MORE

Megacode, sau cum faci poliția americană să plăteasca răscumpărări!

Dacă obișnuiți să dați click-uri pe ce nu trebuie pe internet, sunt șanse să fi dat peste ceva numit Virusul Poliția Română, prin care erați înștiințați că poliția v-a blocat PC-ul, din diverse motive, și că trebuie să plătiți o amendă acestei așa zise „poliții”. Dar dacă vă duceați la o circă de poliție, cel mai adesea un individ vă explica lent și calm că ați descărcat un virus care nu are nicio legătură cu poliția, și apoi vă întreba dacă aveți un stick de memorie pe care să vă pună antivirusul. În SUA se întâmplă invers, asta pentru ca exista… Megacode!

Un server folosit pentru găzduirea tuturor datelor a patru secții de poliție din Lincoln County, statul Maine, și biroul șerifului, a fost infectat de un virus numit Megacode, de tip ransomeware. Un tip de virus ce blochează accesul la un sistem până ce utilizatorul plătește o anumită sumă. În acest caz era în jur de 300 de euro, și în ciuda unei inițiale ezitări, poliția… instituția menită să impună legea, să oprească fărădelegea, să lupte împotriva nelegiuirii… a plătit suma și se jură că o va plăti din nou de îndată ce li se va întâmpla… din nou!

Asta, deși compania care se ocupă de găzduirea serverului a confirmat că inițial nu a putut restaura serverul din cauza unei erori a programului de recuperare, dar că au reparat problema și vor putea restaura o copie de siguranță în cazul în care asta se va întâmpla din nou.

Cum exact s-a întâmplat ca un virus de acest fel să ajungă pe serverul folosit de… în total cinci „agenții” guvernamentale?! Cel mai probabil cineva de acolo a încălcat regula de aur, cea de a nu da click pe e-mail-uri suspecte. Însă șeriful a ținut să menționeze că cel mai probabil era un calculator vechi ce zăcea pe undeva prin birou, care a fost scos de la naftalină și conectat la rețea, și care la fel de probabil conținea virusul latent. Asta deși Megacode este relativ nou. De asemenea, șeriful insistă că ar putea fi încă un astfel de virus dormind pe undeva pe server, și ca urmare nu va ezita să plătească răscumpărarea încă din prima zi.

Fondurile au putut fi urmărite până într-un cont bancar din Elveția, după care nu se știe unde s-au dus. FBI-ul aparent nu consideră asta a fi o problemă prea mare, deși este vorba despre serverul poliției!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button