PC

AMD începe promovarea lui Radeon RX Vega

Se știe deja că în cadrul conferinței SIGGRAPH 2017, AMD va anunța noile plăci video dedicate pentru gaming. Anticipând acel moment, și dorind probabil să genereze ceva hype în jurul acestui eveniment, AMD și-a scos noua placă la plimbare și o etalează deja cum se ia la întrecere cu alt model de succes de la competitorii direcți, Nvidia. Rezultatul s-ar putea să nu fie chiar tocmai cel pe care îl speram cu toții.

Cele două sisteme comparate au folosit fiecare câte un monitor specific fiecărei plăci. Astfel, la sistemul cu placa video AMD a fost conectat un monitor Asus Designo Curve MX34VQ cu tehnologie FreeSync, iar la sistemul cu placa video de la Nvidia s-a atașat un monitor cu G-Sync, Asus ROG Swift PG348Q. La Budapesta (una dintre locațiile unde au avut loc astfel de demonstrații) unul dintre organizatorii evenimentului a confirmat că placa video de la Nvidia este un GTX1080, care nu face parte din seria Ti.

AMD a acoperit marca monitorului, pentru a nu influența participanții să fie părtinitori uneia dintre cele două tabere. Ambele sisteme au avut la bază un procesor Ryzen (foarte probabil Ryzen 7), iar jocul ales pentru efectuarea demonstrației a fost Battlefield 1 setat la o rezoluție de 3440×1440.
Principalul atu cu care s-a lăudat AMD a fost prețul sistemului care, afirmă AMD, este mai ieftin cu 300 dolari decât cel construit cu placă video Nvidia și monitor G-Sync, în condițiile în care performanțele au fost relativ similare. Subliniez relativ, deoarece unul dintre testeri a declarat ulterior că sistemul ce s-a dovedit a fi cel bazat pe RX Vega sughița ocazional în anumite secvențe de gameplay, iar cel bazat pe Nvidia a întâmpinat probleme de sync și ghosting.

Din păcate, demonstrația nu a putut fi considerată drept concludentă, din mai multe motive. În primul rând, pe ecran nu s-au afișat în niciun moment pe durata întregii demonstrații un scor FPS la care să ne putem raporta. Cred totuși că dacă AMD ar fi avut cu ce să se laude, atunci foarte probabil ar fi și făcut-o. În al doilea rând, toată demonstrația a fost efectuată pe un singur joc, care poate fi irelevant pentru mulți potențiali clienți, și care spune prea puține despre performanța generală a lui RX Vega. Și, în al treilea rând, nu se cunosc nivelele de detaliu, texturi, umbre și celelalte setări pe care s-a efectuat demonstrația. Este greu de aproximat cât de bine se comportă o placă video, când o raportezi la un singur joc, fără să dezvălui cifre exacte sau măcar reperul de calitate la care se efectuează comparația.

Îngrijorător este fix motivul principal de laudă promovat de AMD, diferența de 300 dolari dintre cele două sisteme. Nu se știe încă prețul exact la care va fi lansat RX Vega, dar cunoscând celelalte componente și diferența de preț dintre ele, putem cel puțin aproxima. După un simplu calcul algebric putem deduce că prețul la care AMD intenționează să lanseze noua sa placă va fi undeva în jurul sumei de 700 dolari. Dacă acest lucru se va dovedi a fi adevărat, atunci RX Vega va intra pe piață ca direct competitor al lui GTX1080Ti. Acest lucru nu va ajuta prea mult AMD, dacă se va dovedi că demonstrația a fost într-adevăr efectuată pe un GTX1080 simplu, pentru că nu prea ar exista motive pentru care cineva să achiziționeze o placă la prețul unui GTX1080Ti dar de performanțele unui GTX1080.

Bineînțeles, asta este doar o speculație și nu avem de unde ști cu exactitate până când AMD nu anunță niște cifre oficiale. Totuși zvonuri anterioare au menționat că noul RX Vega ar avea un preț estimat la 700 dolari și un consum de 275W. Sperăm că de acești bani și la acest consum, placa celor de la AMD va concura direct cu GTX1080Ti, care are un preț similar, și nu cu GTX1080, care este cu 150 dolari mai ieftină și consumă doar 180W.

Voi ce credeți? Va reuși noul Radeon RX Vega să concureze cu modelele consacrate de la Nvidia?

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button