MORE

MediaTek Helio X30, un nou procesor cu 10 nuclee

Segmentul high-end de telefoane mobile va avea în curând un nou chipset de care se poate folosi, Helio X30 produs de MediaTek care doar ce a fost anunțat.

Componenta principală a chipset-ului este un procesor cu 10 nuclee, construit pe procesul de fabricație de 10 nanometri. Asta înseamnă că tehnologia MediaTek va avea un avantaj față de cam toate soluțiile similare aflate acum pe piață, care încă mai folosesc procesele de fabricație de 14 nanometri sau chiar 20 de nanometri.

Aceste 10 nuclee sunt distribuite într-un design pe 3 trepte. Prima treaptă este compusă din 4 nuclee Cortex A73 care operează la 2.8GHz. A doua este compusă din 4 nuclee Cortex A53 care funcționează la 2.2GHz, iar în cele din urmă aveți două nuclee Cortex A53 care merg la 2GHz. De ce? Pentru că așa sunt construite cam toate chipset-urile moderne. Prima treaptă intră în efect atunci când aveți nevoie de putere de procesare, cum ar fi pentru jocuri, înregistrare sau vizionarea unui film de rezoluție mare. Al doilea set de nuclee intră în funcțiune atunci când jucați ceva cu grafică mai simplă, sau vizionați conținut de rezoluție standard, iar ultimele două nuclee țin telefonul în funcțiune atunci când nu aveți nevoie de prea multă putere. Astfel se produc economii însemnate pe partea de consum de energie.

Alături de procesorul cu 10 nuclee aveți un GPU cu 4 quad-core din seria PowerVR 7XT, similar cu cel folosit la iPhone și iPad de către Apple. Chipset-ul suportă până la 8GB de memorie RAM LPDDR4, stocare prin UFS 2.1, două camere de maxim 26 megapixeli și un modem LTE CAT. 12.

N-ar trebui să vă așteptați să vedeți pe piață telefoane care folosesc noul chipset MediaTek Helio X30 mai devreme de vara anului viitor.

[GSM Arena]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

7 comentarii

  1. Interesant , dupa Mi5 se pare ca standardul de stocare ufs va fi adoptat si pe acest chipset , ce va oferi de 3 ori performanta precedentului emmc , precum si viteze de scriere , citire simultan , toate acestea la consum scazut , adaptat dupa emmc , in concluzie , este un ssd al smartphone urilor.

  2. Avem nevoie de baterii mai performante si ecrane de tip shatter-proof (vezi Motorola). Goana asta dupa RAMi si procesoare mai puternice decat pe un PC, mi se pare doar marketing.

  3. Cat o sa tina obaterie de 5000 mAh cu „plansa” asta de lucru …presupun ca si gpu-ul o sa fie ceva pe masura…pacat de baterii…

  4. UN PROCESOR CU 4000000 DE MII DE NUCLEE TOCMAI A FOST LANSAT,VINDETI-VA CASELE,COPII,CAINI,ETC. CA SA IL CUMPARATI! Aoleo,m-ma saturat de gadget-uri.

  5. prefer 4 nuclee eficiente si ultra performante decat 10 obosite…. se simte marketingul amd gen 8 nuclee care fac aproape cat 2 din intel pentium gen 4 la 4.4 ghz …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button