Meta confirmă ceea ce mulți utilizatori Instagram suspectau deja, anume că favorizează vedetele platformei prin alocarea unui nivel superior de calitate a imaginii, în mod normal inaccesibil pentru utilizatorii de rând.
Te-ai întrebat vreodată de ce clipurile tale încărcate pe Instagram tind să arate mai puțin clar și cu defecte sesizabile de compresie video, în timp ce clipurile de distribuite de alți utilizatori par realizate într-un mod mai profesionist? Ei bine, vina ar putea să nu fie a echipamentului tău, sau folosirea unor setări mai puțin inspirate în software-ul de editare, eforturile fiindu-ți zădărnicite chiar de administratorul Instagram, care îți retrogradează în mod automat calitatea video.
Oficial, Meta susține că aceasta este o optimizare menită să ajute la conservarea resurselor platformei (lățime de bandă, capacitate de stocare alocată pe serverele Instagram). Neoficial, discriminarea utilizatorilor pe criteriul afișărilor generate funcționează ca un ajutor discret dar foarte eficient pentru vedetele Instagram deja consacrate, clipurile cu aspect vizual mai plăcut sporind prestigiul și popularitatea influencer-ului respectiv.
Strategia este explicată chiar de șeful Instagram, Adam Mosseri:
”În general, vrem să arătăm videoclipul de cea mai înaltă calitate pe care îl putem… Dar dacă ceva nu este vizionat mult timp – pentru că marea majoritate a vizionărilor sunt la început – vom trece la un videoclip de calitate inferioară. Și apoi, dacă este vizionat din nou mult, vom reda videoclipul de calitate superioară.”
Instagram dedică mai multe resurse videoclipurilor de la ”creatori care generează mai multe vizionări”, a scris Mosseri mai târziu.
Răspunzând întrebărilor primite în rețeaua Threads de la un utilizator care și-a exprimat îngrijorarea că abordarea folosită îi dezavantajează pe creatorii mai mici, Mosseri precizează că penalizarea de calitate pentru clipurile mai puțin populare ”nu este uriașă” și în general, oamenii interacționează cu videoclipurile pe baza conținutului, nu a calității.
Cert este că 2021, Meta a estimat că nu va putea ține pasul cu numărul tot mai mare de videoclipuri încărcate pe platformă, lăsând de înțeles că în viitor ar putea fi luate anumite măsuri pentru optimizarea bunei funcționări a rețelei. Spre exemplu, Meta a estimat anul trecut că a servit 4 miliarde de fluxuri video pe zi în rețeaua Facebook.
Tot recent, Meta a precizat într-o postare pe blog că pentru a conserva resursele de procesare disponibile, cele mai vizionate clipuri folosesc cea mai rapidă și mai simplă codare video. După ce un videoclip „obține un timp de vizionare suficient de mare”, acesta primește acces la un algoritm de compresie video mai complex, care ajută la îmbunătățirea calității imaginii. Chiar dacă respectivul clip devine suficient de popular, Meta aplică cea mai avansată tehnologie de compresie disponibile (a se citi: cea mai lentă, cea mai costisitoare din punct de vedere computațional).
Rezultatul este că doar cei mai populari creatori primesc acest „favor” care îi ajută să-și captiveze și mai bine audiența, cu mențiunea că dacă nu reușesc să se mențină nivelul de popularitate recompensat de Meta, prăbușirea se va vedea, la proriu, în calitatea imaginii.