operare Meta.

Zuck însuși a promovat mișcarea pe Instagram, afișându-se cu un păr mai lung ca niciodată, și arătând mai „uman” decât de obicei. A comentat pe tema sistemului închis al Apple, pe care l-a folosit ca să promoveze Meta și Horizon OS.

Această mutare către un ecosistem de hardware și software mai deschis vine și ca urmare a colaborării dintre Meta și Qualcomm. Anunțul subliniază că platforma Snapdragon XR2 Gen 2, care a fost lansată cu Meta Quest 3, a oferit performanțe care au pus în valoare mai bine realitate mixtă.

Meta, care a investit enorm în metavers, despre care nu mai vorbește nimeni acum, vede deschiderea sistemului pentru căștile de realitate virtuală ca pe o oportunitate pe termen mediu și lung de a atrage noi utilizatori către platformă și către următoarea generație de computere pentru VR. Inițiativa este undeva între disperare și mișcare isteață. Chiar sunt curios care va fi răspunsul companiilor și al dezvoltatorilor la această căutare de ”noi prieteni”.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button