Tech&ITTelefoane

Mediatek Dimensity 9200 vine cu ray tracing și suport pentru Wi-Fi 7

Ți-ai dorit vreodată să te joci titluri cu ray tracing, direct pe telefonul tău? Ți-ai dori să downloadezi următorul joc Asphalt în câteva secunde? Ei bine, dacă ai răspuns pozitiv la întrebările astea, Mediatek are soluția pentru tine.

Conform publicației Engadget, compania tocmai a dezvăluit noul chipset Dimensity 9200, și este o adevărată bijuterie tehnologică. Avem de-a face cu primul chipset care folosește arhitectura ARMv9 Gen 2 și folosește un nucleu Cortex-X3 mare, care are grijă de cele mai solicitante task-uri, ajutat de trei nuclee Cortex-A715 de performanță și patru nuclee Cortex-A510 de eficiență.

Dacă vorbim de performanță, Mediatek Dimensity 9200 promite un boost relativ modest, de 12% față de chipset-ul Dimensity 9000 pe care modelul 9200 îl înlocuiește. Dar performanța în plus nu spune toată povestea, pentru că Dimensity 9200 este cu până la 25% mai eficient față de varianta precedentă, ceea ce este o îmbunătățire semnificativă.

Și pe partea de grafică chipset-ul Mediatek Dimensity 9200 stă foarte bine. Acesta vine dotat cu chip-ul grafic Immortalis-G715, care are hardware pentru ray tracing, o funcție care a ajuns să fie standard pentru plăcile video pentru PC, dar care abia acum începe să ajungă și pe telefoane. Față de generația trecută, Mediatek promite performanțe mai mari cu până la 32%, totul cu un consum mai mic de până la 41%.

O altă funcție interesantă de pe Mediatek Dimensity 9200 este că acest SoC (System on a Chip) va veni și cu suport pentru Wi-Fi 7, cel mai nou standard în materie de conectivitate wireless. Wi-Fi 7 oferă viteze foarte mari, de până la 40Gbps dacă semnalul este bun, iar grație modului prin care routerele care vin cu acest standard folosesc banda și frecvențele disponibile, putem să ne așteptăm și de la o acoperire mai bună din partea Wi-Fi 7, față de Wi-Fi 6E.

Trebuie să recunosc că îmi place abordarea Mediatek din ultima vreme. În trecut, compania era cunoscută că făcea chipset-uri decente pentru gama de jos și de mijloc a telefoanelor, dar de ceva timp au început să scoată SoC-uri tot mai performante, capabile lejer să se bată de la egal la egal cu ce are Qualcomm mai bun de oferit cu al lor Snapdragon.

Chiar și noi, aici la Zona, am testat un telefon de vârf echipat cu un chipset Mediatek (ROG Phone 6D), iar rezultatele au fost foarte bune, cel puțin pe partea de CPU. Las mai jos link-ul de la clip:

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button