
Hai sa fim seriosi! Un laptop, mai ales unul de gaming, este foarte scump, componentele in sine, precum si asamblarea acestora fiind destul de costisitoare pentru producator. Mai adaugam si costuri de marketing, plata lucratorilor, transport si pretul unui laptop bun sare lejer de 1000 de dolari.
Presupun ca multi dintre voi s-au intrebat daca merita, sau nu, sa cumperi un laptop din Statele Unite? O intrebare legitima, mai ales din perspectiva portofelului plin de molii si de carti de credit inutilizabile. Sa scazi din costul total 150 de dolari este o realizare, iar preturile din US sunt pe buna dreptate mult mai atragatoare!
America este alcatuita din state federale, iar asta o face sa aiba reguli diferite de ale noastre, ca de exemplu absenta taxei TVA, in locul acesteia existand ceea ce ei numesc taxe pe vanzari sau tax sales, acestea putand sa varieze in functie de produs si de proveninenta acestuia. Daca, de exemplu, il cumperi online, exista unele reguli care te scapa de platirea a pana in 12% din valoarea produsului.
Practic, daca produsul paraseste statul, acesta nu mai plateste taxa respectiva. Simplu, nu? Suna bine federatia asta? Ei bine, citand un mare ganditor mioritic: „Iarna nu-i ca vara!”, la noi aici in Uniune lucrurile sunt mai complicate! Noi avem vami, taxe, TVA, chestii care ne fac sa platim mai multi bani atunci cand produsul ajunge la noi.
Sa teoretizam ca am cumparat un laptop Origin, pentru ca arata al dracu’ de bine, dintr-un magazin online din US si am platit pe el suma de 2400 de dolari. Indicat este sa dai banii in mana vanzatorului si sa il ridici singurel sau sa rogi o ruda, pentru ca trimiterea produsului in tara atrage de la sine si plata TVA-ului si taxei vamale pentru electronice. Asa ca, tot cam acolo ajungi. Plus ca trebuie sa ne aducem aminte de faptul ca trebuie sa stai si la coada sa iti desfaca coletul, sa iti inspecteze continutul. Alta pierdere de timp, pe care sincer, daca stai sa o cuantifici in bani, nu iesi mai relaxat si mai castigat.
Pe langa asta, exista si riscul distrugerii produsului in timpul transportului, in cazul de fata un laptop, care venind din America s-ar putea sa mai faca vreo buba pe la vreo componenta, sa dezvolte un pixel mort si tot asa. Si sa nu uitam garantia. Daca latopul pateste ceva, trebuie sa il trimiti inapoi! Alti bani, alta distractie. Si uite asa se strang motivele… sa nu cumperi un laptop din Statele Unite, pentru ca asa cum zicea bunica: „E mai mare daraua decat ocaua!”
Singura varianta viabila in care sa merite sa-ti cumperi un laptop este daca te duci in vizita in US sau pleci cu munca, altfel lucrurile stau destul de sumbru pentru cumparatorul online, care sigur, nu plateste acele taxe de vanzare americane, pentru ca trimite peste granitele statului, dar platesti la vama la noi! Poti sa incerci sa fentezi sistemul si sa spui ca e cadou sau mai stiu eu ce, dar este mult mai simplu sa il iei in traista si sa il trimiti catre producator, cine stie poate chiar local, pentru reparatii.
1. Nu toti avem rude in Statele Unite.
2. E mai bine sa ma duc in Statele Unite sa platesc vanzatorului in mana pentru laptop si apoi sa revin in Romania?
3. Singura varianta fiabila e sa cumperi un laptop din Romania. Se gasesc. Nasol ca sunt scumpe. Peste 8.000 lei cele cu adevarat de gaming.
In primu meu voiaj mi-am luat un laptop HP Omen de la best buy in America Savannah in 2016 octombrie si e o diferenta forte mare de preturi , Eu am dat 1200$ pe un laptop de gaiming iar in tara pe un site pretu era dublu.