CommunityMORE

Un vis numit Meta – Cum a pierdut Zuckerberg 500 de miliarde și a provocat căderea Facebook?

Lucrez în domeniul ăsta de ceva timp și-l urmăresc cu mult dinainte de asta. Însă niciodată nu mi-a fost dat să văd o jertfă mai mare decât cea pe care Mark Zuckerberg a făcut-o în momentul în care a redenumit Facebook în Meta și a plecat la drum, hotărât să-și urmărească noul vis numit Metaverse. Dar oare a fost o mișcare deșteaptă, sau o mutare nefericită care va duce la căderea unui colos?

Meta a înregistrat o scădere imensă zilele trecute și de-a lungul ultimelor săptămâni a pierdut mai bine de jumătate de trilion de dolari. Din această sumă, circa jumătate s-au dus într-o singură zi, ceea ce a marcat cea mai mare pierdere de valoare pe care piața de acțiuni a înregistrat-o vreodată. Cât de mare este dauna? Păi, cam 26% din suma la care erau evaluate acțiunile companiei americane. Și ca să ducem această comparație și mai departe, Meta a picat din topul celor mai valoroase zece companii în care ocupa a șasea poziție, iar acum se situează pe poziția a 11-a, în spatele celor de la Tencent.

La această situație a contribuit și publicitatea negativă pe care Facebook a primit-o în ultimul an. De la persoane din interiorul companiei care dezvăluie modul toxic în care funcționează rețeaua socială, până la diverse legi care protejează datele utilizatorului, modelul de business care a făcut din Facebook ceea ce este astăzi a ajuns la sfârșit.

servicii facebook eroare

Nu a ajutat nici faptul că Apple și Google au introdus moduri prin care utilizatorii de telefoane inteligente pot dezactiva urmărirea datelor. Asta a lovit algoritmul Facebook ca un baston telescopic în spatele genunchilor. Reclamele de pe platformă au început să fie din ce în ce mai ineficiente, ceea ce a motivat clienții să-și îndrepte atenția spre Google sau alte canale de promovare.

Meta este visul cu care Zuckerberg vrea să înlocuiască realitatea

Un alt motiv important pentru care Meta a pierdut mulți bani este visul lui Zuckerberg. Se vede de la o poștă faptul că este sătul de prima sa mare creație și vrea să treacă la următorul nivel. Și ce sens are să te lupți cu Google, Microsoft și alte corporații mari, când poți să te iei la trântă cu însăși realitatea? Sau cel puțin asta pare să vrea Zucc de la Metaverse și a mers atât de departe cu ideea asta încât a schimbat și numele companiei.

Din acest punct, este clară direcția, dar oare liderul acestei (r)evoluții este pregătit? Pare că Mark Zuckerberg a mers all-in cu această idee, iar investițiile în Metaverse nu sunt deloc mici. Să nu uităm că lumea era foarte confuză în 2014, atunci când Facebook a scos din buzunar nu mai puțin de două miliarde de dolari pentru achiziția Oculus. Oare ce avea să facă o rețea de social media cu o companie care produce căști de realitate virtuală pentru jocuri?

Ceea ce părea nebunia de moment a CEO-ului Facebook, a devenit în timp o nouă obsesie pentru acesta. Iar după prezentarea demnă de Zmeura de Aur, după care am simțit nevoia să-mi tai fibra optică din casă, am înțeles în sfârșit ce vrea Zuckerberg de la noua sa găselniță: să ne bage pe toți în lumea lui digitală și să ne invadeze cu reclame. Bine, asta ar fi ideea pe scurt, însă în realitate se vrea un mediu online precum cel promovat de Microsoft, în care pandemia sau alți factori externi să nu deranjeze mersul normal (și pre-programat) al lucrurilor.

Facebook și-a pierdut identitatea

Revenind la Facebook, am tot vorbit în ultima perioadă despre un declin al platformei. Nu știu cum să vă spun, dar sunt extrem de fericit că am un loc în rândul din față la acest eveniment, care încă sper că se va derula natural, până la capăt. Dar cum s-a ajuns la un declin? Pe lângă reclamele despre care am vorbit mai sus, una dintre principalele probleme ale Facebook este în continuare legată de identitatea platformei. Ai odată Instagram, care a devenit o destinație preferată pentru tineri, ai TikTok care atrage oameni de toate vârstele și funcționează într-un mod mai interactiv, mai este și Twitter, mai puțin popular pe la noi; iar în toată ciorba asta, Facebook nu prea mai are un public țintă.

Demograficul rețelei s-a schimbat masiv, iar acum pare că au rămas foarte multe persoane adulte, alături de bătrâni și câțiva dintre „tinerii rebeli” care nu au ajuns încă pe Instagram sau TikTok. Dar odată ce tinerii nu mai au niciun interes, vor trage după ei și alte categorii de utilizatori. De la părinți care vor să știe ce mai fac copiii, până la prieteni de-ai acestora care au auzit despre o nouă rețea din vorbă în vorbă.

Fix așa s-a ajuns și la prima scădere în numărul de utilizatori lunari din istoria recentă a Facebook, lucru care s-a resimțit în mod direct și în valoarea acțiunilor. Toate elementele despre care am vorbit în acest material au creat furtuna perfectă, iar aftermath-ul este resimțit acum din plin de Meta și Zuckerberg, în ceea ce pare a fi începutul unui sfârșit extrem de spectaculos.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button