TECHRSS PaginaDeMedia

Mendeleev.me este rodul creativității și al pasiunii pentru educație – Tabelul Periodic al Elementelor și nu numai, 100% românesc

O disciplină fundamentală care trebuie întotdeauna respectată, chimia a reprezentat întotdeauna atât un element fascinant al cunoașterii, cât și un subiect destul de complex, uneori poate chiar dificil pentru cei care au pornit pe această cale. Tehnologia evoluează constant, iar resursele educaționale încep să se răspândească rapid în mediul virtual, oferind informații utile și detaliate. Chimia nu face excepție de la acest fenomen, iar o echipă de tineri dezvoltatori români au venit cu o idee prin care să facă din această disciplină un concept mai ușor de înțeles, pornind de la cel mai important aspect: înțelegerea Tabelului Periodic al Elementelor, creat de către Dmitri Mendeleev.

Începuturile

Povestea proiectului Mendeleev.me începe în 2012 cu o echipă de patru tineri creativi, pasionați de software și tehnologii: Alexandru Kertesz, Daniel Luca, Victor Calomfir și Cristian Stama. La vremea respectivă, aceștia au fost subcontractați pentru dezvoltarea unor aplicații pentru muzeele “Petru Poni – Cernătescu” și „Mihail Kogalniceanu” din Iași.

Astfel au venit cu ideea ca pentru muzeul “Petru Poni – Cernătescu” să dezvolte o aplicație interactivă: Tabelul  Periodic al Elementelor. Au alcătuit „scheletul” platformei, introducând patru experimente chimice: simple, de efect, dar cunoscute de către toți elevii familiarizați cu această materie. Procesul dezvoltării aplicației nu a fost grăbit, ci îngrijit cu minuțiozitate. Echipa a compilat informații despre toate elementele chimice, despre diferitele experimente dar și despre viața lui Dmitri Ivanovich Mendeleev însuși. Pe această cale, tinerii au demonstrat faptul că golurile sistemului de învățământ autohton pot fi umplute prin inovație și creativitate, cu ajutorul tehnologiei și ușurinței cu care tot mai mulți elevi se folosesc de uneltele puse la dispoziție de mediul virtual.

Mendeleev.me

În ziua inaugurării muzeului “Petru Poni – Cernătescu”, băieții nu au avut parte de o ceremonie somptuoasă, fiindu-le oferite doar sincere mulțumiri din partea curatorilor muzeului și  imboldul de a face din Mendeleev.me o aplicație utilizată cu succes în școli. Câțiva ani mai târziu, unul din tineri, Daniel Luca, nu s-a dat bătut, continuând să experimenteze cu ceea ce avea să fie o aplicație educativă respectată și utilizată în peste 104 țări. Acesta, alături de Agile Flex Agency, și-a creat propria mantra, și anume “Mendeleev.me – Modul distractiv de a învăța împreună chimia”.

Am folosit paradigma de ‘Design Thinking’ pentru remodelarea proiectului, astfel încât acesta să devină un adevărat catalizator pentru digitalizare. Misiunea noastră este să educăm generațiile tinere cu ajutorul tehnologiei. Chimia este una dintre materiile fascinante iar valoarea sa este dată de calitatea actului educațional. Credem cu tărie că educația trebuie să includă elemente care să stimuleze procesele cognitive vizuale și totodată să insufle elevilor plăcerea de a învăța.

Un parcurs chibzuit, dar perseverent

Din 2017 și până în 2020, Mendeleev.me a continuat să crească și să-și facă simțită prezența în mediul educațional. Axa temporală ne poartă de la crearea website-ului, spre dezvoltarea aplicației pentru iOS, și până spre maturizarea armonioasă a proiectului, fiind răsplătit cu premii precum  Premiul de Platină pentru cel mai bun design al unei aplicații de mobil. Între timp, în 2020, atât Aplicația de mobil precum și website-ul, erau disponibile în 10 limbi: română, engleză, rusă, germană, franceză, italiană, spaniolă, turcă, chineză și japoneză.Mendeleev.me aplicatie interactiva romaneasca

Cum ne poate ajuta Mendeleev.me?

Proiectul a crescut organic datorită design-ului, suportului lingvistic, conținutului dar și feedback-ului oferit de utilizatorii din întreaga lume.

Mendeleev.me pune la dispoziția tuturor elevilor, profesorilor și celor pasionați de chimie:

 • Informații concise pentru toate elementele chimice
 • Un laborator virtual cu pachete interesante de experimente chimice și secrete gata să fie descoperite
 • Suport multilingvistic pentru limbile: engleză, română, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă, turcă, chineză și japoneză
 • “In memoriam Cernobîl”
 • Căutare rapidă și filtrarea informațiilor
 • PDF-uri descărcabile pentru fiecare element chimic
 • Galerii de prezentare și clipuri video
 • Suport pentru iPhone, iPad, toate browserele (inclusiv IE9) și ecrane cu rezoluții de până la 8K
 • Experimentele chimice conțin și secrete amuzante
 • Un tap pe logo-ul Mendeleev în ecranele “Despre aplicație” și “Căutare” dezvăluie lucruri mai puțin știute despre viața tumultoasă a lui Dmitri Mendeleev

Mendeleev.me

 • Experimentul “Cernobîl” este un tribut adus tuturor eroilor săi:
  • Acesta nu poate fi accesat direct, ci deblocat cu un cod pe care utilizatorul trebuie să-l descopere
  • După deblocarea acestuia, utilizatorul se află în situația de a apăsa sau nu pe legendarul buton AZ-5
  • La sfârșitul experimentului sunt prezentate informații fascinante despre tragedia de la Cernobîl
 • Experimentele chimice conțin și secrete amuzante
 • Un tap pe logo-ul Mendeleev în ecranele “Despre aplicație” și “Căutare” dezvăluie lucruri mai puțin știute despre viața tumultoasă a lui Dmitri Mendeleev
 • Experimentul “Cernobîl” este un tribut adus tuturor eroilor săi:
  • Acesta nu poate fi accesat direct, ci deblocat cu un cod pe care utilizatorul trebuie să-l descopere
  • După deblocarea acestuia, utilizatorul se află în situația de a apăsa sau nu pe legendarul buton AZ-5
  • La sfârșitul experimentului sunt prezentate informații fascinante despre tragedia de la Cernobîl

Mendeleev.me aplicatie interactiva romaneasca

Toate acestea sunt puse la dispoziția celor interesați fie sub forma aplicației mobile, fie prin intermediul website-ului, care se bucură de o interfață prietenoasă și intuitivă. Fiecare element din tabel poate fi accesat, iar acest lucru va afișa informații detaliate despre acesta, precum proprietățile fizice, proprietățile termice și reactivitate.

Cu scop clar definit (educație prin digitalizare) proiectul a ajuns astăzi ceea ce ne imaginam că trebuia să fie încă de la început. Visul nostru a devenit realitate și ne dorim ca povestea lui să fie o sursă de inspirație și pentru alții.

 

Mendeleev.me – Statistici

 • Website-ul este vizitat în medie de 600 de persoane în fiecare zi
 • În 2019 aplicația iOS era instalată pe: 70% telefoane și 30% tablete
 • În 2020 (trimestrul 2) procentele s-au inversat
 • Într-o singură zi, aplicația de mobil a fost descărcată de 90,000 de utilizatori
 • România se află pe locul 19 în topul descărcărilor aplicației de mobil, dar pe locul 2 la vizitele pe website
 • China se află în topul descărcărilor aplicației de mobil

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button