TECH

Memory Tracks – aplicația care nu ne va lăsa să uităm

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să uiți să faci orice fel de activitate de bază, de exemplu să bei apă, să te îmbraci, să mănânci, să te speli? Memory loss.

Ei bine, în această situație se află multe persoane vârstnice, iar numărul lor este în creștere și oricare dintre noi am putea ajunge în acest punct. Conform statisticilor, la fiecare 3 secunde o persoană dezvoltă una dintre formele de demență. Numărul persoanelor cu deficiențe cognitive are putea ajunge în anul 2030 la 75 milioane, iar în 2050, la 131.5 milioane, creșterea fiind estimată îndeosebi în țările în curs de dezvoltare.

Cu ce ar putea ajuta noile tehnologii la păstrarea memoriei sau măcar la stimularea ei?

În cadrul evenimentului Smart IoT, care s-a desfășurat zilele acestea în Londra, ne-a atras atenția o aplicație pentru smartphones, dezvoltată recent în Marea Britanie, care asigură suport persoanelor cu deficiențe cognitive – Memory Tracks. Aceasta folosește muzică din trecut pe post de stimuli care trezesc amintiri și senzații ce conduc la efectuarea unor activități din rutina zilnică.

Aplicatie pentru deficiente cognitive
Memory Tracks pentru smartphones

Este bine-cunoscut faptul că muzica este folosită de ani buni în scop terapeutic, pentru diverse afecțiuni ale creierului, datorită efectului pozitiv pe care îl exercită asupra acestuia. Cercetările pe care dezvoltatorii aplicației le-au realizat în colaborare cu două universități britanice, i-au ajutat să aleagă melodiile cu care persoane suferinde de demență rezonează cel mai mult. Totul se bazează pe amintirile din copilărie sau din perioada tinereții.

Momentan, dezvoltatorii au reușit să realizeze doar o conexiune între muzică și interacțiunea de bază cu diferite obiecte din casă, cum ar fi ridicarea cănii de apă, a cutiei cu medicamente, sau a unei rame foto. Astfel, în momentul în care persoana în cauză ridică paharul cu apă, se pornește automat o anumită melodie care va stimula consumul de apă. Există melodii pentru fiecare activitate de care am putea uita, iar partea bună este că playlist-ul se poate personaliza în viitor, pe diferite regiuni geografice.

App Memory Tracks pentru deficiente cognitive
Memory Tracks

Pasul următor, și cel mai dificil, este să se știe cu certitudine dacă atunci când cana de apă este luată în mână, persoana respectivă chiar bea apa, sau când a pus mâna pe un articol de îmbrăcăminte, s-a îmbrăcat cu articolul respectiv. În lipsa unei monitorizări detaliate și reale, aplicația nu prea are valoarea pentru care a fost creată.

Sunt mai multe aspecte care ridică semne de întrebare în legătură cu această aplicație: faptul că nu toți avem aceleași amintiri din copilărie sau din tinerețe, ceea ce înseamnă că reacționăm diferit la anumite melodii, chiar dacă suntem din aceași regiune geografică; apa trebuie turnată în cană zilnic, deci senzorii ar trebui atașați și altor dispozitive de apă din casă. În plus, încă nu se știe cum se va monitoriza dacă persoana în cauză se îmbracă potrivit sau cu toate articolele necesare, iar lista de incertitudini poate continua.

Voi ce credeți? Vor reuși să dezvolte o aplicație complexă care să răspundă tuturor nevoilor? Sau ar fi mai simplu de creat roboți de companie care să ne ajute cu toate activitățile de care am putea uita?

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button