BLACK FRIDAYRSS PaginaDeMediaTECH

Mercusys începe campania de Black Friday cu un sistem mesh Halo H30G (hands-on)

Mercusys este un producător de echipamente de rețea din ce în ce mai vizibil în România și s-a remarcat prin produse bune la prețuri accesibile. Iar astăzi vorbim despre un sistem mesh pe care poți pune mâna de Black Friday la un preț foarte bun: Mercusys Halo H30G. Iar dacă luna trecută vorbeam despre versiunea H50G cu trei sateliți, de această dată avem un pachet cu doar două cuburi.

Specificațiile sistemului Mercusys Halo H30G sunt asemănătoare cu ale modelului ceva mai scump, singura diferență notabilă fiind viteza maximă pe care o ating sateliții. Asta rezultă într-un downgrade de la viteze de 600Mbps pe 2.4GHz și 1.300Mbps pe 5GHz, la niște valori mai modeste de 400, respectiv 867Mbps. Adică nu chiar îndeajuns pentru a atinge capacitatea maximă a internetului de 1GB prin conexiune Wi-Fi. În schimb, avem destul de multe similarități, printre care și conținutul pachetului și procesul de setup.

Wireless 802.11 a/b/g/n/ac
Frecvență 2.4GHz / 5GHz
Viteze de transfer 400Mbps + 867Mbps
Securitate WPA-PSK / WPA2-PSK
Mod de operare Router, Access Point
WAN Dynamic IP / Static IP / PPoE / L2TP / PPTP
DHCP Server, Client
Firewall SPI Firewall
Protocoale IPv4, IPv6
Rețea pentru musafiri Da (2.4GHz + 5GHz)
Dimensiuni 88 x 88 x 88mm
Conectivitate 2x Gigabit per unitate

Cum se inițializează Mercusys Halo H30G?

Toate produsele Mercusys lansate recent beneficiază de o interfață ușor de folosit și prietenoasă chiar și cu persoanele care nu au mai umblat până acum cu astfel de echipamente. Astfel doar descărcăm aplicația (iOS și Android) și putem să începem procesul de inițializare. Primul pas este să conectezi modulul principal la fel ca pe un router normal. Se leagă la curent, se bagă un cablu de net și suntem live.

Aplicația Mercusys îți oferă control total asupra sistemului mesh și servește fix același scop ca și interfața web cu care eram obișnuiți în trecut. Elimină nevoia de a te autentifica de fiecare dată și are un meniu mult mai prietenos și ușor de navigat de pe un dispozitiv mobil.

Două routere, aceeași rețea

În testele de astăzi am folosit un sistem mesh Mercusys Halo H30G cu doi sateliți, ceea ce înseamnă că se pretează locuințelor mai mici. Cu o arie maximă de acoperie de 260 de metri pătrați, cred că cel mai potrivit scenariu pentru acest sistem este într-un apartament. Într-adevăr, puține locuințe normale au această suprafață, însă știm cu toții că un router nu este niciodată de ajuns pentru a avea semnal full în toată casă.

La fel ca și ultima dată, am conectat un satelit la router-ul de lângă biroul meu, iar un al doilea l-am dus în cel mai îndepărtat colț al clădirii. Distanța nu e mare, însă este destul pentru a face niște teste de viteză. Din nefericire, fiind conectat cu telefonul rezultatele au fost asemănătoare, iar pe rețeaua de 5GHz cred că deja vorbim de bottleneck cauzat de chip-ul de Wi-Fi din telefon. Nici de data asta nu am înregistrat viteze mai mari de 600Mbps.

Măcar funcția de rețea unificată a rămas acolo, iar când faci trecerea dintr-o cameră în alta, chiar dacă dispozitivul tău se leagă la un alt satelit Mercusys Halo H30G, rețeaua rămâne aceeași și tu nu observi diferența. Bine, ai o cădere de nici o secundă în momentul schimbării, dar situațiile în care ai putea să o observi sunt atât de specifice încât nu sunt relevante.

Mercusys Halo H30G

Pentru un utilizator care folosește telefonul ca și device de navigat pe internet, gaming și consum de conținut multimedia, aceste viteze sunt bune și nu vor afecta experiența de utilizare sau performanța. Problema apare abia atunci când conectezi un laptop sau un PC prin intermediul cablului. Însă cum roata este rotundă, la fel și netul de 1GB (sau mai rapid) ar trebui folosit prin intermediul unui cablu pentru un maxim de performanță. Iar aici, cei doi sateliți se țin bine. Odată ce ai tras un RJ-45 între cub și PC, acesta va oferi vitezele maxime la care te poți aștepta de la un router Gigabit.

Un preț deja bun, redus și mai mult de Black Friday

Mercusys oferă trei ani de garanție pentru acest sistem mesh și în cazul în care întâmpini dificultăți în utilizare, poți contacta serviciul clienți disponibil în Limba Română.

Chiar dacă nu va câștiga concursuri de performanță, la prețul de 399.99 RON ai o alegere bună în Mercusys Halo H30G. Însă de Black Friday, producătorul s-a hotărât să mai scadă încă 25% de acolo, iar cum un sfert din 400 înseamnă 100, prețul final pentru un sistem mesh ca acesta, însă în varianta cu trei sateliți, este de numai 299.99 RON. Adică bani cu care ți-ai lua un singur router Gigabit plus câteva beri; iar la așa ofertă, nu știu dacă există o variantă mai bună pe piață.

Într-adevăr, are și anumite dezavantaje precum viteza nu chiar grozavă pe Wi-Fi, însă pentru astfel de situații există mereu variante mai scumpe. Dar dacă vrei un sistem mesh entry-level cu o selecție bună de funcții, o aplicație care simplifică procesul de instalare enorm și care să-ți acopere un apartament sau o casă, ai în față un pretendent destul de bun pentru următorul tău router.

Mercusys Halo H30G

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button